BLOG

BLOG

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR? BU EKSİKLİĞİ GİDERMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?


D vitamini

Vitamin ve mineraller, vücut işleyişi için büyük öneme sahiptir. Bu vitaminlerden bir tanesi de D vitaminidir. D vitamini yağda eriyen vitaminler grubundandır. D vitamini büyük oranda, insan cildine güneşten gelen Ultraviyole-B radyasyonu doğrultusunda sentezlenir. Ayrıca bitkisel ve hayvansal gıdalar yoluyla da alınabilir.

 

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

D vitamini eksikliği belirtileri

D vitamini, vücutta birçok farklı şekilde kullanılır. Bu yüzden de eksikliği gözle görülür belirtilere neden olabilir. D vitaminin görevlerine baktığımız zaman birçok madde gözümüze çarpar. Diş ve kemiklerimizin ana yapı taşı olan kalsiyumun emilimi, D vitaminin yardımıyla gerçekleşir. D vitamini; cilt hastalıklarını engeller, sinir sistemine fayda sağlar, enfeksiyonların kontrol edilmesini sağlar, yeni deri hücrelerinin üretimini destekler, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye ve kan basıncının azalmasına yardımcı olur. D vitaminin yeterli bir şekilde alınmaması, farklı belirtileri de beraberinde getirir. Bu belirtiler arasında vücut sıcaklığının artmasından kaynaklı olarak baş ve boyun terlemesi, ruh durumunda şiddetli depresyon, aşırı yorgunluk, saç dökülmesi, baş ağrısı, uykusuzluk, kaslarda sık sık kasılma, vücutta genel kırgınlık ve ağrı, tansiyon yükselmesi, düşük bağışıklık sistemi hastalıkları, derinin kendini yenilememesi yer almaktadır. D vitamini eksikliği ise yeterli oranda güneş almamak, D vitamini açısından zengin beslenmemek, koyu tene sahip olmak, gebelik, obezite, cildi sürekli kapalı tutmak, güneş almayan yerde yaşamak gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir.

 

D vitamini eksikliği nasıl giderilir?

D vitamini eksikliği nasıl giderilir

D vitamini eksikliğini gidermek için yapılabilecekler şu şekildedir:

  • D vitaminin büyük bir kısmı güneş ile sentezlenmektedir. Bu yüzden mümkün oldukça güneşe maruz kalınmalıdır.
  • Güneş aşırı derecede yakmadıkça, koruyucu krem kullanmamaya özen gösterilmelidir.
  • Diyetle alınan D vitamini, bazı durumlarda yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden herhangi bir D vitamini eksikliği belirtisinin ortaya çıkmasına karşın, bu durum testler ile teyit edilmelidir. Eğer gerekiyorsa doktor onayıyla D vitamini takviyesi kullanılmalıdır.
  • Aşırı derecede kilolu olmak, D vitamini ihtiyacını artırarak eksikliğine neden olabilir.
  • Cilt sürekli olarak kapalı tutulmamalıdır. Bu, D vitamini alımının önündeki büyük engellerdendir.
  • Yulaf, ısırgan otu, maydanoz, mantar, balık yağı, tatlı patates, yumurta sarısı, karaciğer, istiridye, uskumru, somon, ton balığı, tereyağı, yoğurt, peynir, kefir, ayran ve süt gibi D vitamini açısından zengin besinlerle beslenilmelidir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Açık Havada Spor Yapmanın Faydaları

Güne Zinde Başlamanızı Sağlayacak 9 Enerji Deposu Besin