BLOG

BLOG

YENİ BİR İŞE ADAPTE OLMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER


Eğer iş yerinde mutlu değilseniz ve işinizin gelişiminize katkı sağlamadığını düşünüyorsanız yeni bir işe ihtiyacınız var demektir. Ancak iş değiştirmek keyifli olduğu kadar stresli ve kaygılı bir dönemin de başlangıcı olabilir. Çünkü tıpkı alışkanlıklarımızın değişmesi gibi işimizin değişmesi ve yeni bir işe uyum sağlamak da çok kolay değildir. Oysa başarılı olmanın en önemli faktörlerinden biri işe ve çalışma ortamına uyum sağlamaktır. Peki, bu heyecanlı süreçte nasıl davranmamız gerekir? İşte yeni bir işe adapte olmak için yapmanız gerekenler.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Harika Bir İzlenim Nasıl Bırakılır?

Firmayı iyi araştırın

Firmayı iyi araştırın

Yeni bir işe adapte olmanızı kolaylaştıracak en önemli şeylerden biri uyum sağlayacağınız şeyleri iyi tanımak ve sürprizlere hazırlıklı olmaktır. Çalışacağınız firmayı iyi araştırmanız dahil olacağınız kültür, iş ortamı ve çalışanlar hakkında da bilgi sahibi olmak demektir. Bu sayede ortamda daha rahat davranabilir, daha hızlı bir şekilde adapte olabilirsiniz.

 

İş tanımınızdan emin olun

Yeni bir işe uyum sağlama yolunda iş tanımını bilmek de oldukça önemlidir. Sizden tam olarak ne beklendiğini iyi anlarsanız, yöneticinizin çalışma kültürünü bildiğiniz için ortama daha hızlı uyum sağlarsınız. İş tanımını ve görevlerini iyi bilen kişiler, iş arkadaşlarıyla olan diyaloglarda da daha özgüvenli olabilir ve doğru iletişim kurabilirler. 

 

Kendinize alan yaratın

Yeni bir işe uyum sağlamanın bir diğer yolu da kendine ait, güvenli bir alan oluşturmaktır. Bunun için çalışma masanıza sizi mutlu edecek objeler, fotoğraflar yerleştirerek işe başlayabilirsiniz. Sevdiğiniz objelerle bir arada olmak, ortamı kişiselleştirmeniz anlamına gelir, bu da mutlu ve rahat hissetmenize yardımcı olur.

 

Yeni iş arkadaşlarınızla vakit geçirin

Yeni iş arkadaşlarınızla vakit geçirin

Yeni bir işe adapte olmayı kolaylaştıran en güçlü etkenlerden biri iş arkadaşlarınız ile kuracağınız iyi iletişimdir. Başlangıçta tanımadığınız insanlarla kaynaşmanız mümkün olmayabilir ama yine de bunun için çaba göstermekten kaçınmamalısınız. İş arkadaşlarınızla vakit geçirmeniz, onlarla kahveye; yemeğe çıkmanız size iyi hissettirecektir. Ortak paylaşımlar arttıkça adaptasyonunuz da artar ve ortama daha hızlı alışırsınız.

 

Soru sormaktan çekinmeyin ve geri bildirim isteyin

Yeni işinize daha kolay adapte olmak için yöneticinize, iş arkadaşlarınıza performansınızı, işinizi nasıl daha iyi yapabileceğinizi sorabilirsiniz. Geri bildirimlere açık olmak, kişiye ciddi gelişim sağlar. Bu sayede daha özgüvenli olabilir ve motivasyonunuzu arttırabilirsiniz. 

 

Ne giydiğinize, ne konuştuğunuza dikkat edin

İlk izlenim her zaman önemlidir. Bu nedenle işe ilk gittiğiniz gün kıyafetiniz, tavırlarınız, insanlara yaklaşımınız dikkat çekecektir. Yeni bir çalışan olarak bu noktalara her zaman dikkat etmeniz ve olumlu bir etki bırakmaya çalışmanız gerekir. Bu sayede güne pozitif başlayabilir ve daha kolay kabul görebilirsiniz.

 

İşe erken gidin

İşe erken gidin

İşe vaktinde gelmek, birçok insan için geç kalmakla aynı anlama gelmektedir. Bu nedenle ilk iş gününüzde ve devamında işe geç kalmamaya dikkat edin. Böylece hem iyi bir izlenim bırakabilir hem de yaşanacak olası bir problemin önüne geçebilirsiniz. 

 

Kurum kültürünü iyi gözlemleyin

Yeni bir işe adapte olmak konusunda sevecen bir yaklaşım son derece önemlidir. Ancak bu her şeye hemen dahil olmak anlamına da gelmemelidir. Bundan daha önce kurum kültürünü iyi bir şekilde gözlemlemeniz gerekir. Kurumu ve ekip arkadaşlarınızı tanımaya çalışmanız sonrasında onlarla daha doğru bir iletişim kurmanızı sağlayabilir. Bu nedenle dahil olmakta acele etmeyin; iyi gözlemleyin ve davranışlarınızı buna göre şekillendirin.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: