BLOG

BLOG

TÜRKİYE'NİN 7 BÖLGESİNDEN BİRBİRİNDEN ÖZEL 10 SOKAK LEZZETİ


Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra verimli topraklarıyla da benzersiz ve özel bir mutfağa sahip olan ülkemiz, her bir bölgesinde insana benzersiz lezzetler vadediyor. Bu sayede ülkemizin tüm bölgelerinde birbirinden güzel yerleri ziyaret ederken, bir yandan da aynı güzellikteki farklı tatları deneyimleyebiliyorsunuz. Sokak lezzetleri ise elbette bu tatlar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip! Sadece İstanbul değil, nereye giderseniz gidin sizi sokaklarda unutulmaz lezzetler bekliyor! Bu yazımızda Türkiye'nin yedi farklı bölgesinden birbirinden özel sokak lezzetlerine yer vereceğiz. Buyurunuz; karşınızda acilen denemeniz gereken bazı lezzetler!

 

1. Şırdan

Özellikle Adana'ya özgü olan şırdanı, yaz-kış demeden Adana sokaklarında tezgahlardan satın alabilirsiniz. Öyle ki bu lezzetli yemeğin en güzelini, mekanlarda değil sokaktaki bu tezgahlarda yiyebilirsiniz. Acı biber turşusu ile birlikte ikram edilen ve dinlenmişi makbul olan bu harika lezzet, sakatat sevenler tarafından mutlaka denenmeli! Unutmadan şırdanın vatanı Adana olsa da kendisine çeşitli Güneydoğu illerinde de bir sokak lezzeti olarak rastlamanızın mümkün olduğunu söyleyelim.

 

2. Midye dolma

Midye dolma

İstanbul sokaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan midye dolma, deniz ürünlerinin hem en kolay ulaşılanı hem de uygunluğuyla en çok tercih edilenidir. Midyelerin baharatlı pirinç ile doldurulmasıyla hazırlanan bu harika sokak lezzetine tıpkı İstanbul'da olduğu gibi Ege sahillerinde de sıkça rastlayabilirsiniz. Bir, üç, beş derken sayısını unutacağınız bu benzersiz lezzeti deneyimlerken size tavsiyemiz sayarak ve dikkatle tüketmenizdir. :)

 

3. Tırmis

Birçok insanın bilmediği bir lezzet olan tırmis, ıslak bir çerez aslında ve daha çok Antalya sokaklarında satılır. Bu leziz ve faydalı sokak lezzeti için bizdeki buzlu bademin bir benzeri olduğu söylenebilir. Bir tür yabancı bakla olan tırmisin, oldukça zengin bir protein kaynağı olduğu ve bağırsaklara da iyi geldiği bilinmektedir. Tırmise Antalya'nın yanı sıra Konya ve Isparta sokaklarında rastlamak da mümkündür.

 

4. Boyoz

Boyoz dendiğinde akla ilk olarak İzmir geldiğinden bu harika sokak lezzetinin anavatanının Ege Bölgesi olduğunu söyleyebiliriz. Milföy hamuruna benzeyen boyozun sade, ıspanaklı, peynirli gibi farklı çeşitleri bulunur. Bu harika lezzet, ayrıca İzmir'de günün her saatinde seyyar gevrekçiklerde satılır. Ve genelde haşlanmış yumurta ile birlikte tüketilmektedir.

 

5. Nohutlu pilav

nohutlu pilav

İstanbul'da sıkça rastlanan sokak lezzetlerinden biri de nohutlu pilavdır. Seyyar arabalarda satılan nohutlu pilav, acıktığınız zamanlarda karşınıza bir köşede çıkar ve açlığınızı en güzel şekilde dindirir. İstanbul'un en sevilen sokak lezzetlerinden olan nohutlu pilavı, tabii ki ayranla tüketmenizi öneririz!

 

6. Şalgam

Yine Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde karşılaşabileceğiniz ama en çok da Adana'ya özgü olan bir sokak lezzeti ile karşınızdayız! Şalgam, Adana'da neredeyse su yerine tüketilir. Mersin, Tarsus gibi illerle birlikte Adana'da da şalgamın en iyisi üretilmektedir. Adana sokaklarında içeceğiniz taneli şalgamdan sonra, İstanbul'da veya başka bir yerde içtiğiniz şalgamı sorgulamanız ise kaçınılmazdır. 

 

7. Lokma tatlısı

Lokma tatlısı

Şimdilerde farklı lokma çeşitlerine yer veren sayısız restoran açılmış olsa da bir sokak lezzeti olarak lokmaya en çok İzmir ve çevresinde rastlarız. Sokak aralarında, bazen de kocaman kazanlarda dökülen lokmalar, önünde oluşan kuyruklarca hızlıca tüketilir. Mayalanmış hamurun kızartılması ve şerbetlenmesi ile hazırlanan bu çıtır tatlı, küre şeklinde veya ortası delik olarak dökülmektedir. Her ne kadar İstanbul'da birçok lokmacı tezgahı olsa da İzmir'dekileri bir denemenizde fayda var!

 

8. Simit

Ülkemizin en sevilen sokak lezzetlerinden biri de hiç şüphesiz simittir. İzmir'de gevrek adıyla, Adana'da bol tahinli, Kastamonu'da susamsız olarak üretilen simit, bütçe dostu olduğu kadar lezzetlidir de. Bu harika sokak lezzetini kahvaltıda çay ve krem peynir ile, akşamüstü ise ayran ile tüketmenizi öneririz.

 

9. Balık ekmek

Ülkemizin sevilen sokak lezzetlerinden olan balık ekmek, İstanbul sokaklarında sıkça karşımıza çıksa da aslen Karadeniz'e aittir. Tıpkı Eminönü'nde olduğu gibi Karadeniz illerinde de sokaklarda hızlıca hazırlanan ekmek arası balıklar afiyetle tüketilir. Üzerine başka bir sokak lezzeti olan turşu suyu içilmesi ise şiddetle önerilir!

 

10. Nohut dürüm

Antep'e özgü bir sokak lezzeti olan nohut dürüm de ülkemizin sevilen tatlarındandır. Seyyar arabalarda satılan nohut dürüm, Antep'te genelde kahvaltıda tüketilir ancak siz ne zaman isterseniz o zaman yiyerek bu leziz dürümün tadını her an çıkarabilirsiniz. Bol baharatlı ve bol ekşili bu lezzeti daha önce denemediyseniz ilk fırsatta mutlaka deneyin deriz.

 

Türk ve dünya mutfaklarında deneyimli şefler tarafından hazırlanan lezzetleri keşfetmek için The Grill Ocakbaşı’na davetlisiniz. Şubelerimizi incelemek için;

The Grill

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres -The Grill

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı - The Grill

Elite World İstanbul Florya - The Grill

Elite World Grand Sapanca - The Grill

Elite World Van - The Grill

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: