BLOG

BLOG

YAZIN BOLCA TÜKETMENİZ GEREKEN VÜCUDUNUZUN SU İHTİYACINI KARŞILAYAN 10 SAĞLIKLI YİYECEK


Yaz ayları nihayet kapımızı çaldı. Ama yazı ne kadar seversek sevelim, kavurucu sıcaklar aslında sağlığımıza daha fazla dikkat etmemizi gerektiriyor. Çünkü bu sıcak günlerde, vücudumuz ciddi miktarda su kaybediyor. Bu da, dikkat etmediğimiz takdirde çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebiliyor. Yani, yaz beslenmesi sandığımızdan daha önemli.

Öncelikle yapmamız gereken şey, tabii ki bol bol yaşam kaynağımız olan su tüketimini arttırmak. Bunun dışında ise beslenmemize, vücudumuzun su ihtiyacını karşılayan besinleri dahil etmek. Yaz aylarında vücudumuza kulak vermeli ve ihtiyacı olan suyu ona mutlaka vermeliyiz. İşte yazın bolca tüketmeniz gereken ve sizi daha sağlıklı biri haline getirecek 10 sağlıklı yiyecek.

 

1.Salatalık

Salatalık, içeriğinde yüzde 95 gibi ciddi bir oranda su bulundurur. Dolayısıyla da yaz sıcaklarında kaybedilen sıvının yerine konulması açısından oldukça yararlı bir sebzedir. Ayrıca A ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Bir yandan vücudun arınmasına, bir yandan baş ağrısının giderilmesine yardımcı olan bu muhteşem sebzeyi, yaz aylarında ister salata içinde, ister cacığın içinde keyifle tüketebilirsiniz!

 

2. Kavun

Karpuzdan sonra yazın en sevilen meyvelerinden biri de, hiç şüphesiz kavundur. Kavun, içeriğinde yüzde 90 oranında su barındırır. Ayrıca iyi bir potasyum ve C vitamini kaynağıdır. Bu yönüyle kan basıncını düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kabızlığı giderir ve tok tutar. Bu yüzden yazın tüketilmesi gereken besinler arasında ilk sıralarda kavun vardır. Ancak kavun da tıpkı karpuz gibi şeker içerdiği için dikkatli tüketilmelidir.

 

3. Domates

Domates, içeriğindeki likopen ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve dolaşımın yavaşlamasına engel olur. İçeriğindeki yüzde 95'e yakın su ile de hücrelerimizi dehidrasyondan kurtarır. Ayrıca domatesteki likopen miktarı, pişirildiğinde ve parçalandığında daha fazla artar. Bu nedenle yaz aylarında domates suyunu, bol bol tüketebilirsiniz.

 

4. Çilek

Çilek sadece lezzetiyle değil, sağlığımıza olan faydalarıyla da gönlümüzde taht kuran meyvelerden birisidir. C vitamini bakımından çok zengin olan çilek, içeriğinde yüzde 90'dan fazla su barındırır. Kalp ve damar hastalıklarını önler, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Lifli yapısı sayesinde uzun süre tok tutar. Bu yüzden çilek, yazın vücudumuzun su ihtiyacını karşılayan ve tüketilmesi gereken en değerli besinlerdendir.

 

5. Dolmalık Biber

Biber, bol miktarda A ve C vitamini içerir. Yine içeriğindeki su miktarı, yüzde 90'dan fazladır. İçeriğindeki vitaminlerle, hücrelerin sağlıklı çalışmasını sağlar. Kalorisi çok düşüktür, bu yüzden çiğ olarak gönlünüzce tüketebilirsiniz. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildi de genç tutar... E daha ne olsun?

 

6. Yoğurt

Yoğurt, içerisinde yüzde 80 oranında su bulundurur. Ayrıca içerdiği yararlı bakterilerle bir bağırsak düzenleyicidir. Serinletici bir özelliği vardır ve de kemikler, dişler, kaslar ve sinir iletimleri için çok yararlıdır. Bu nedenle evlerimizin vazgeçilmezi olan yoğurdu, özellikle yaz aylarında cacık, ayran olarak da tüketebilirsiniz.

 

7. Karpuz

Karpuzun içeriğinde yüzde 92 oranında su bulunur. Ayrıca Beta-karoten, likopen ve C vitamini bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. İçeriğindeki B vitaminleri ile, gün içinde enerjinizi korumanızı sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır ve zararlı maddeleri damarlarınızdan uzak tutarak kolesterol seviyesinin yükselmesini engeller. Ancak yaz aylarında en fazla tüketilen ve serinlik veren karpuzun, yüksek miktarda şeker içerdiğini de sakın unutmayın (Özellikle şeker hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor).

 

8. Kabak

Kabak da, içeriğinde yüzde 90'dan fazla su bulunduran sebzelerden biridir. Bu yüzden yaz sıcaklarında ağır yiyecekler tüketmek yerine, kabağı kullanarak pek çok farklı yemek yapabilirsiniz.

 

9. Marul

Marul deyince bile insanın ağzı sulanıyor. Çünkü salataların vazgeçilmezi olan marul da, ciddi bir su deposu. Hatta tamamen sudan oluşuyor. Sıradan bir marulda ortalama olarak yüzde 95 oranında su bulunur. Bu bakımdan yazın marul tüketmek, vücudun su kaybını ciddi biçimde engeller. C vitamini açısından da çok zengin olan marulun, ayrıca daha açık yeşil renkte olanı daha fazla su içeriyor; bizden söylemesi.

 

10. Limon

Limon, içeriğinde yüzde 90 oranında su bulunduruyor. Üstelik tüketmek için de birçok seçeneğiniz mevcut. İster suyunu sıkıp için, ister dilim dilim yiyin, ister limonata olarak tüketin! Ayrıca limon suyunu buz kalıplarına doldurup dondurduktan sonra suyun içine atarak da tüketebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: