BLOG

BLOG

ÇALIŞMA HAYATINA YENİ BAŞLAYACAKLAR İÇİN ALTIN DEĞERİNDE 8 ÖNERİ


Hayatta yeni bir dönemin başlangıcı olarak nitelendirilen çalışma hayatında birtakım noktalara dikkat etmek, gelecekte başarıyı daha kolay elde edebilmek adına önem taşır. Bu bağlamda kişinin önce kendini sorgulaması gerekir. İşimi doğru yapabilir miyim, seçtiğim meslek bana uygun mu, iş arkadaşlarımla ilişkilerimde nelere dikkat etmeliyim, patronum benim iş performansımı beğenir mi gibi daha akla gelebilecek pek çok soru değerlendirilmelidir. Bu sorgulama işlemi, sizin doğru mesleği bulabilmenizin ve mantıklı kararlar alabilmenizin önüne açacaktır.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Profesyonellik Üzerine Söylenmiş İlham Veren Sözler

1- Her Zaman Çözüm Odaklı Çalışın!

Çalışma hayatında ilk olarak çalışan kişilerin, işlerini benimsemeleri ve doğru yönde performans göstermeleri beklenir. Bu süre zarfında performansı düşüren tüm olumsuz etkenlerden uzaklaşılmalıdır. Bir işlemde yapılan olası bir hata büyük bir problem haline dönüşse dahi bu durumu atlatmaya çalışmanızda fayda vardır. En azından çaba göstermeniz dahi yöneticilerinizin gözünde olumlu bir etki yaratacaktır. Ortak sorunlar olduğunda da iş yerinizdeki diğer çalışanlarla birlikte kararlar alın. Örneğin; aklınızda geliştireceğiniz birkaç çözüm önerisi, belki de bu sorunun tamamen ortadan kalmasını sağlayacaktır.

 

2- İşinizi İyi Tanıyın!

Yapacağınız iş sizi memnun etmiyor ve çalıştıkça mutluluk vermiyorsa belki de yanlış pozisyonda çalışıyor olabilirsiniz. Sevmediğiniz bir işte çalışmak size motivasyon düşüklüğünden başka bir şey katmayacaktır. Dolayısıyla iş hayatına yeni adım atıyorsanız öncelikle seçtiğiniz işi iyi analiz etmenizde fayda vardır. İşinizin türü de yine sizin çalışma şeklinizle ve isteğinizle örtüşmeyebilir. Arkadaşlarınızla birlikte bir ortamda bulunmak istiyorsanız takım çalışmasına, bireysel çalışmayı seviyorsanız kişisel çalışma ortamına sahip iş alanlarına yönelmelisiniz.

 

3- Hangi Alanda Daha İyi Olduğunuzu Analiz edin!

Hayatta kimi insanların ikna, kimilerinin üretim, kimilerinin de hizmet alanında başarıları yüksektir. Öncelikle hangi alanda üretken ve başarılı olduğunuzu tespit etmeniz doğru bir işi bulabilmeniz açısından önemlidir. Yeteneklerinize uygun işi yapmanız başarıyı kısa sürede yakalamanıza ve daha üst kademelere yükselebilmenize destek olacaktır.

 

4- Hatalarınızdan Ders Çıkarmasını Bilin!

İş hayatının yarısı başarı iken yarısı da risktir. Alınan riskler, zaman zaman sizi başarıya götürürken kimi zaman da hatalara sürükleyebilir. Burada önemli olan yapılan hatalara keşke demek değil, dersler çıkararak bir daha oluşmasına engel olmaktır. Problem çözümünde kendi başınıza çözüme ulaşamadığınız durumlarda da üst rütbeli bir yöneticiden yardım alabilmektir.

 

5- Programlama Konusunda Bilgi Edinin!

Hangi alanda çalışma gösterirseniz gösterin günümüzde kullanılan başlıca iş yöntemlerinden birisi de programlamadır. Gıda, giyim, ekonomi, sağlık gibi pek çok sektörde artık programlama gereçlerine ihtiyaç duyulur.  Web sitesi hazırlama, Excel’de makro yazma ve Android uygulaması geliştirme gibi geniş seçenekler arasından beğendiğiniz ve yapabileceğine inandığınız bir işlemi tercih edebilirsiniz. Genel manada herkesin katılımına açık ücretsiz programlara katılarak bu alanda yeni bilgiler edinebilirsiniz. Sizin programlama konusunda bilgi sahibi olmanız hem işin gerektirdiği kriterleri karşılayacak hem de yöneticinizin işe alımlarda daha çabuk karar verebilmesini sağlayacaktır.

 

6- Yabancı Dil Konusunda Kendinizi Geliştirmeye Özen Gösterin!

Okul hayatının pek çok bölümünde görülen yabancı dil eğimi aslında iş yaşantısında da vazgeçilmez bir konumdadır. Gereken önem verilmediği taktirde unutulan İngilizce, uluslararası kaynakları takip etmek ve küreselleşen dünyada iletişim sağlayabilmenin olmazsa olmazıdır. Bu nedenle kendinize hazırlayacağınız gelişim programı ile dil eğitiminizi bir ileri noktaya götürmeye çalışmalısınız.

 

7- Hobilerinizi Göz Ardı Etmeyin!

Çalışmaya başlamadan önce yaptığınız hobi uğraşlarını işe başladıktan sonra da devam ettirebilirsiniz. Neticede iş hayatının dışında sizin de dinlenmeye vakit ayırdığınız bir sosyal yaşantınız olmalıdır. Yapacağınız uğraşlar, sizin stresinizi azaltmakla birlikte mutlu vakitler geçirmenize de destek olacaktır.

 

8- İşinizle Alakalı Güncel Bilgi Sahibi Olun!

Yoğun ve monoton geçen çalışma yaşantısına sahip kişiler, genellikle okumaya veya yeni bilgiler edinmeye zaman ayırmakta güçlük geçer. Ancak okumak, iş hayatınıza dair daha verimli ve donanımlı bir birey olmanıza katkıda bulunur. Bu nedenle her gün olmasa da haftanın belirli günlerinde bir süre kitap okumak ve güncel hayatı takip etmek, bilgi elde etme noktasında oldukça faydalıdır. Neticede yeni bilgiler elde etmek veya görsel yoğunluklu bilgi hazinelerine yönelmek derinlemesine yapılan araştırmanın yerini tutmayacaktır. Bunun için her ay 1 yerel 1 de global düzeyde yayın yapan dergilere üye olabilirsiniz. Dilerseniz araştırma yapmak adına haftanın belirli günlerinde 1-2 saat kütüphanede zaman geçirebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatında Hızlıca Yükselmek için 6 Altın Öneri

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

İş Yerinde Sevilen Biri Olmanın 11 Altın Kuralı

Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri Nelerdir?

İş Hayatında Çalışma Performansını Arttırmanın Yolları