BLOG

BLOG

İSTANBUL OYUNCAK MÜZESİNİN KURULUŞ HİKÂYESİ VE MÜZENİN KISA BİR REHBERİ


23 Nisan 2005 yılında, sevilen şair ve yazar Sunay Akın tarafından kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi; içerisinde 1700'lü yıllardan günümüze gelen oyuncak tarihinin en seçkin örneklerini barındırmaktadır. Sunay Akın; tarihî bir köşkte meraklılarını bekleyen bu oyuncakları yaklaşık 20 yılda 40'tan fazla ülkeyi gezip; buralardaki koleksiyonerler, antikacılar ve açık artırmalardan satın alarak bir araya getirmiştir. Müzede sergilenen bu özel oyuncaklar, ayrıca dünya tarihini de ziyaretçilerine eğlenceli ve akılda kalıcı bir şekilde sunmaktadır (Örnek vermek gerekirse, uzay oyuncaklarının sergilendiği bölümde Ay'a ulaşma çabası anlatılmaktadır). Müze tüm bu özellikleri sebebiyle sadece çocukları değil, gençleri ve ileri yaştaki insanları da kendisine çeker ve üç kuşağın birlikte keyifli vakit geçirmesine olanak tanır. 

İstanbul Oyuncak Müzesi'nin sevilen şair ve yazar Sunay Akın tarafından kurulduğunu belirtmiştik. Müzenin dekoru ise sahne tasarım sanatçısı Aydan Doğan tarafından tasarlanmıştır. Müzenin bir şair tarafından kurulması ve bir sahne tasarım sanatçısı tarafından tasarlanması, Oyuncak Müzesi'ni "dünyada bir ilk" yapan bir özelliktir. 

İstanbul Oyuncak Müzesi'nin benzersiz atmosferini ve kuruluş hikâyesini sizlerle paylaştık. Dilerseniz şimdi bir de müzeyi ziyaret etmeden önce bilmeniz gerekenlere bir bakalım. İşte kısa bir Oyuncak Müzesi rehberi!

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Anadolu Yakası Müzeleri & Müze Kart Hakkında Merak Edilenler

İstanbul Oyuncak Müzesi'nin bölümleri

İstanbul Oyuncak Müzesi

İstanbul Oyuncak Müzesi, Sunay Akın'ın ailesine ait tarihî bir köşkte yer almaktadır. Tarihî köşkün beş katı; yaklaşık 20 yıl gibi bir sürede 40 farklı ülkeden alınan, 4.000'den fazla oyuncakla doludur. Bu özel oyuncaklar önce temalarına göre gruplara ayrılmış, sonra da özel dekorlarla hazırlanmış odalardaki ve koridorlardaki alanlara taşınmıştır. Bu bölümlere ise Kızılderili, Uzay, Denizaltı gibi temalara uygun isimler verilmiştir. Tüm bu koleksiyonların arasında, Fawn Zeller tarafından dünyada sadece bir tane üretilmiş olan Mona Lisa'nın bebeği gibi özel parçalar da bulunmaktadır. 

 

İstanbul Oyuncak Müzesi'ne nasıl gidilir?

İstanbul Oyuncak Müzesi, Kadıköy- Göztepe'de bulunmaktadır. Müzeye özel aracınızla veya otobüs ve metro ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Müzeye gitmek için 10B, 10S, 14Ç, 17, 17L, 19F, 19M, 19S numaralı otobüsleri kullanarak "Göztepe"; GZ1 veya GZ2 numaralı otobüsleri kullanarak "Tütüncü Mehmet Efendi"; ER1 veya ER2 numaralı otobüsleri kullanarak "Erenköy" duraklarında inip kısa bir yürüyüşün ardından ulaşabilirsiniz. Metro kullanacaksanız Kartal- Kadıköy metro hattını kullanarak "Yeni Sahra" durağında inip, yine az bir yürüyüşle müzeye ulaşmanız mümkün. Özel aracıyla gidecekler için açık adresi de şuraya ekleyelim:

Adres: Ömerpaşa Cad, Dr. Zeki Zeren Sokağı No:15, 34730 Kadıköy/ İstanbul

 

İstanbul Oyuncak Müzesi ziyaret saatleri

İstanbul Oyuncak Müzesi, pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Bunun dışında müzeyi hafta içi 09.30- 18.00; hafta sonu 09.30- 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

 

İstanbul Oyuncak Müzesi giriş ücreti 2018

İstanbul Oyuncak Müzesi giriş ücretleri 2018 yılı içerisinde tam bilet 15 TL, indirimli bilet ise 12 TL olarak belirlenmiştir.

 

İstanbul Oyuncak Müzesi diğer bilgiler

İstanbul Oyuncak Müzesi ziyareti öncesinde şu bilgileri de bilmenizde fayda var:

  • Müze bireysel ve grup şeklinde ziyaret edilebilmektedir. Grup şeklinde gelmek istenirse müzeyi arayarak rezervasyon yaptırılması gerekmektedir. 
  • Flaş ışığı müzede sergilenmekte olan eserlere zarar verdiğinden, flaşlı fotoğraf çekimi yasaktır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: