BLOG

BLOG

UYKUSUZLUKTAN DERT YANANLARA ÖNERİLER


Özellikle gün içinde çok fazla çalışan ve çok yorulan kişiler için oldukça önemli bir sorun olan uykusuzluk, kişilerin günlük hayatını etkiliyor. Uyku süreleri kişilere göre değişmekte olup bu süre 7 ile 11 saat arasında farklılık gösteriyor. Fakat Türkiye’de her 3 kişiden biri çeşitli nedenlerden dolayı uykusuzluk sorunu yaşıyor. Bu sorun hastalık derecesine ulaştığında ise kişi, hem psikolojik hem de fiziksel olarak bu durumdan etkileniyor. İnsomnia olarak adlandırılan uykusuzluk, Türkiye’de yüksek bir oranda görülüyor. Uykusuzluk sorunu ile karşı karşıya olan kişilerde, hata ve kaza yapmaya eğilim, hastalık, yorgunluk, dikkatsizlik, baş dönmesi, mide ağrısı ya da halsizlik gibi sorunlar meydana çıkarak yaşam kalitelerini düşürüyor.

 

Uykusuzluğa Neden Olan Etkenler

Bireylerde hastalık düzeyine ulaşan uykusuzluğun çeşitli nedenleri vardır. Her bireyin gereksinim duyduğu uyku süresi, genleri tarafından belirleniyor. Buna ek olarak yatak odanız ve her gün üzerinde uyuduğunuz yatağınız da uyku sürenizin uzun ya da kısa olmasını etkileyen faktörlerden oluyor. Uyku saatinden önce uykuyu kaçıracak gıdalar tüketmek de uyku süresini azalttığı gibi kalitesini de düşürüyor.

 

Uykusuzluk için Kolay ve Etkili Çözüm Yolları

  • Uykusuzluk sorununuz için uygulayabileceğiniz en kolay çözüm yolu yorgun olarak yatağa girmektir. Yapılan araştırmalar, tüm gün dışarıda oynayan bir çocukların, bilgisayar başında oturan çocuklardan daha hızlı uykuya daldıklarını ortaya çıkarmıştır. Bu durum yetişkinler için de geçerlidir. Bu yüzden yetişkinlerin de gün boyunca yorulmaları ve yatağa bu şekilde girmeleri gerekiyor. Düzenli egzersiz yaparak ya da ev işleri ile ilgilenerek vücudunuzun yorulmasını sağlayabilirsiniz.
  • Uykusuzluk ile başa çıkmada en büyük görev şüphesiz ki yatak odasına düşüyor. Yatak odanızı yeniden düzenleyerek bu sorununuzu ebediyen odanızın dışına atabilirsiniz. Özellikle yatak odanızda televizyon ya da bilgisayar gibi uyku dağıtıcı eşyalar varsa hemen dışarı atmalısınız. Işıkları kapattığınızda odanızın karanlık olmasını sağlayacak perdeler tercih etmelisiniz.
  • Yatağınızın rahat ve konforlu olması da uyku kalitenizi ve sürenizi arttırmanız da önemli bir etkendir. Yatağınızı uzun bir süredir kullanıyorsanız yenilemeyi düşünebilir ve bedeninizi rahat ettirebilecek bir yatak seçimi yapmalısınız. Yatak almadan önce bu konuda detaylı bir araştırma yapmayı unutmamalısınız.
  • Kendinizi uykuya hazırlamalı ve bu şekilde yatağa uzanmalısınız. Gün içinde sinirlerinizi yıpratan, stres ve endişe uyandıran durumları unutmalı ve mümkünse yatmadan önce bu konular hakkında kesinlikle konuşmamalısınız. Bunun yerine sıcak bir duş almalı ve sonrasında müzik ya da kitap okuyarak uykuya hazırlanmalısınız.
  • Uykusuzluk sorununu ortadan kaldıran bir diğer çözüm yolu da düzenli uyku ve sabah erken saatlerde kalkmak oluyor. Her gün aynı saatte uyuyup sabah da aynı saatte kalkarak bu sorunu hayatınızdan atabilirsiniz. Sabah erken uyandığınızda geceye kadar vücudunuz yorulacak ve yatağa girer girmez uykunuz gelecektir.
  • Yatağa girmeden önce yapmanız gereken diğer öneriler arasında, nikotin alımını azaltmak, alkol alımını sınırlandırmak ve kafein alımını azaltmak yer alıyor. Bunun yanı sıra uyumaya gitmeden önce kesinlikle korku ve gerilim tarzı filmleri izlememelisiniz.

 

Uykusuzluk Tedavisi

uykusuzluk önerileri, uykusuzluğa ne iyi gelir, uykusuzluk belirtileri

Uykusuzluk için bildiğiniz her yöntemi denemiş ve çare bulamamışsanız, yapacağınız en doğru şey hemen bir uzman hekime başvuru yapmaktır. İleri seviyeye gelen uykusuzluğunuz hastalık olma yolunda ilerlediyse, hekiminiz size gerekli dozda uyku hapları verecektir. Uyku haplarını kullanırken kesinlikle hekiminizin verdiği dozdan fazlasını kullanmamalısınız. Aksi taktirde, uykusuzluğun dışında farklı hastalıkların da meydana gelmesine davetiye çıkarabilirsiniz. Bu nedenle ilaçlarınızı düzenli olarak almalı ve tedavi süreci boyunca hekiminizin önerilerine uymalısınız.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: