BLOG

BLOG

EVDEN ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU ARTIRICI DEKORATİF ÖNERİLER


Pandemiyle birlikte evde çalışmaya başlayanların sayısı da arttı. Ev konforunda çalışmak harika bir fikir gibi görünse de bazen odaklanmak ve motivasyon sağlamak hiç kolay olmayabiliyor. Uzmanlar, rahat bir çalışma ortamı oluşturmanın ve bu ortamı dekorasyonla desteklemenin odaklanma ve motivasyonu artırma noktasında son derece önemli olduğunu vurguluyor. Evden çalışanların motivasyonunu artırıcak dekoratif öneriler yazımızda...

 

Çalışma Masası İçin En Uygun Ortamı Seçin

Çalışma Masası İçin En Uygun Ortamı Seçin

Çalışma vaktinizin tamamını geçireceğiniz masanızın yeri, motivasyonunuzu etkileyen en önemli faktörlerden biri. Eğer çalışma odanızın penceresi ağaçlara ya da yeşil bir alana bakıyorsa masanızı pencerenin önüne yerleştirebilirsiniz. Yeşilin ve doğanın insan psikolojisi üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunuyor. Bu sayede kısa molalar verip yeşili ve masmavi gökyüzünü izleyerek dinlenebilirsiniz. Pencereniz sıkıcı bir şehir manzarasına sahipse masanızı boş bir duvara karşı konumlandırıp duvarı dilediğiniz gibi dekore edebilirsiniz.

 

İyi Hissettirecek Duvar Dekoratif Öğeleri Belirleyin

Gördüğünüz zaman sizi mutlu eden pek çok şey vardır. Bunları keşfedin. Gökyüzüne bakmak size iyi geliyor olabilir ya da uçsuz bucaksız bir denizin maviliğine... Görmekten mutlu olduğunuz şeyleri çalışma ortamınıza yerleştirin. Sizi mutlu eden bir gökyüzü posteri ya da deniz fotoğrafı ise duvarlarınızı ve çalışma masanızın üstünü bunlarla dekore edebilirsiniz. Gittiğiniz ya da gitmek istediğiniz şehirleri temsil eden biblolar ya da farklı dekoratif ürünleri etrafınızda bulundurarak da motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

 

Huzur Veren Bitkilere Yer Açın

bitki

Yeşil ya da çiçekli bitkilerin etrafınızda bulunması ruh halinizi iyileştirecek ve motivasyonunuzu artıracak faktörlerden biri. Bir bitkiyle ilgilenmek ve onun gelişimini gözlemlemek, sizi modern hayatın hızından kısa süreli de olsa uzaklaştırıp stresinizi azaltabilir. Bakımı kolay birkaç bitkiyi çalışma masanızdan görebileceğiniz alanlara yerleştirin. Bitkiler bulundukları ortama sıcacık bir hava katarak farklı bir ambiyans oluşturmada en büyük yardımcınız olabilir.

 

Dağınıklık ve Kalabalıktan Uzak Durun

İyi hissetmenizi sağlayacak dekoratif eşyalar, bitkiler derken ipin ucunu kaçırıp kalabalık bir çalışma odası hazırlamaktan kaçınmalısınız. Dağınık bir ortam, dikkatinizin çabuk dağılmasına ve motivasyonunuzun düşmesine neden olur. Bu nedenle seçtiğiniz dekorasyonun mümkün olduğunca yalın olmasına özen gösterin. Eşyalarınızın birbiriyle alakasız ve dağınık olması yerine, birbirini tamamlamasına ve uyum içinde yerleştirilmesine de dikkat edin. Böylece bunaltmayan aksine huzur veren bir çalışma ortamı oluşturmuş olursunuz.

 

Aydınlık Bir Alan Oluşturun

Karanlık ya da loş bir ortamda çalışırken uykunuz geleceğinden motivasyonunuzun ve veriminizin düşmesi kaçınılmaz. Bu nedenle iyi ışık alan bir odayı çalışma odası olarak belirlemek doğru bir tercih olabilir. Aydınlık bir odaya taşınmak zahmetli geliyor ya da mümkün görünmüyorsa halihazırda az ışık alan bir odayı doğru ve yeterli aydınlatmayla istenilen seviyeye getirmek de mümkün. Bunun için çalışma masası lambası, duvar aydınlatması ya da lambader kullanabilirsiniz. Aydınlık bir alanın yanı sıra güzel aydınlatılmış bir oda, olduğundan daha hoş görünebilir ve motivasyonunuzu artırmada size yardımcı olabilir.

 

Renklerin Psikolojik Etkilerini Kullanın

renkler

 

Renklerin insanların duygu durumları üzerine olan etkisi bilim insanları tarafından sıklıkla incelenen konular arasında yer alıyor. Farklı renkler farklı duygu durumlarına yol açabileceği için çalışma ortamında yaratıcılığı ve mutluluğu artıran beyaz, pembe, yeşil, mavi, mor, sarı ve turuncu gibi renklere ağırlık vermeyi tercih edebilirsiniz. Bu renklerin aksine lacivert, kahverengi, kırmızı gibi renkler yorgunluk, hüzün, öfke ya da depresif duygular uyandırabileceği için kullanmaktan kaçınılması gereken renkler olarak ifade edilebilir.

 

Sıcaklık ve Havalandırmayı Göz Ardı Etmeyin

Odaklanmayı ve motivasyonu artıracak bir çalışma odası hazırlarken çok önemli bir başka etmen daha var ki göz ardı edildiğinde mükemmel bir dekorasyon bile işe yaramayabiliyor: Havalandırma ve ısı. Çok sıcak, çok soğuk ya da havasız bir ortamda rahat edemeyeceğiniz için doğal olarak motivasyonunuz da düşebiliyor. Bu nedenle yaz aylarında klima ya da vantilatör yardımıyla çalışma odanızın serinletilmesi, soğuk kış aylarında ise makul derecede ısıtılması; çalışma saatlerinizi çok daha verimli geçirebilmeniz için oldukça önemli. Bununla birlikte çalışırken odanızı düzenli aralıklarla havalandırarak odanızın havasını ve zihninizi tazeleyebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Koronavirüs Sonrasında İş Yaşamımızda Yaşanan 6 Değişiklik

Koronavirüs Süreci İle Çalışma Hayatımızda Ne Gibi Değişiklikler Bizleri Bekliyor?

Salgın Sürecinin İş Performansınızı Etkilemesine İzin Vermeyin!