BLOG

BLOG

Tarihten Konsepte: Mutlaka Görmeniz Gereken Türkiye'nin En İyi Müzeleri


Müzeler, toplumların tarihsel geçmişleri hakkındaki detaylı bilgileri somut bir şekilde ziyaretçilere sunuyor. Türkiye, sanata ve bilime dair eserlerin toplanıp sergilendiği müzeler bakımından oldukça zengin. Müzelerden bazıları, zengin tarihi ile ziyaretçileri derinden etkiliyor. Bu yazımızda mutlaka görmeniz gereken Türkiye'nin en iyi 5 müzesine yer verdik. İşte, Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı o muhteşem müzeler!

 

Osmanlı Padişahlarına Ev Sahipliği Yapan Saray: Topkapı Sarayı Müzesi

İstanbul'da bulunan Topkapı Sarayı Müzesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırılır. Saray, Edirne'deki Edirne Sarayı'ndan ilham alınarak inşa edilir. İnşasının ardından Osmanlı padişahları bu sarayda yaşamaya başlar. Tahta geçen padişahların saray mimarisine eklettiği ayrıntılarla Topkapı Sarayı günümüzdeki hâlini alır. Sarayın fiziki yapısından bölümlerine kadar her ayrıntı, padişahların yaşamlarını sürdürebileceği en ideal şekilde tasarlanır.

Saray genel hatlarıyla dört bölümden oluşuyor. Birinci bölüm hizmet ve koruma alanı, ikinci bölüm idarî merkez alanı, üçüncü bölüm eğitim alanı ve dördüncü bölüm harem adı verilen padişahların özel yaşamlarını sürdürdüğü yer. 19. yüzyılın ortalarına kadar padişahları ve saray halkını ağırlayan Topkapı Sarayı, 3 Nisan 1924 yılında müze hâline getirilir. Topkapı Sarayı Müzesi'nin öne çıkan özelliği ise Cumhuriyet döneminin ilk müzesi olması. Osmanlı tarihinin mirası Topkapı Sarayı Müzesi'ni görmek isterseniz salı günleri hariç 09.00-18.00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
 

Cumhuriyet Dönemine Tanıklık Eden Bina: Cumhuriyet Müzesi 

Cumhuriyet Müzesi binası, 1923 yılında Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Partisi binası olarak Ankara'da inşa edilir. O dönemin Millet Meclisi binası yeterli kapasiteye sahip olmadığı için Atatürk'ün talimatıyla meclis binası olarak düzenlenir.

Müzeye girdiğinizde sizi Cumhuriyet mimarisini yansıtan kemerler, saçaklar, tavan işçiliği ve çiniler karşılıyor. 1960 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul Salonu olarak kullanılan Cumhuriyet Müzesi; Atatürk'ün devrim ve ilkelerinin hayat bulmasından çok partili dönemin başlangıç sürecine kadar pek çok gelişmeye tanıklık ediyor. Cumhuriyet Müzesini önemli kılan unsurlardan bir diğeri de Atatürk'ün 15-20 Ekim 1927 tarihinde 6 gün boyunca Büyük Nutuk'u burada okuması.

Meclis binası 1981 yılında müzeye çevrilir ve burada cumhurbaşkanlarına ait eşyalar, dönemin meclisinde alınmış olan kanunlar ve kararlar sergileniyor. Cumhuriyet dönemine ve sonrasına tanıklık eden, önemli eserlerin sergilendiği Cumhuriyet Müzesi; 09.00-17.00 arası ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

 

Dağın Eteklerindeki Manastır: Sümela Manastırı

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunuyor. Tam ismi Panagia Sumela olsa da Meryem Ana olarak da bilinir. Bizans Döneminde, MS 365-395 yılları arasında inşa edildiği düşünülen Sümela Manastırı, dönemin keşiş yetiştiren bir okuludur. Kapadokya kiliseleriyle mimari açıdan benzerlik gösterir.

Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi, denizden 1150, vadiden 300 metre yükseklikte yer alır. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan Sümela Manastırı'nın yapılışına dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Rivayete göre aynı rüyayı gören Barnabas ve Sophronios isimli iki keşiş, Trabzon'a doğru yola çıkar. Burada karşılaşan keşişler birbirlerine rüyalarını anlattıktan hemen sonra manastırın inşasına başlarlar. Yapıda bulunan fresklerden yola çıkarak manastırın kurucusunun dönemin imparatoru olan III. Aleksios olduğu sanılır.

Siz de gizemli bir geçmişe sahip olan Sümela Manastırı'nı ziyaret etmek isterseniz müze, her gün 08.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.
 

En Ünlü Saraylardan Biri: İshak Paşa Sarayı

Yapımına 1685 yılında başlanan ve 99 yılda tamamlanan İshak Paşa Sarayı, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yer alıyor. İsmi her ne kadar saray olarak adlandırılsa da yapı aslında saraydan ziyade külliye olarak tanımlanır. Topkapı Sarayı'ndan sonra Türkiye'nin en ünlü saraydır.

Lale Devri'nin son büyük anıtı olan saray; türbe, kütüphane, cami, koğuş, harem ve selamlık bölümlerinden oluşur. Selçuklu, Osmanlı ve Fars mimarisinden izler taşıyor. UNESCO tarafından 2000 yılından itibaren Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer verilen İshak Paşa Sarayı'nın doğu cephesini incelediğinizde kabartma ve süslemelerle Selçuklu sanatının özelliklerini görmek mümkün. Ayrıca yapı Batı kökenli barok, gotik, rokoko ve ampir gibi akımların izlerini de taşıyor.

İshak Paşa Sarayı'nı pazartesi hariç haftanın her günü 09.30-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
 

Gül Bahçesinden Müzeye: Mevlana Müzesi

Konya'da bulunan ve Mevlana Türbesi olarak da anılan Mevlana Müzesi, 1926 yılından beri müze olarak faaliyet gösteriyor. Alan, Alâeddin Keykubad tarafından Mevlana'nın babası Sultânü’l-Ulemâ Bâhaeddin Veled'e hediye edilmeden önce gül bahçesi olarak kullanılır. Müzenin bahçesinde I. Selim'in yaptırdığı şadırvan bulunur. Bu şadırvanın göbeğinin Germiyanoğulları tarafından hediye edildiği söylenir.

Mevlevi dergâhı Türk-İslam kültüründe önemli bir yer tuttuğu için tekke ve zaviyeler kapatılınca korunarak müzeye çevrilir. Mevlana Müzesi bugün en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alıyor. Müzenin içerisinde dergâh eşyaları, yeşil kubbe, sabır taşları, sekiz telli kemanlar ve değerli eşyalar sergileniyor. Ayrıca müze, Mevlana'nın ve aile fertlerinin mezarlarına da ev sahipliği yapıyor.

2023 yılı, Mevlana'nın vefatının 750. yıl dönümünde kendisini anma amacıyla Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle "Mevlana Yılı" olarak belirlendi. Mevlana Müzesi'ni ziyaret etmek isterseniz müze her gün 09.00-17.00 arasında ziyaretçileri ağırlıyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: