BLOG

BLOG

KORONAVİRÜS SONRASINDA İŞ YAŞAMIMIZDA YAŞANAN 6 DEĞİŞİKLİK


Koronavirüs Sonrasında İş Yaşamımızda Yaşanan 6 Değişiklik

Koronavirüs, hayatın her alanında olduğu gibi iş yaşantısında da önemli değişikliklere sebep oldu. Daha önce hiç olmadığı kadar "evden çalışma" tabirini duymaya başladık ve dünya genelinde birçok firma bu çalışma düzenini kalıcı hale getirdi. İş hayatına en belirgin etkisi bu olsa da, koronavirüs salgını birçok değişikliği beraberinde getirdi. Pandemi boyunca maske kullanımından hijyen alışkanlıklarına kadar küçük sayılabilecek değişimlerin yanı sıra sektörlerin dijitalleşmesi gibi büyük değişimler de yaşandı. İşte koronavirüs salgını sonrasında iş hayatında yaşanan 6 değişiklik...

 

1. Maske Artık İş Hayatının da Bir Parçası

Artık evden çıkarken unutulmaması gerekenler arasındaki yerini alan maskeler, iş yaşantısında da yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Özellikle marketlerde, fabrikalarda ve uzaktan çalışma ihtimali olmayan diğer iş yerlerinde zorunlu hale gelen maske, daha önce hiç alışık olmadığımız görüntülerin ve durumların yaşanmasına yol açıyor. Özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketler, çalışanları için maske ile birlikte siperliği de zorunlu kılıyor.

 

2. İş Yerindeki Hijyen Alışkanlıkları Köklü Bir Şekilde Değişti

Dezenfektanlar, koronavirüs öncesinde iş yerlerinde nadir olarak rastlanan hijyen ürünleri arasında yer alıyordu. Ancak pandemiyle birlikte en fazla aranan hijyen ürünleri arasına giren dezenfektanları artık alışveriş merkezlerinden marketlere, ofislerden fabrikalara kadar her yerde görebilmek mümkün. Benzer şekilde kullan at eldivenler, koruyucu tulumlar ve gözlükler de geçmişte yalnızca belirli işlemler esnasında kullanılırken artık başta perakende olmak üzere birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

 

3. Evden Çalışma Kalıcı Hale Geldi

İlk etapta koronavirüs salgınının yarattığı etkinin hızlı bir şekilde kaybolacağı düşünülüyordu. Bunun için çoğu firma evden çalışma düzenine geçse de bu durumun en fazla birkaç ay içinde eski haline dönmesi bekleniyordu. Salgının etkileri giderek arttığı için bu çalışma şekli çok daha uzun süreli, hatta bazı firmalar için kalıcı hale geldi. Bu yüzden çalışanlarına ekipman ve yemek kartı gibi imkanların yanı sıra kira ve fatura yardımı gibi ek destekler sunan firmaların sayısı da giderek artıyor.

 

4. Dijital Dönüşüm Süreci Yaygınlaştı

Dünya, halihazırda dijital bir devrime hazırlanıyordu. Birçok iş, yavaş yavaş da olsa dijitale kayıyordu. Fakat bu durum oldukça ağır bir şekilde ilerliyor, genelde ise bilişim odaklı sektörler bu devrime ayak uydurmaya çalışıyordu. Son zamanlarda ise kamu kuruluşları dahil olmak üzere farklı sektörlerdeki pek çok iş yeri, dijitalleşme sürecine daha hızlı adapte olmak için önemli çalışmalara imza attı.

İçinde bulunduğumuz dijital dönüşüm dönemi, sadece şirketlerin değil; aynı zamanda tüketicilerin de alışkanlıklarını değiştirdi ve online alışveriş çok daha yaygın bir ticaret şeklini aldı. Ayrıca evde çalışmanın yaygınlaşabilmesi için neredeyse bir zorunluluk haline gelen dijitalleşme süreci, önümüzdeki yıllarda da hız kesmeden devam edecek gibi görünüyor.

 

5. Otomasyon ve Yapay Zeka Çalışmaları Hızlandı

Sosyal hayatın son derece kısıtlandığı, insanların dışarı çıkma ve diğer bireylerle etkileşime girme konusunda daha temkinli davranmaya başladığı pandemi sürecinde en fazla ilgi gösterilen sektörlerden biri de e-ticaret oldu. Ancak bu durum, mevcut koşullar nedeniyle e-ticaret sektörünün daha fazla istihdama ihtiyaç duymasına değil, otomasyon ve yapay zeka çalışmalarının hızlanmasına neden oldu.

E-ticaret sektörü dışındaki farklı sektörlerde de IoT (nesnelerin interneti), robot teknolojisi ve yapay zeka gibi kavramlara ağırlık verilmeye başlandı. Otomasyon ve yapay zeka gibi kavramlar yaygınlaştıkça istihdam oranları azalacağı için yakın gelecekte dünya genelinde çalışma anlayışıyla ilgili köklü değişimler yaşanabilir. Koronavirüs salgını da bu değişimlerle daha erken tanışmamıza sebep olacak gibi görünüyor.

 

6. Siber Güvenlik Daha da Önem Kazandı

Dijitalleşme; internet üzerinden yapılan video konferanslar, bulut tabanlı veri depolama hizmetleri gibi yararlı teknolojiler haricinde güvenlik açıkları gibi riskli durumları da beraberinde getirebiliyor. Dijital dünyada özel veya kurumsal verilerin güvenliği de büyük önem kazanıyor. Haliyle pandemi sürecinde diğer dönemlere kıyasla siber güvenlik uygulamaları, siber güvenlik şirketleri ve çalışanlarına büyük iş düşüyor. Bu yüzden ilerleyen zamanlarda siber güvenlik ile ilgili çok daha kapsamlı gelişmeler yaşanabilir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebiliriz:

İş Hayatında Hızlıca Yükselmek için 6 Altın Öneri

İş Hayatı İçin Faydalı Olabilecek Beden Dili Kuralları

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

İş Hayatında Doğru İletişim Kurmanın Yolları

Çalışma Hayatına Yeni Başlayacaklar için Altın Değerinde 8 Öneri

İş Yerinde Verimli Çalışmanızı Sağlayacak 10 Öneri