BLOG

BLOG

OSMANLI MİMARİSİNİN "KOCA SİNAN"I MİMAR SİNAN'IN GÖRMENİZ GEREKEN 10 ESERİ


II. Selim, III. Murat ve Kanuni Sultan Süleyman gibi padişahların dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan bir deha! Mimar Sinan… Yaptığı eserler ilk günkü haliyle, sapsağlam bir şekilde yıllara meydan okuyor. Tüm dünyada ismi duyulan Mimar Sinan’a tüm milletler saygı ve hayranlık besliyor. Koca Sinan 99 yıllık ömrüne 8 mahzen, 38 hamam, 36 saray, 20 kervansaray, 8 köprü, 5 su yolu, 3 darüşşifa, 17 imarethane, 17 türbe, 26 darül- kurra, 55 medrese, 51 mescit, 81 cami sığdırdı. Haydi gelin Mimar Sinan’ın, nam-ı diğer Koca Sinan’ın mutlaka görmeniz gereken 10 eserine bakalım…

 

Haseki Hamamı- İstanbul

Haseki Hamamı

Sultan Ahmet Camii ve Ayasofya arasında yer alan, Hürrem Sultan tarafından yaptırılan bu hamam, günümüzde de ihtişamını korumaktadır. Hamamda erkekler ve kadınlar aynı eksen üzerinde bulunmaktadır. Sıcaklık kısımları bitişik, soyunma odaları ise iki uçta yer almaktadır. Deva kubbesi hayranlık uyandırmaktadır. Haseki Hamamı, nam-ı diğer Hürrem Sultan Hamamı İstanbul’un turistik hamamlarındandır.

 

Mihrimah Sultan Camii- İstanbul

Mihrimah Sultan Camii

İstanbul Üsküdar’da bulunan Mihrimah Sultan Camii’nin ismi, güneş ve ay anlamına gelmektedir. Camide bina yönleri ustalıkla kullanılmıştır. Nisan ve mayıs aylarında güneşin ve ayın doğuşu, iki minare arasından izlenebilmektedir. 

 

Süleymaniye Camii- İstanbul

Süleymaniye Camii

Mimar Sinan'ın kalfalık eserlerinden bir tanesi olan Süleymaniye Camii, İstanbul'un siluetini muhteşem bir şekilde tamamlamaktadır. Süleymaniye Camii’nin yapımı ile ilgili birçok rivayet bulunmaktadır. Rivayetler özellikle minare yapımındaki harç üzerine yoğunlaşmaktadır. Süleymaniye Camii, klasik Osmanlı mimarisinin öne çıkan eserlerindendir. Aynı zamanda bu cami, Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.

Daha fazla bilgi için: Süleymaniye Camii'nin Tarihi Ve Mimari Özellikleri

Mağlova Su Kemeri- İstanbul

Mağlova Su Kemeri

Dünya su mimarisinin başyapıtlarından bir tanesi olan Mağlova Su Kemeri; 257 metre uzunluğunda, 35 metre yüksekliğindedir. 450 yıllık bir geçmişe sahip olan kemer, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndedir. Kemer Mimar Sinan’ın mutlaka görülmesi gereken eserleri arasında yer almaktadır.

 

Lala Mustafa Paşa Camii- Erzurum

Lala Mustafa Paşa Camii

Erzurum’da bulunan ilk Osmanlı camisi olan Lala Mustafa Paşa Camii, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Külliyenin bir parçası olan bu cami, Erzurum’un merkezinde yer almaktadır. Burayı her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir.

 

Rüstem Paşa Kervansarayı- Erzurum

Taşhan

Damat Rüstem Paşa tarafından 1554- 1561 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı, günümüzde hala işlevselliğini korumaktadır. Yapı sadece 1970 yılında bir restorasyon geçirmiştir. Taş Han ve Rüstem Paşa Bedesteni olarak da bilinen bu kervansaray, oltu taşı ile ilgilenen esnafa ev sahipliği yapmaktadır.

 

Şehzade Camii- İstanbul

Şehzade Camii

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Şehzade Camii, Mimar Sinan’ın çıraklık eseridir. Çıraklık eseri olmasına rağmen en görkemli şekilde, ilk günkü güzelliğiyle görenleri büyülemektedir. Cami, 1543- 1548 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Caminin yanında, içi renkli çiniler ile dolu Şehzade Türbesi bulunmaktadır.

 

Selimiye Camii- Edirne

Selimiye Camii

Edirne'de bulunan Selimiye Camii, Mimar Sinan'ın ustalık eserlerindendir. 2000 yılında UNESCO'nun geçici dünya mirası listesine girdikten sonra, 2011 yılında tescillenmiştir. Selimiye Camii; Osmanlı mimarisinde hat, çini ve mermer bakımından oldukça önemli bir yerdedir.

 

Behram Paşa Camii- Diyarbakır

Diyarbakır Valisi Behram Paşa tarafından yaptırılan Behram Paşa Camii, tamamen kesme taştan yapılmıştır. Behram Paşa Camii, yerel Diyarbakır mimarisini tam olarak yansıtmaktadır. Mimar Sinan’ın nadide eserleri arasında yer alan Behram Paşa Camii’nin iç ve dış mekânında mükemmel bir taş işçiliği görülmektedir.

 

Kırkçeşme Su Kemeri- İstanbul

Kırkçeşme Su Kemeri, zamanın en büyük su kompleksidir. 33 dev kemerden oluşan bu yapı İstanbul’un su ihtiyacı için tasarlanmıştır. 1554- 1560 yılları arasında Belgrad Ormanları’ndan su getirmek amacıyla inşa edilen bu yapı, tam anlamıyla bir mühendislik harikasıdır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: