BLOG

BLOG

YEME İÇME KÜLTÜRÜMÜZÜN ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLAN OCAKBAŞI KÜLTÜRÜ HAKKINDA 7 BİLGİ


Ocakbaşı

Ocakbaşı kültürü, yeme içme kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Aslında eski zamanlarda mesire yerlerinde yapılan mangal kültürüyle aynı şeydir. Mangal başında yapılan keyifli sohbetler ve etin pişmesini izlemek insanın iştahına iştah katar. Daha eski yıllarda neredeyse Türkiye'nin her yerinde var olan mangal kültürü, son yıllarda büyük şehirlerde azalmış; yerini ocakbaşı restoranlar almıştır. Bu yazımızda kültürümüzün bu keyifli parçasını daha yakından inceleyeceğiz. İşte ocakbaşı kültürü hakkında bazı bilgiler!

 

1. Ocakbaşı kültürü, ülkemizde ilk olarak Osmanlı'nın son dönemlerinde ortaya çıkmıştır.

O dönemde Adana, Hatay, Gaziantep gibi şehirlerde ocakbaşı kültürüne rastlamak mümkündü. Aynı dönemde ayrıca Irak, Suriye gibi ülkelerde de benzer yerler mevcuttu.

 

2. Ocakbaşı, aslında yöresel fast food olarak tanımlanabilir.

Sebebi ise ocakbaşı kültürünün yer sıkıntısı sebebiyle oluşması olarak gösterilebilir. Büyük dükkan tutacak maddi gücü olmayan ustalar, bir ocak kurup etrafına sandalyeler dizmiş ve kebaplarını bu şekilde satmışlardır. Bu da masalar, mutfaklar olmadan bir ocağın etrafına insanların toplandığı, yemeğini yediği bir sektörün oluşmasını sağlamıştır.

 

3. Özellikle Adana'dan büyük şehre göç eden ustaların işlerini buraya taşıması, ocakbaşı kültürünün yayılmasını sağlamıştır.

Anadolu'dan İstanbul'a göç ile kebap ustalarının işlerini İstanbul'a taşıması ve bunun da yabancılar tarafından ilgi görmesi, ocakbaşının ülke çapında yayılmasına neden olmuştur.

 

4. Ocakbaşı, zamanla bir sosyalleşme alanı, bir forum özelliği kazanmıştır.

Ocakbaşının çıkış noktası yer sıkıntısı olsa da aynı ocak başında oturup yemek yemek zamanla bu ortamın sosyalleşme alanı olmasını sağlamıştır. Ocakbaşının en önemli özelliği, ocak başında yapılan keyifli sohbetlerdir.

 

5. Günümüzdeki ocakbaşı anlayışının temelini atan şey, kebabın alkolle servis edilmesi olmuştur.

Günümüzde Ocakbaşı anlayışı

Eskiden ustalar kebabın yanında şalgam veya ayran ikram ederken sonraları bu servis alkolle yapılmaya başlanmıştır. Alkol ile birlikte ocakbaşı kültürüne mezeler de dahil olmuş, böylece günümüzdeki ocakbaşı anlayışı ortaya çıkmıştır.

 

6. Bugün İstanbul'da ocakbaşı dendiğinde birçok farklı mekân seçeneği karşınıza çıkmaktadır.

Günümüzde ocakbaşı her ne kadar ilk günkü durumundan farklılaşsa da İstanbul'da bu keyfi yaşayabileceğiniz sayısız mekân seçeneği bulunmaktadır. İster salaş ister lüks bir ocakbaşı deneyimi yaşamak isteyin; her iki durumda da beklentilerinizi karşılayacak mekân seçimleri yapmanız mümkündür.

 

7. Ocakbaşı kültürünün önemli bir parçası da kendin pişir kendin ye mantığıdır.

Günümüzde ocakbaşı kültürü, mekanların kendin pişir kendin ye imkânı sunması sebebiyle de sevilmektedir. Birçok ocakbaşı mekânında belirli noktalara konulmuş modern taştan örülmüş ızgaralar bulunmaktadır. Sürekli yanan közün üzerinde gelen müşteriler kendi etlerini kendileri pişirebilirler. Bunun keyfi ise ocakbaşına başka bir anlam katmaktadır. 

 

The Grill Ocakbaşı'na bekleriz!

The Grill ocakbaşı

Elite World Hotels & Resorts bünyesinde bulunan The Grill Ocakbaşı, yeme içme kültürümüzün bu önemli parçasını yaşatmaya devam ediyor. Öğlen ve akşam yemeklerinde keyifli vakit geçirmek için tercih edebileceğiniz The Grill Ocakbaşı, ızgara alternatifleri, balık çeşitleri ve lezzetli mezeleri ile misafirlerini ağırlıyor. Türk ve dünya mutfaklarında deneyimli ödüllü şefler tarafından hazırlanan menülerde, farklı bir tat arayanlar için pizza ve makarna alternatifleri de yer alıyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayın: The Grill Ocakbaşı

 

Türk ve dünya mutfaklarında deneyimli şefler tarafından hazırlanan lezzetleri keşfetmek için The Grill Ocakbaşı’na davetlisiniz. Şubelerimizi incelemek için;

The Grill

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres -The Grill

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı - The Grill

Elite World İstanbul Florya - The Grill

Elite World Grand Sapanca - The Grill

Elite World Van - The Grill

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: