BLOG

BLOG

Avrupa Yakası’nda Ziyaret Edilmeyi Bekleyen 10 Müze


Ayasofya camii

Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan İstanbul; sanayi, ticaret, ulaşım, eğitim, tarih ve kültür alanlarında ülkemizin kalbi olarak bilinir. İstanbul; doğal güzellikleri, tarihî dokusu ve günümüze taşıdığı sanat eserleriyle yılın her dönemi ziyaretçi akınına uğrar. Roma, Bizans ve Osmanlı gibi tarihin en büyük imparatorluklarına başkentlik yapmış şehrin her köşe başında, birbirinden çok farklı kültürlerin izlerini görmek mümkün.

Eğer bir kültür gezisi yapmayı planlıyorsanız İstanbul Avrupa Yakası’nda, modern ve klasik eserlerin en önemli örneklerinin sergilendiği sayısız müzeyi gezme fırsatı elde edebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere Avrupa Yakası'nda ziyaret edilmeyi bekleyen 10 müzeden bahsedeceğiz.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Anadolu Yakası Müzeleri & Müze Kart Kişiselleştirme

Yerebatan Sarnıcı

yerebatan sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, 532 senesinde Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından bölgenin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptırılır. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethiyle birlikte, sarnıç bir süre daha kullanılarak Topkapı Sarayı'nın su ihtiyacını karşılar. Suların içinde, birbiri ardınca dizilmiş dev ve gizemli sütunlarla ziyaretçilerin ilgisini çeken sarnıç, 1985 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alır.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilmedikleriniz

Topkapı Müzesi

Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birini oluşturan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet tarafından tasarlanır. 700 bin metrekare alana yayılan Topkapı Sarayı, dünyanın en büyük saray müzelerinden biri olarak bilinir. Avlulardan oluşan bir yapı şeklinde tasarlanmış sarayın içinde Osmanlı döneminin sanatsal estetik anlayışıyla inşa edilmiş yapıları ve dönemin en değerli koleksiyonlarını görebilirsiniz.

 

Sakıp Sabancı Müzesi

Laleleriyle meşhur Emirgan Korusu'nun hemen yanında yer alan Sakıp Sabancı Müzesi, aynı zamanda ''Atlı Köşk'' olarak da bilinir. Bir dönem Sabancı ailesine ev sahipliği yapan yapı; doğası, mimari dokusu ve muhteşem deniz manzarasıyla dikkat çeker. Sakıp Sabancı Müzesi'nde önemli ressamların ve heykeltıraşların eserlerini, Osmanlı döneminden kalma mobilya ve dekoratif eşyaları, kitap ve hat koleksiyonlarını görebilirsiniz.

 

İstanbul Modern Sanat Müzesi

Ülkemizin kültürünü ve sanatsal perspektifini yansıtan İstanbul Modern Sanat Müzesi, 2004 yılında kurulur. İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde; fotoğraf, tasarım, medya ve mimari üretim alanlarındaki eserleri inceleyebilirsiniz. Müzenin içerisinde aynı zamanda; sergi salonları, kütüphane, eğitim atölyeleri, kafe, restoran ve sinema gibi kültürel ve sosyal etkinlikler gerçekleştirebileceğiniz alanlar da bulabilirsiniz.

 

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

İbrahim Paşa Sarayı'nda bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türk ve İslam eserlerini topluca barındıran ilk müze olma özelliği taşır. Müzede, İslam dünyasının en gözde sanat eserlerini oluşturan el yazmalarını; cam, toprak, metal ve seramikten üretilmiş çeşitli objeleri görebilirsiniz. Müzenin diğer bir bölümünde ise Türklerin günlük yaşamlarını ve kültürlerini yansıtan koleksiyonlara rastlayabilirsiniz.

 

İstanbul Deniz Müzesi

İstanbul Deniz Müzesi

Türk denizcilik tarihine ait en önemli örneklerin bulunduğu İstanbul Deniz Müzesi, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine ışık tutan 20 binden fazla parça ile ziyaretçilerine unutulmaz duygular yaşatır. Koleksiyonların pek çok kategoriye ayrıldığı müzede İstanbul'un fethinden Kurtuluş Savaşı'na kadar birçok döneme ait eserlere rastlayabileceğiniz gibi Atatürk'e ait birtakım eşyalar, silahlar, haritalar, resimler, kayıklar, fenerler, sancaklar, gemi modelleri gibi denizcilik tarihine ışık tutan objeleri de görebilirsiniz.

 

İstanbul Arkeoloji Müzesi

Anıtsal yapısı ve cephe süslemeleriyle sanatsal açıdan önemli bir mimariye sahip olan İstanbul Arkeoloji Müzesi, tarihin birçok döneminin ayrıntılarını keşfedebileceğiniz eserlere ev sahipliği yapar. Müzenin içinde yer alan Çinili Köşk'ün Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a kazandırdığı eserlerden biri olduğu bilinir. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde Aşk Şiir Tableti, Büyük İskender Büstü, Sidamara Lahdi, İskender Lahdi gibi sanat ve mimarinin en güzel örneklerini inceleyebilirsiniz.

 

Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi

Mademe Tussauds İstanbul Balmumu Heykel Müzesi, balmumundan yapılan heykellerin sergilendiği dünyaca ünlü Madame Tussauds müzelerinin 21. şubesi olarak ziyaretçilerini ağırlar. Müzede başta Atatürk olmak üzere, Osmanlı dönemine damga vuran Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman gibi padişahların ve devlet adamlarının; Barış Manço, Adile Naşit, Tarık Akan, Müslüm Gürses, Bruce Wills, Albert Einstein gibi yerli ve yabancı pek çok ünlü ismin yanı sıra Murat Boz ve Beren Saat gibi günümüz sanatçılarının balmumu heykellerine rastlayabilirsiniz.

 

Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi

1994 yılında kurulan Rahmi Koç Müzesi, Hasköy Tersanesi ve Lengerhane olarak iki ana bina ve Açık Hava Sergi Alanı'ndan oluşur. Eski dönemlere ait otomobil ve endüstriyel ekipmanların en nadide örneklerini inceleyebileceğiniz Rahmi Koç Müzesi'nde teleskoplar, fotoğraf makineleri; maketler, kuş evleri ve hatta Atatürk'ün kullandığı çeşitli objeleri bulabilirsiniz. Müzede aynı zamanda, Time dergisinin Atatürk kapaklı serilerinin orijinalleri de sergilenir.

 

Panorama 1453 Tarih Müzesi

2009 yılında Türkiye'nin ilk panoramik müzesi olarak kurulan Panorama 1453 Tarih Müzesi'nde, İstanbul'un fethedilmesi yazılar ve panoramik fotoğraflarla anlatılır. Tarihten bazı kesitlerin sergilendiği müzede; fetih sırasında atılan topların seslerini, Mehter Takımı'nın müziklerini ve hatta at kişnemelerini duyarak tarihin içinde uzun bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Topkapı Kültür Parkı içerisinde yer alan Panorama 1453 Tarih Müzesi'nde çocukların da etkinlik yapıp vakit geçirebileceği oyun parkları bulunur.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: