BLOG

BLOG

BARIŞ MANÇO MÜZESİ REHBERİ


barış manço müzesi

Kaynak: http://www.barismanco.kadikoy.bel.tr/galeri

 

Kadıköy'de bulunan Moda semti, Barış Manço ile özdeşleşmiş bir semttir. Çünkü Barış Manço'nun Moda’da bulunan, eserlerini ürettiği ve yaşadığı ev; 9 Haziran 2010 yılında Manço’nun ailesi tarafından müzeye dönüştürülmüştür. Barış Manço'nun “Bir insan en son ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse, o zaman ölmüş sayılır.” sözü müzenin değerini oldukça güzel bir şekilde anlatmaktadır. Barış Manço usta bir sanatçı, gezgin, dünya insanı ve güzel yürekli bir insandı… Kadıköy Belediyesi, Manço’nun Ailesi ve birçok kurumun iş birliğiyle açılan bu müze; ziyaretçilere Barış Manço’nun sanatçı kimliğinin yanı sıra ona ait farklı özellikleri de sunuyor. Müze, sevilen sanatçıyı gönüllere en derinden kazıyor ve anılarını en güzel şekilde yaşatıyor. Eğer siz de Barış Manço Müzesi’nin özelliklerini merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Müze Kart Nasıl Alınır?

Barış Manço Müzesi’nin özellikleri

Barış Manço'nun hayatına tanıklık eden bu evin tarihi eskilere dayanmaktadır. Ev Mr. Dawson tarafından 1895- 1900 yılları arasında Pape Kalfa'ya yaptırılmıştır. Yapı Dawson'un ülkesine dönmesiyle birlikte 1930'lu yıllarda birkaç kez el değiştirmiştir. 1965 yılında John Whittall tarafından satın alınarak, Whittal Köşkü olarak anılmıştır. Barış Manço, 1984 yılında köşkü Whitall ailesinden satın almış ve restore ettirmiştir. Yapı, 19. yüzyıl Viktoryen tarzı bir yapıdır. Sevilen sanatçı, 1999 yılında bu evde hayatını kaybetmiştir. Manço’nun ailesi, evi Barış Manço'nun “Bir insan en son ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse, o zaman ölmüş sayılır.” sözünden yola çıkarak Kadıköy Belediyesi ve Türk Halk Bankası iş birliğiyle müzeye dönüştürmüştür.

 

Barış Manço Müzesi’nde neler vardır?

Barış Manço Müzesi'nde birçok bölüm bulunmaktadır. Barış Manço Müzesi'nde 3 kat ve bir bodrum bulunmaktadır. Giriş kısmında kıyafet odası, yemek odası ve salon vardır. Girişte Barış Manço'nun ''O benim rüyam!'' dediği Steinway B2010 marka kuyruklu piyanoyu görmek mümkündür. Yine hemen yanında Barış Manço'nun aşırı gerçekçi heykeli görülebilir. Bu katta ödüller, cam eşya koleksiyonu, çeşitli tarihî eserler, önemli ahşap eşyalar yer almaktadır. Bir üst katta Doğukan ve Batıkan Manço'nun çocukluk odalarını görmek mümkündür. Bu katta ''Adam Olacak Çocuk'' programının ekipmanları ve kaset kayıtları bulunmaktadır. En alt katta ise Şövalye Odası, döneme ait eşyalar ve Belçika Kraliyet Ailesi tarafından şövalyelik ünvanı verilen Manço'nun resim yaparken kullandığı malzemeler bulunmaktadır. Evin girişinde Barış Manço'nun arabası vardır. Evde yazlık ve kışlık olmak üzere 2 bahçe bulunmaktadır. Barış Manço Müzesi, İstanbul’da görülmesi gereken müzeler arasındadır.

 

Barış Manço Müzesi’ne nasıl gidilir?

Barış Manço Müzesi'ne gitmek oldukça kolaydır. Barış Manço Müzesi İstanbul'un sevilen ilçelerinden bir tanesi olan Kadıköy'ün Moda semtinde yer almaktadır. Eğer Avrupa Yakası'ndan geliniyorsa, Marmaray ve vapur kullanılarak Kadıköy'e ulaşım sağlanabilir. Daha sonrasında yürüyerek Moda'ya ulaşılmalıdır. Eğer Anadolu Yakası'ndan geliniyorsa yine metro, otobüs, taksi, sarı dolmuş ve dolmuş seçenekleri kullanılarak Kadıköy'e ulaşım sağlanmalıdır. Daha sonrasında Kadıköy merkezden Moda’ya yürünmelidir.

 

Barış Manço Müzesi ne zaman açıktır? Ücretleri Ne Kadardır?

Barış Manço Müzesi pazartesi, dini ve resim bayramlar hariç haftanın her günü 09. 00- 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Eğer grup halinde ziyaret edilecekse önceden rezervasyon yaptırılması oldukça önemlidir. Barış Manço Müzesi'nde tam bilet 10 TL, indirimli bilet ise 5 TL'dir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: