BLOG

BLOG

KIŞ MEVSİMİNDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRİCİ 10 BESİN


Mevsim geçişlerinde yaşanan ani hava değişimlerine vücudumuz kolay uyum sağlayamıyor. Uyum sağlamak için çalışırken de yoruluyor ve bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Özellikle sonbahardan kışa geçerken zayıflayan bağışıklık sistemi ile birlikte nezle, grip, bronşit gibi çeşitli solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskimiz de artıyor. Ancak ani hava değişimleri yaşadığımız bu dönemde bağışıklık sistemini doğal yollarla güçlendirerek hastalıklardan korunmamız mümkün. Peki, vücudumuzu zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan besinler neler? Sizin için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı 10 besini derledik.

 

1. Sarımsak

Sarımsak

Yapılan araştırmalar, sarımsağın insan vücudu için birçok faydası olduğunu ortaya çıkarıyor. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan sarımsak, hücrelerin kansere karşı korunmasında da önemli bir rol üstleniyor. Sarımsak; içerdiği aminoasit, çinko, çeşitli mineral ve vitaminler sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Antioksidan özelliğinden faydalanmak için ise sarımsağın çiğ olarak tüketilmesi gerekiyor.

 

2. Kefir

 Kefir

Fermente bir ürün olan kefir, anne sütüne en yakın besin olarak anılıyor. Kefirde, yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, folik asit, aminoasit, biotin ile B1, B12 ve K2 vitaminleri bulunuyor. Bu mucizevi içecek vücuttaki patojenlere, yani zararlı mikroorganizmalara, ve tümör gibi yabancı maddelere karşı savaşarak bağışıklık sistemimizi destekliyor. Düzenli kefir tüketerek özellikle kış aylarında daha zinde ve enerjik hissedebilirsiniz.

 

3. Yumurta

Yumurta

Yumurta, protein ve yağ bakımından oldukça zengin bir besin. İçerdiği yüksek orandaki yağ, kandaki iyi kolesterolün artmasını sağlayarak kalp ve damar sağlığımızın korunması noktasında iyi bir destek sunuyor. Gerçek bir protein kaynağı olan yumurta, hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlıyor. Kış aylarında ortaya çıkan halsizlik ve bitkinliğe karşı özelikle kahvaltılarda yumurta tüketimine özen göstermek gerekiyor.

 

4. Brokoli

Brokoli

Kış aylarında artan hastalıklara karşı direnç gösterebilmek için besin değeri yüksek olan sebze ve meyvelere beslenme düzenimizde daha sık yer vermemiz gerekiyor. Brokoli de kışın tüketebileceğimiz en yararlı sebzelerin başında geliyor. Bol miktarda C ve K vitamini içeren brokoli; demir, fosfor, potasyum, kükürt gibi minerallerin yanı sıra lif bakımından da zengin bir besin. Kış sebzesi olan brokoli düzenli tüketildiğinde ise bağışıklık sistemimizi destekliyor.

 

5. Ispanak

 Ispanak

Kış aylarının vazgeçilmez sebzesi olan ıspanak, besin değeri açısından çok zengin. İçerdiği A vitamini sayesinde solunum yollarını koruyarak enfeksiyona karşı mücadele eder. Ancak vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan ıspanağın besin değerlerini kaybetmemesi için temizlenmesi ve pişirilmesi konusunda dikkat edilmesi gerekir. Ispanağın besin değerini korumak için pişirme süresinin kısa tutulması ve hazırlandıktan sonra bekletilmeden tüketilmesi önerilir.

 

6. Zencefil

Zencefil

Zencefil, özellikle sindirim sistemi ve mideye faydaları ile biliniyor. Ancak bunun yanında zencefilin mide bulantısını önleme, ağrı kesici, kanser hücrelerinin büyümesini geciktirme gibi yararlı birçok özelliği bulunuyor. Kış aylarında artan enfeksiyonlara karşı mücadele ederek bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı oluyor. Zencefili bal ve limonla karıştırıp kış aylarında içinizi ısıtacak lezzetli bir çay olarak tüketebilirsiniz.

 

7. Balık

Balık

Protein, vitamin ve mineral açısından zengin olan balık, sağlığımız için tüketmemiz gereken besinlerin başında yer alıyor. Balığın en önemli özelliği ise omega-3 deposu olması. Omega-3 vücudumuzu patojen olarak isimlendirilen hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı korumada önemli bir rol üstleniyor. Balık, içerdiği yüksek orandaki omega-3 yağ asitleri sayesinde vücudu hastalıklara karşı koruyarak vücut direncimizin artmasını sağlıyor.

 

8. Yeşil Çay

Yeşil Çay

Yeşil çay içerdiği yüksek orandaki antioksidan sayesinde çok güçlü bir bağışıklık destekleyici olarak karşımıza çıkıyor. Japonların uzun yaşam iksiri olarak adlandırdıkları yeşil çay, yaşlanmayı da önemli ölçüde geciktiriyor. Aynı zamanda yeşil çayın virüs enfeksiyonlarına karşı antiviral etkisi de bulunuyor.

 

9. Ekinezya

Ekinezya

Ekinezya, mevsimsel geçişlerde yaşanan sağlık sorunlarında vücudu destekleyen güçlü bitkilerden birisi. Kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olmak ve vücut direncini artırmak için kahve yerine ekinezya çayı tercih edebilirsiniz.

 

10. Su

Su

Kış aylarında soğuk havaların gelmesiyle birlikte su tüketimimiz azalıyor. Fakat vücudumuz suya her mevsimde ihtiyaç duyuyor. Soğuk havalarda sıcak içeceklere daha fazla yönelsek de su, vücut ısısını dengeleme noktasında önemli bir rol oynuyor. Sistemlerin sağlıklı çalışması için de bol su tüketmek gerekiyor. Eğer tadından dolayı içmekte zorlanıyorsanız suyunuzu nane yaprağı, limon veya elma dilimleriyle lezzetlendirmeyi deneyebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları

Güne Zinde Başlamanızı Sağlayacak 9 Enerji Deposu Besin

Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

Detoks Etkisi Yapan 11 Yiyecek