BLOG

BLOG

BİLGİSAYAR BAŞINDA ÇALIŞANLARA 7 SAĞLIK UYARISI


Masa başı çalışanlar ve bilgisayar ile uzun süre vakit geçirenler, çeşitli sağlık problemleri taşıma riskindedirler. Fakat geçirilen bu uzun vakitlerde dikkat edilebilecek birkaç küçük nokta ile sağlığınızı güven altına alabilirsiniz. Çalışmanın hayatımızın bir parçası olduğunu düşününce, sağlığımız hayatımızın devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Dikkat etmediğimiz sağlığımız, performansımızın düşmesine ve başarımızın sekteye uğramasına neden olabilir.

 

Bilgisayar başında çalışanlar hangi problemler ile karşı karşıyadır?

Bilgisayar ile sürekli olarak vakit geçirenler kilo alma, el ve bacaklarda ağrı, stres, depresyon, sırt ve boyun ağrısı, göz hastalıkları ve kronik baş ağrısı gibi problemler ile karşı karşıyadır.

 

Göz ağrısı için ne yapılabilir?

Gözümüz bilgisayar gibi parlak ekranlara sahip olan elektronik cihazlar ile aşırı derecede yorulmaktadır. Fakat 20/20/20 kuralı ile bunu bir nebze hafifletebilirsiniz. Yapmanız gereken oldukça basit; 20 dakikada bir olacak şekilde 20 saniye ara verin ve gözlerinizi 6 metre uzağa odaklayın. Bu göz kaslarınızı yeniden çalıştırarak yorulmamasını sağlayacaktır.

 

Sırt ağrısı için ne yapılabilir?

Sırt ağrılarına gereken müdahale yapılmazsa bir süre sonra katlanamaz bir hal almaya başlar. Bu yüzden sırtınızın sağlığı için ayaklarınızı bel hizanızın üzerine doğru hareket ettirmeye özen gösterin. Ayağınızın altına bir destek koymak vücudunuzu rahatlatacaktır. Bunun yanı sıra sandalyeniz çalışma masanıza ne çok uzak ne çok yakın olmalıdır. Çok uzak olması ileriye doğru eğilmenize, çok yakın olması ise aşırı gerginliğe sebebiyet verebilir.

Daha fazla bilgi için: Masa Başında Çalışanların Yaşadıkları Baş Ve Vücut Ağrılarının Sebepleri Ve Önleme Yöntemleri

Boyun ağrısı için ne yapılabilir?

Bilgisayar başında sürekli vakit geçirenlerin tehdit altında olduğu en büyük problem boyun ağrısıdır. Bu yüzden belirli aralıklarla boynunuzu gevşetici egzersizler yapmanız gerekmektedir. Uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmeyerek, küçük molalar eşliğinde çalışmanız boyun ağrılarının oluşmamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bilgisayar başında gerçekleşen telefon konuşmalarında kulaklık kullanımı boyun sağlığı açısından oldukça yararlıdır.

Daha fazla bilgi için: Masa Başında Çalışanlar İçin Basit Hareketler Ve Nefes Egzersizleri

Stres için ne yapılabilir?

Bilgisayar kaynaklı olarak kişilerin maruz kaldığı problemlerden bir diğeri de stres ve depresyondur. Bu gibi durumlarda bilgisayar kullanma süresinin azaltılması gerekmektedir. Vücudun mental ve biyolojik dengesi için dinlenmek çok önemlidir. 

Daha fazla bilgi için: Stressiz Bir Hayat İçin Yapmanız Gerekenler

Baş ağrısı için ne yapılabilir?

Göz sağlığınızın bozulması baş ağrısı ve migrene sebep olabilmektedir. Fakat bir refleksoloji tekniği ile baş ağrısını bir nebze hafifletebilirsiniz. Vücudumuzda birçok nokta sinir sistemi ile ilintili durumdadır. Ve bu noktalara refleksoloji noktaları denmektedir. Bu noktalara masaj yapmak ağrılardan kurtulmak anlamına gelir. Tekniğimize gelelim; başparmak ile işaret parmağı arasında yer alan avuç içine noktasına 30 saniye boyunca bastırın.  Eğer doğru uygularsanız 30 saniyenin sonunda baş ağrınızın azaldığını fark edeceksiniz.

 

Kilo alma problemi için ne yapılabilir?

Aşırı kilo alma probleminin önüne geçebilmek için masanızda hafif ve az kalorili atıştırmalıklar bulundurun. Ve mümkün olduğunda belirli aralıklarla ayağa kalkarak egzersizler yapın. Unutmayın! Masanızda yüksek kalorili şeylerin bulunması, hareketsizlikle birleşerek aşırı kilo alma problemine yol açabilir.

Daha fazla bilgi için: Hareketsiz Dönemlerimizde Kilo Almamak İçin Yapmamız Gereken 6 Aktivite

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Günümüz İş Yaşamının En Temel Sorunlarından biri: Mobbing. Nedir? Ne Yapılmalı?

Uzun Toplantıları Başarılı Bir Şekilde Geçirmek İçin Neler Yapmalıyız?

Startup Nedir? Başarılı Bir Startup Oluşturmak için Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş Hayatımızı ve Ofis Yaşamımızı Çekilmez Kılan 10 Karakter

Çalışırken Not Almanın İşinize Sağlayacağı 6-8 Fayda