BLOG

BLOG

EBRU SANATI NEDİR? NASIL YAPILIR? NE TÜR EKİPMANLARA İHTİYAÇ VARDIR?


Yaratıcılığın ve hayallerin resmedildiği ebru sanatı, Osmanlı'ya kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Bu sanatta sanatçı ebru teknesinde ruhunu suya resmeder. Ve ortaya muhteşem bir ahenk çıkar. Eğer siz de ebru sanatı nedir, ebru sanatı nasıl yapılır ve ebru sanatında ne tür malzemelere ihtiyaç duyulur merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin. 

 

Ebru sanatı nedir? 

Ebru sanatı nedir

Ebru sanatı nedir sorusunu şu şekilde cevaplamamız mümkündür: Ebru sanatı kitre ile yoğunlaştırılmış suyun üzerine boyalar ile desenler yapılması ve bu desenlerin kâğıt üzerine aktarılmasıdır. Ebru sanatı özünde bir süsleme sanatıdır. Bu süsleme sanatı ile ev ve iş yerlerine muhteşem dekorasyon öğeleri oluşturulmaktadır. Fırçaların ve boyanın kalitesi, oda sıcaklığı ebru sanatının kalitesini etkileyen etkenler arasındadır.

 

Ebru sanatının tarihçesi nedir? 

ebru sanatının tarihçesi nedir

Ebru sanatının tam olarak kökeni bilinmemektedir. Fakat İran, Hindistan ve Türkistan'da çıktığı olasılıklar arasındadır. Osmanlı'ya gelişi ise İran aracılığı ile olmuştur. Batıda ebru sanatı için mermer kâğıdı ve Türk kâğıdı gibi isimler kullanılmaktadır. 9. ve 10. yüzyıla tarihlenen bu sanatın 16. yüzyılda Türkistan topraklarından İpek Yolu aracılığı ile İran'a ulaşırken ''ebri'' olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Avrupalı seyyahlar daha sonraki yıllarda Amerika, İngiltere, Fransa ve İtalya'ya bu sanatı ulaştırmışlardır. Belgelenen ilk ebru sanatı 16. yüzyıla aittir. Ebru sanatı hakkında yazılmış en eski Türkçe eser 1615 yılından sonra yazıldığı bilinen Tertib-i Risale-i Ebri’dir. Osmanlı döneminde ebru sanatı önemli bir iş kolu olmuştur. 

 

Ebru sanatı çeşitleri nelerdir?

Birçok ebru sanatı çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler arasında çiçek ebru, hatip ebrusu, taraklı ebru, uç kısımları kıvrımlı şal ebrusu, helezonik yuvarlaklar içeren bülbül yuvası ebru, tekne kenarlarına çizgilerden oluşan gelgit ebru, tüm ebru çeşitlerini yapmadan önce uygulanan battal ebru gibi çeşitler vardır.

 

Ebru sanatı için hangi malzemeler gereklidir? 

İyi bir ebru sanatı eseri verebilmek için kullanılan malzemeler büyük öneme sahiptir. Ebru sanatı malzemeleri arasında kâğıt, su, toprak boya, öd, at kılı, gül dalı, tekne yer almaktadır. 

 

Ebru sanatı nasıl yapılır? 

Ebru sanatı nasıl yapılır

Öncelikli olarak ebru sanatı yapabilmek için malzemeler eksiksiz bir şekilde temin edilmelidir. Daha sonraki süreçte tekne içi kitreli su ile doldurulur ve uygun kıvam elde edilir. Kitre ve su miktarları farklı kaynak ve ustalara göre değişmektedir. Fakat 2 çorba kaşığı kitre içerisine 2 litre su ortalama olarak kabul edilen oranlardır. Daha sonrasında elde edilen karışım 2 gün bekletildikten sonra tülbent ile süzülmektedir. Eğer elde edilen karışım daha sonra kullanılmak istenirse saklanabilir. Toprak boya ile istenilen renk oluşturulduktan sonra öd eklenir; 15 gün- 1 ay arası beklemeye bırakılır. Daha sonrasında ebru sanatının yapımına geçilir. Kitreli su tekneye boşaltılır, su üzerine boyalar yapılır, kâğıt teknenin üzerine örtülür, tek seferde çekilir ve kurumaya bırakılır. Tabii ki ebru sanatının modern malzemelerle yapılabileceği de unutulmamalıdır. Burada bahsettiğimiz yöntem geleneksel olanıdır. 

 

Ebru en uygun hangi ortamda yapılmalıdır? 

Ebru sanatı yapmaya başlamadan önce çalışacağınız yeri ayarlamanız büyük öneme sahiptir. Seçeceğiniz ortam orta sıcaklıkta ve tozların uçuşmayacağı bir ortam olmalıdır. Eğer fırçalarınıza, boyalarınıza ve suyun üzerine toz yapışırsa çalışmalardaki homojenlik kaybolacaktır. Oda sıcaklığı 20- 21 derece olmalı ve oda çalışmayı net görecek şekilde aydınlatılmalıdır. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Evde Yapılabilecek 8 Egzersiz Türü

Evde Uygulanabilecek Meditasyon Teknikleri Nelerdir?

Topkapı Sarayı'nın Tarihi Hikayesi

İstanbul Modern Gezi Rehberi

İstanbul'un Tarihi Değerleri: Ayasofya Müzesi