BLOG

BLOG

Kış Yaklaşırken: Gripten Korunmanın Doğal Yolları Nelerdir?


gripten korunmanın yolları, gripten koruyan besinler, gripten korunmak için hangi vitamin

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte gribin kapınızı çalmasından endişe duyabilirsiniz. Bulaşıcı bir hastalık olan grip, her ne kadar küçük bir rahatsızlık gibi görünse de ateş, ishal, hâlsizlik ve öksürük gibi semptomlarıyla günlük yaşantınızı sekteye uğratabilir. Ancak gribe yakalanmamak için bağışıklığınızı güçlendirebilir ve kendinizi hastalığa karşı koruyabilirsiniz. Gripten korunmanın pek çok doğal yolu bulunuyor. İşte hastalığın bulaşma riskini azaltacak ve bu kış mevsimini daha rahat geçirmenizi sağlayacak doğal yöntemler!

 

C Vitamini Deposu Besinleri Tüketmeye Özen Gösterin

Güçlü bir antioksidan olan C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle C vitamini içeren besinleri tüketmek, gripten korunmanın doğal yolları arasında ilk sıralarda yer alır. Portakal, mandalina, limon, nar, ıspanak, kuşburnu, maydanoz, roka, domates, yeşilbiber, tere, greyfurt, karnabahar ve kivi gibi besinlerde bol miktarda C vitamini bulunuyor. Bu noktada sebze ve meyvelerin suyunu içmek yerine posasıyla birlikte tüketilmesinin daha faydalı olduğunu hatırlatalım.
 

Bol Su İçmeye Dikkat Edin

Mikrop ve toksinlerin vücuttan daha kısa sürede atılabilmesi için günde yaklaşık 10 bardak su tüketmek gerekiyor. Su aynı zamanda gribe yakalanmanız durumunda ishal ve yüksek ateş gibi nedenlerle yaşanan sıvı kaybını hafifletiyor.
 

Öğünlerinize Yeşil Yapraklı Sebzeleri Ekleyin

Yeşil yapraklı sebzeler, içerdikleri E ve C gibi vitaminleri sayesinde bağışıklığı güçlendirici bir rol oynuyor. Bu nedenle gribe karşı doğal bir korunma yöntemi olarak lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Özellikle enfeksiyonu önleyerek doğal bir koruma sağlayan ıspanak; kalsiyum, demir ve magnezyum açısından yüksek içeriğiyle kemiklerin güçlenmesine de katkı sağlıyor. Grip mevsimlerinde sağlıklı kalabilmek için çocukların da ıspanak tüketmesine dikkat edebilirsiniz.

 

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

Bağışıklık sisteminizi doğal yollardan güçlendirerek vücudunuzu hastalıklardan koruyabilir ya da hasta olduğunuzda bu süreci daha hafif atlatabilirsiniz. Bağışıklığınızı güçlendirmeye her gün bir kâse yoğurt ya da kefir tüketerek başlayabilirsiniz. Probiyotik yönünden zengin yoğurt ve kefir, doğal birer koruyucudur. Et ve tavuk suyundan yapılmış sebze çorbaları da bağışıklığınızın kuvvetlenmesini sağlar. Bununla birlikte zerdeçal, nane, zencefil, çörek otu, kekik ve kimyon gibi baharatları da yemeklerinizde daha sık kullanarak bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.
 

Düzenli Olarak Balık Tüketin

Balık, protein ve omega-3 yönünden zengin içeriğiyle besleyici biri gıda. Bunun yanı sıra A ve B vitaminleriyle bağışıklığınızı güçlendirmede de etkili bir oynuyor. Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında beslenme programınızı haftada 2 ya da 3 defa balık tüketecek şekilde planlayabilirsiniz. Balığı daha sağlıklı tüketebilmek için balığı fırında, buğulama yöntemiyle ya da ızgarada pişirebilirsiniz.
 

E Vitamini Açısından Zengin Besinleri Menünüze Ekleyin

gripten nasıl korunulur, nezleden korunma yolları, nezleden nasıl korunuruz

C vitamini gibi antioksidan özelliğe sahip olan E vitamini de hastalıklara karşı doğal bir koruma sağlar. Bu nedenle ceviz, badem ve fındık gibi E vitamini bakımından zengin kuru yemişleri her gün bir avuç tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Üstelik bu besinler magnezyum, çinko ve omega-3 yönünden zengin içerikleriyle hem sağlıklı beslenmenize hem bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmenize yardımcı olur.
 

D Vitamininizi Kontrol Ettirin

D vitamini eksikliği baş ağrısı, yorgunluk, hâlsizlik, saç dökülmesi ve kuvvet kaybı gibi pek çok probleme sebep olabilir. D vitamini eksikliğinin neden olduğu en önemli problemlerden biri, bağışıklık sisteminin işlevini tam olarak yerine getirememesidir. Bu durumda enfeksiyon riski artar ve daha sık üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayabilirsiniz. D vitamininizi belirli aralıklarla kontrol ettirerek gerektiğinde takviye alabilirsiniz.

 

Temel Hijyen Kurallarına Dikkat Edin

Temel hijyen kurallarına uymak, gripten korunmak için en etkili yollardan biridir. Hastalık en çok el ve cansız nesnelerle temas yoluyla bulaşıyor. Hastalığın bulaşma riskini azaltmak için ellerinizi sık sık yıkamaya dikkat edebilirsiniz. Ellerinizi yıkamadan ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmamaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlardan uzak durabilir ve tokalaşmak yerine uzaktan selamlaşmayı tercih edebilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı edinerek hastalıklara karşı doğal bir kalkan oluşturabilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenme, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek vücudunuzun hastalıklarla daha kolay mücadele etmesini sağlar. Düzenli egzersiz yapmak da hastalıklara karşı daha güçlü bir bağışıklık geliştirmenize yardımcı olur.


Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sonbahar Yaklaşırken Mevsim Değişimine Bağışıklık Sisteminizi Hazırlayın

Mevsimsel Gripten Korunmak İçin Almanız Gereken Sağlıklı Yaşam Önlemleri

Kış Aylarında Enerjinizi Yüksek Tutacak Lif Bakımından Zengin 12 Besin

Salgın Hastalıklara Karşı Evimizde Almamız Gereken Önlemler Nelerdir?

Hastalıklardan Koruyan 5 Kış Çayı