BLOG

BLOG

SONBAHAR YAKLAŞIRKEN MEVSİM DEĞİŞİMİNE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ HAZIRLAYIN


Takvimler Ağustos ayının sonuna doğru yaklaşırken ve havalar hafif hafif serinlerken sonbaharın kapıda olduğu hissediliyor. Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu dönemlerde hava sıcaklığının ani değişimi, insan vücudunu hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkileyebiliyor. Sıcaklıkların ani düşüşü, vücudun savunma mekanizmasını hazırlıksız yakaladığı için çeşitli hastalıklara zemin hazırlıyor.

Hastalıklardan korunmak için ise vücudu mevsim şartlarına hazırlamak gerekiyor. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarının sıkça görüldüğü sonbahar aylarında güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak oldukça önemli. Özellikle yaşlılar, çocuklar, kronik hastalar ve hamilelerin, bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olması nedeniyle, mevsim değişimlerinde yaşanabilecek hastalıklara karşı tedbirli olmaları ve gerekli önlemleri almaları gerekiyor.

Sizler için hazırladığımız tavsiyelere uyarak siz de hem bağışıklığınızı güçlendirebilir hem de vücudunuzu mevsim şartlarına hazırlayabilirsiniz.

 

Düzenli ve Kaliteli Uykuya Dikkat

Vücudunuzu dengede tutabilmek için sadece mevsim geçişlerinde değil, her zaman uyku düzeninize ve yemek yeme alışkanlıklarınıza dikkat etmelisiniz. Düzenli ve yeterli uyku hem ruhsal hem de fiziksel sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

Uzmanlar tarafından önerilen yeterli uyku süresi ise 7-8 saat aralığında değişiyor. Uyku süresi kadar uykunun kalitesini de önemsemelisiniz. Kaliteli bir uyku için vücudunuza uygun bir yatak seçimi yapmalı ve mümkün olduğunca ışıklı ve sesli uyaranlardan uzak durmalısınız.

 

Sağlıklı Beslenme Her Şeyden Önemli

sağlıklı beslenme

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için beslenmenize selenyum, çinko, kalsiyum ve protein açısından zengin besinler eklemelisiniz. İyi bir antioksidan olması sebebiyle C vitamini içeren sebze ve meyvelere de öğünlerinizde yer vermelisiniz. Fiziksel yorgunluğunuzu azaltmak için D vitamini ve omega 3 takviyesi ile vücudunuzu destekleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, bağırsak florasını güçlendirmek de bağışıklığınızı güçlendirir. Bağırsak floranızın sağlıklı olması için probiyotik besinler tüketebilirsiniz.

 

Fiziksel Aktiviteyi İhmal Etmeyin

Havaların soğuması ile birlikte gelen rehavetle fiziksel aktivitenizin azalmasına izin vermemelisiniz. Aerobik yürüyüşler veya egzersizler, yapmak, dans etmek, koşmak, bisiklet sürmek, yüzmek gibi sportif aktiviteler vücudunuzu harekete geçirerek hem metabolizmanızı hızlandırır hem de değişen mevsim şartlarına daha hızlı adapte olmanıza yardımcı olur. Bunlardan herhangi birini yapamıyorsanız bile, her gün en az 30 dakikalık yürüyüşler yapabilirsiniz. Yürüyüş yapmak sizi ruhen ve bedenen zinde tutar.

 

Bol Bol Su İçmeye Devam Edin

Bol Bol Su İçmeye Devam Edin

Vücuttaki toksinlerin atımını hızlandırmak ve metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlamak için su tüketimi oldukça önemli. Günde en az 10-12 bardak su tüketmek vücudunuzun su ihtiyacını karşılar. Özellikle mevsim geçişlerinde su tüketimine daha fazla dikkat etmelisiniz.

 

Isı Farkını Önemseyin

Mevsim geçişlerinde oluşan ani hava sıcaklığı değişimleri, evinizin ısısı ile dış ortamın ısısı arasında da önemli bir farka neden olur. Bu nedenle evinizin ısısı ile dışarıdaki ısı farkını gözetmeli ve buna uygun olarak kıyafet seçimi yapmalısınız. Evdeki hareketlilik sebebiyle oluşan terlemelere özellikle dikkat etmeli, terli olduğunuz kıyafetlerin üzerinizde kurumasına izin vermemelisiniz. Aynı şekilde fiziksel aktivite sırasında oluşan terlemelere de dikkat etmenizde fayda var.

 

Kapalı Ortamları İyi Havalandırın

Gece ve gündüz arasındaki ısı farkı, nem ve basınç farklılıkları havada dolaşan partiküllerin artmasına neden olabilir. Bu partiküllerin solunum yolu hastalıklarına neden olmaması için bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırmalı ve temiz tutmalısınız. Özellikle nezle, grip gibi hastalıklar geçiren veya hapşırık, öksürük gibi semptomları olan kişilerle aynı ortamda iseniz havalandırmaya daha fazla önem vermelisiniz.

 

Sigara ve Alkolden Uzak Durun

Solunum yolu hastalıklarına zemin hazırlayan en önemli etkenlerden biri olan sigara, mevsim geçişlerinde de bu hastalıklara daha çabuk yakalanmanıza neden olabilir. Alkolün ise bağışıklık sistemi için önemli bir rol oynayan karaciğer üzerinde olumsuz etkileri var. Bu nedenle alkol ve sigaradan uzak durmanız hem genel sağlık durumunuz hem de bağışıklığınız için fayda sağlar.

 

Ruh Halinizi Dengede Tutun

Ruh halinizi dengede tutun

Sonbaharın başlangıcı ile birçok insanda mutsuz veya depresif bir ruh hali oluşabilir. Bu durumu engellemek adına takviye B12 vitamini alabilir, sosyal alanlarınızı daha da genişletebilirsiniz. Hobilerinize zaman ayırabilir veya meditasyon, yoga gibi dinlendirici aktivitelere yönelebilirsiniz.