BLOG

BLOG

SONBAHAR GRİBİNDEN KORUNMANIN 8 ETKİLİ YOLU


Sonbahar günlerinde, fazlaca sıcak ve soğuk hava geçişine maruz kaldığımız için soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklar kaçınılmazdır. Sonbahar günlerinde bu tip rahatsızlıkların sıkça yaşanmasının bir diğer nedeni de yeterli havalandırma sağlanamamasıdır. Ve grip hastalığı tedavi edilmediğinde, kişinin yaşamını ciddi biçimde etkileyebilir. Çünkü bazı durumlarda antibiyotikler, grip tedavisine etki etmez. Bu yüzden de gripten korunmak oldukça önemlidir. Peki sonbahar gribinden korunmak için ne yapmak gerekir? İşte alınabilecek başlıca önlemler:

grip

 

1. Kişisel temizlik

Grip virüsü bulunan bir yere dokunmanız bile grip olmanıza neden olabilir. Bu yüzden özellikle sonbahar döneminde ellerinizi sık sık yıkamanız gerekir. 


2. Sağlıklı beslenme

Ağır yağlı gıdalar, alkol, sigara, şekerli besinler; bağışıklık sisteminizi zayıflatan türden besinlerdir. Bu yüzden özellikle grip salgını olan sonbahar aylarında bu tarz besinlerden uzak durmak gerekir. Çünkü aksi takdirde, bağışıklık sisteminiz zayıflayacak ve bu da gribe hedef oluşturacaktır.


3. Bol bol vitamin almak

Grip salgını olan sonbahar aylarında, C ve E vitamini bakımından zengin gıdalarla beslenmek çok önemlidir. Lahana, brokoli, portakal, mandalina, limon, turp, hurma, kuru soğan; bu
iki vitamin bakımından zengin sonbahar sebze ve meyveleridir. Ayrıca vitamin almak için kuruyemiş de tüketebilirsiniz.

4. Bol sıvı tüketmek

çay

Su, hayatımız için olmazsa olmazdır. Gün içinde yeterli miktarda içtiğimiz su sayesinde, vücudumuzdan toksinler atılır ve bu da daha dirençli olmamızı sağlar. Bu yüzden, gripten korunmak için sıvı tüketimine bu aylarda ekstra özen göstermeli ve bol bol su içmeliyiz.

5. Ortamı havalandırmak

havalandırma

Gripten korunmak için, özellikle toplu yaşam alanlarımızı sık sık havalandırmamız gerekir. Burası evimiz ya da iş yerimiz olsa bile salgınların, havalandırmanın yetersiz olduğu kabalık ortamlarda olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle de sık sık bulunduğumuz ortamı havalandırmalıyız. 


6. Stresten uzak durmak


Günlük hayatta karşımıza çıkan pek çok problem yüzünden, hepimiz sık sık strese maruz kalıyoruz. Ve stres, bağışıklık sistemimiz üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. Ne kadar fazla strese maruz kalırsak, bağışıklık sistemimiz de o kadar fazla zarar görüyor. Bu da hastalıklara daha çabuk yakalanmamıza neden oluyor. Bu yüzden sonbahar gribinden korunmak için, stres faktörlerinden mümkün olduğunca uzak durmalı ve zihnimizi daima temiz tutmaya çalışmalıyız.


7. Daha az temas


Grip salgını olan şu günlerde, yolda karşılaştığımız yakın arkadaşlarımızla dahi öpüşmememiz gerekir. Çünkü hiçbirimiz, karşımızdakinin vücudunda o anda grip mikrobu olup olmadığını bilemeyiz. İnsanların hasta olmasına rağmen karşısındakine sarılması, grip salgınını daha da arttıran en önemli etmendir. Bu nedenle özellikle sonbahar aylarında karşılıklı anlayış çerçevesi içerisinde, insanlarla mümkün olduğunca az temas kurmalıyız. 


8. Sıcaklığa uygun giyinmek


Sonbahar aylarında hava değişken olduğundan, çoğu zaman ya çok kalın ya da çok ince giyiniriz. İşte bu, hastalıklara davetiye çıkaran bir durumdur. Bu yüzden sonbahar aylarında, aşırı kalın giysiler tercih etmememiz gerekir. Çünkü sıcak ve kapalı bir ortama girdiğinizde ve üzerinizdekiler yüzünden terlediğinizde, virüs yayılımına ortam hazırlamış olursunuz. Bu yüzden vücudunuzun terlemesine de üşümesine de izin vermemelisiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Bahar Nezlesinden Korunmanın Yolları

Yaz Aylarında Sindirim Sistemimizi Korumak için Nasıl Beslenmeliyiz?

Hastalıklardan Koruyan 5 Kış Çayı