BLOG

BLOG

GÜNEŞLENİRKEN CİLT SAĞLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN ALMAMIZ GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?


Güneş ışınları, yaşamımızı sürdürebilmemiz için son derece önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden uzmanların önerdiği vakitlerde ve miktarlarda güneşlenmek, sağlık açısından faydalıdır. Güneş ışınları, vücuttaki D vitamininin sentezlenmesini sağlar; sedef, egzama, sarılık gibi hastalıkların belirtilerini azaltabilir. Güneşlenmenin daha bunun gibi sayısız faydası olsa da uzun süre korunmasız bir şekilde güneş ışığına maruz kalmak, başta cilt sağlığı olmak üzere genel sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Peki güneşlenirken cilt sağlığımızı korumak için nelere dikkat etmek gerekir? İşte cilt sağlığı açısından mutlaka alınması gereken o önlemler!

 

Cilt tipinize uygun bir güneş koruyucu krem edinin

Güneş kremi

Açık tenli kişiler, güneş ışınlarından daha fazla zarar göreceği için yüksek koruma faktörlü güneş kremleri tercih etmelidir. Bunun yanı sıra yağlı, kuru veya karma cilt tiplerinin de kullanması gereken krem özellikleri farklıdır. Bu nedenle cilt rengine ve tipine uygun bir koruyucu krem edinilmeli ve güneşlenirken koruyucu krem mutlaka cilde sürülmüş olmalıdır.

 

Koruyucu kreminizi güneşe çıkmadan önce sürün

Koruyucu kremler güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli ve her iki saatte bir mutlaka tekrar edilmelidir. Ancak bu şekilde cildiniz kremi emecek ve koruyucu etkisi ortaya çıkacaktır. Terlemek, yüzmek gibi durumların koruyucuların etkisini azaltacağı, bu nedenle de düzenli aralıklarla yenilenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 

Yeterli koruma sağlayabilmesi için güneş koruyucu kremleri yeterli miktarda kullanın

Güneş koruyucu kremlerin cildinizi tam anlamıyla koruyabilmesi için her bölgeye gerekli miktarda sürmeniz gerektiğini unutmayın. Uzmanlar bu miktarın santimetrekare başına 2 mg olması gerektiğini belirtmekte. Bu nedenle güneşe çıkmadan önce kremi her bölgeye dengeli bir şekilde uyguladığınızdan emin olun.

 

Gölgede de cildinizi koruyun

Gölgede de cildinizi koruyun

Birçok insan gölgedeyken güneşin zararlı etkilerinden tamamen korunacağını düşünür. Oysa durum böyle değildir. Gölgede bulunmak güneşin zararlı etkilerini büyük ölçüde azaltsa da yansıyan ışınlar cildinize zarar verebilir. Bu nedenle gölgedeyken dahi güneş koruyucu krem kullanımına özen gösterilmelidir.

 

Güneşin dik açıyla geldiği saatlerde dışarı çıkmayın

11.00 ile 16.00 saatleri arasında, güneş ışınları dik açıyla gelmektedir. Bu da güneşin zararlı ışınlarına direkt olarak maruz kalmak anlamına gelir. Bu nedenle, başta cilt sağlığınızı korumak için bu saatlerde güneşte bulunmamaya özen gösterin. Güneşlenmek için sabahın erken saatlerini ve akşam üzeri saatleri tercih edin.

 

Şapka ve gözlük takın

Şapka ve gözlük takın

Şapka ile gözlük kullanımı, cilt ve göz sağlığını güneşin zararlı etkilerinden büyük ölçüde koruyabilir. Bu nedenle güneşlenirken şapka ve gözlük kullanarak hem yüzünüzü hem de genel sağlığınızı koruyun.

 

Bol su tüketin

Vücudumuzun günde en az 2- 2,5 litre suya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç sıcak yaz günlerinde ve özellikle de güneşlenirken daha da artar. Vücudun su ihtiyacını karşılamak hem cilt hem de genel sağlık açısından son derece önemlidir. Bu nedenle güneşlenirken yeteri kadar sıvı tüketildiğinden emin olunmalıdır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yaz Aylarında Vücut Sağlığı Nasıl Korunmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

Yazın Bolca Tüketmeniz Gereken Vücudunuzun Su ihtiyacını Karşılayan 10 Sağlıklı Yiyecek

Sıcak Havalarda Yapılabilecek En Uygun Sporlar

Yaz Aylarında Sindirim Sistemimizi Korumak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?