BLOG

BLOG

BİR MÜZEDEN ÇOK ÖTESİ: RAHMİ KOÇ MÜZESİ


rahmi koc müzesi

İstanbul dediğimiz zaman tabii ki ilk akla gelenlerden bir tanesi müzelerdir. İstanbul sahip olduğu tarihî servet ile birbirinden güzel ve donanımlı müzelere ev sahipliği yapar. İşte bu müzeler arasında bir yıldız gibi parlayan örneklerden bir tanesi de 1994 yılında kurulan ve Hasköy’de yer alan Rahmi Koç Müzesi’dir. Rahmi Koç Müzesi; Türkiye’nin iletişim, sanayi, ulaşım ve endüstri tarihine adanmış oldukça önemli bir müzedir. Müze Türkiye’nin sanayi devrimini nerede ve nasıl yakaladığına, bu süreçte dünyanın hangi konumda olduğuna ışık tutmaktadır. Eğer siz de Rahmi Koç Müzesi’nin içeriğini, ulaşımını, giriş ücretlerini merak ediyor ve Rahmi Koç Müzesi hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Keyifli okumalar!

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Anadolu Yakası Müzeleri İstanbul &  Müze Kart Alacaklara Tavsiyeler

 

Rahmi Koç müzesi hakkında merak edilenler

Rahmi Koç müzesi

Haliç'in kuzey kısmındaki  Hasköy'de yer alan Rahmi Koç Müzesi, 1994 yılında kurulmuş bir müzedir. 27 bin metrekarelik bir alana yayılan müze temelde üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler Açık Hava Sergileme Alanı, Tarihî Hasköy Tersanesi ve Mustafa V. Koç Binası'dır. Mustafa V. Koç Binası Osmanlı'da gemiyi sabitlemek için denize atılan çapanın yapıldığı yer olarak bilinen Lengerhane'de yer almaktadır. 1991 yılında satın alınan Lengerhane, titizlikle restore edilerek 1994 yılında hizmete açılmıştır. Aynı zamanda en az Lengerhane kadar öneme sahip olan Tarihî Hasköy Tersanesi de hemen karşısında yer almaktadır. Müzede bulunan koleksiyonların bir kısmı da Hasköy Caddesi'nde yer alan ve ana girişten Haliç'e kadar uzanan Açık Hava Sergileme Alanı'dır.

Rahmi Koç Müzesi'nde onlarca önemli parça sergilenmektedir. Koleksiyondaki parçaların kategorileri ise şu şekildedir: Atatürk Bölümü, Karayolu Ulaşımı, Demiryolu Ulaşımı, Denizcilik, Havacılık, Tipo Baskı Atölyesi, Yaşayan Geçmiş, Makineler, İletişim, Bilimsel Aletler, Modeller ve Oyuncaklar. Bu kategorilerin altında bilimsel aletler, eski bilgisayarlar, eski trenler, klasik arabalar, Fenerbahçe Vapuru, sergiler, keşif küresi ve daha onlarca şey bulunmaktadır.

Ayrıca Rahmi Koç Müzesi’nin muhteşem bir de konsepti bulunmaktadır: 2002 yılında başlayan“Müzede Eğitim” kapsamındaki proje ile çağdaş eğitime katkıda bulunulmaktadır. Bu proje ile çocukların müzeyi hiçbir şey anlamadan gezmeleri yerine, müze koleksiyonunun hangi müfredat konularına hitap ettiği öğretilmekte ve anlatılmaktadır. Bu proje içinde Astronomi Atölyesi, Matbaa Atölyesi, Renkli Matematik Dünyası, Keşif Küresi, Fen ve Teknoloji Laboratuvarı gibi konseptler yer almaktadır.

müze

 

Rahmi Koç Müzesi’ne nasıl gidilir?

“Rahmi Koç Müzesi'ne nasıl gidilir?” sorusunun birçok cevabı bulunmaktadır. Rahmi Koç Müzesi’ne ulaşmak için metrobüs hattı üzerinde Halıcıoğlu Durağı'nda inebilir, 47 Eminönü – Yeşilpınar, 47E Eminönü – Binevler, 47Ç Eminönü – Güzeltepe, 47N Eminönü – Nur Sitesi, 54HT Hasköy – Taksim – Mecidiyeköy, 54HŞ Hasköy – Şişli – Taksim, 36T Taksim – Cebeci gibi otobüs hatları kullanılabilir. 

 

Rahmi Koç Müzesi giriş ücretleri 2023

Rahmi Koç müzesi pazartesi günleri, dini bayramların arife ve birinci günü, 31 Aralık ve 1 Ocak tarihlerinde kapalıdır. Salı ve cuma günleri arasında 09:30 – 17:00, cumartesi, pazar ve bayram günlerinde ise 09.30- 18.00 (1 Ekim- 31 Mart), 09.30-19.00 (1 Nisan- 30 Eylül) saatleri arasında açıktır. 2019 yılı için geçerli giriş ücretleri ise aşağıdaki şekildedir:

 

Giriş:

Yetişkin: 18 TL
Yetişkin Grup (10 kişi üzeri): 16 TL
Öğrenci: 7 TL
Öğrenci Grup (10 kişi üzeri): 5 TL 
 

Denizaltı  

Yetişkin: 9 TL
Öğrenci: 6 TL
 

Keşif Küresi

Yetişkin: 3 TL
Öğrenci: 3 TL
 

Tekne Turları (Hava koşullarına bağlı olarak) 

Yetişkin: 9 TL
Öğrenci: 6 TL


Not: Müzekart sahiplerine bilet fiyatı üzerinden %20 indirim uygulanmaktadır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: