BLOG

BLOG

ÇALIŞIRKEN MÜZİK DİNLEMEK FAYDALI MIDIR, DİKKAT Mİ DAĞITIR?


çalışırken müzik dinlemek

Müzik, hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu vazgeçilmez parçayı hayatımızın her alanına dahil etmek isteriz. Kitap okurken, yürürken, çalışırken müzik dinleriz. Fakat özellikle çalışırken müzik dinleyip dinlememek konusunda tereddütte kalırız. Müziğin davranışsal ve duygusal durumumuzu etkilediğini düşündüğümüzde ise dikkat dağıtıp dağıtmayacağı önemli bir konudur. Çünkü müzik; konsantrasyon gerektiren durumlarda, bilişsel performansı direkt olarak etkiler. İşte, çalışırken müzik dinlemenin avantajları ve dezavantajları…

 

Yeni şeyler öğreniyorsanız

‘Çalışırken müzik dinlenmeli mi?’ sorusunun tek bir cevabı bulunmuyor. Çalışma stiliniz veya temanız, müzik dinleyip dinlememeniz gerektiğini belirliyor. Örneğin, yeni bir şeyler öğrenmeye çalışıyorsanız müziği kapatmayı deneyin. Çünkü yeni şeyler öğrenmeye çalışırken eski bilgilerinizi hatırlamaya çalışır ve analiz edersiniz. O esnada müzik dinlemek ise yeni şeyler öğrenme eylemine zarar verir. Beyin ister istemez, öğreneceğiz bilgilerden ziyade müziğe odaklanabilir. Bunun yanı sıra, ders çalışırken yeni bir müzik dinlemek dopamin salgılanmasına neden olacağından, konsantrasyonunuz direkt olarak şarkıya odaklanabilir.

Bu konu hakkında şöyle bir araştırma bulunmaktadır: Araştırma için dört ayrı grup oluşturulmuştur. Bir grup sessiz ortamda çalışırken; bir gruba sevmedikleri, diğer bir gruba ise sevdikleri müzik dinletilmiş; son grubun başında ise birisi sürekli olarak konuşmuştur. Araştırmanın sonucunda ise sessiz ortamda çalışanların başarılı olduğu ve geriye kalan üç grubun başarısızlık oranlarının benzer olduğu gözlemlenmiştir. 

 

Sesli bir ortamda çalışıyorsanız…

Tabii ki istisnai durumlar da olabiliyor. Örneğin; çalışılan yerin gürültülü olması durumunda enstrümantal, yani sözsüz müzikler dinlemek konsantrasyonu artırabiliyor. Gürültü, kişide direkt olarak stresti artırıyor ve konsantrasyonu bozuyor. Bu yüzden de gürültülü ortamlarda sakinleştirici müzikler dinlemek, konsantrasyona önemli katkılar sağlıyor.

 

Rutin bir iş yapıyorsanız…

Bu durumların yanı sıra, tekrarlayan işlerde sevilen parçaları dinlemek de konsantrasyonu artırıyor. Çünkü beyin, bildiği işi yapıyor. Bu yüzden de müzik, konsantrasyonu dağıtmak yerine daha fazla odaklanmayı sağlıyor.

 

Çalışmadan önce müzik dinlemek!

müzik dinlemek

Eğer gürültülü bir ortamda çalışmıyorsanız ve çalışırken müzik dinlemek istiyorsanız size muhteşem bir önerimiz var: ‘’Çalışmadan önce müzik dinlemek’’. Çalışmadan önce doğru seçilmiş bir müzik dinlemek, kişiyi enerjik hissettiriyor ve konsantrasyonu artırıyor.

 

Son olarak…

Son olarak iki farklı araştırmaya yer vermekte fayda var. Ses düzeyi, müzik türü, kişilerin karakteri gibi özellikler de bu durumu önemli derecede etkiliyor. Bununla ilgili yapılan bir araştırmada grup ikiye bölünüyor; bir grup müziksiz ortamda çalıştırılırken diğer grup pop müzikli ortamda çalıştırılıyor. Araştırma sonucunda, bilgiyi hatırlama ve okuduğunu anlama becerileri karşılaştırılıyor; içine kapanık insanların pop müzik dinlerken dışa dönük insanlara göre daha fazla etkilendiği gözlemleniyor.

1993 yılında Nature Dergisi'nde yayınlanan bir başka araştırma ise Mozart gibi klasik müzik sanatçılarını dinlemenin, mekânsal algı yeteneğini kuvvetlendirdiğini gösteriyor. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatında Hızlıca Yükselmek için 6 Altın Öneri

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

İş Yerinde Sevilen Biri Olmanın 11 Altın Kuralı

İş Hayatında Doğru İletişim Kurmanın Yolları

Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri Nelerdir?