BLOG

BLOG

SON YILLARIN POPÜLER BESİNİ GUARANA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER


Son Yılların Popüler Besini Guarana Hakkında Bilmeniz gerekenler

Guarana son dönemlerde popülerlik kazanan fakat tedavi edici özelliklerinden dolayı yüzyıllardır kullanılan küçük bir meyve. ''Paullinia Cupana'' olarak da bilinen guarana, Brezilya'daki Amazon Ormanlarında yetişiyor. Bu küçük meyve, kırmızı göz kapaklarına sahip bir insan gözünü andırıyor. Beyaz yuvarlak dokunun üzerinde bulunan küçük siyah çekirdekten ve etrafını çevreleyen kırmızı kabuklardan oluşuyor. Tadı biraz acı ve sert. Meyvenin çekirdekleri genellikle toz haline getirilerek kullanılıyor. Toz halindeki çekirdek, içeceklere karıştırılarak ya da kahve gibi suda çözülerek tüketiliyor.

Guarana, Amazon yerlileri tarafından yüzyıllardır birçok rahatsızlığın tedavisi için tüketiliyor. Bölge halkı tarafından uyarıcı ve tıbbı yönleriyle biliniyor. Yerliler baş ağrısı ve ateşli hastalıkların tedavisinin yanında afrodizyak etkisi için de guaranayı kullanıyor. Bu yüzden meyve çoğunlukla ilaç ve kozmetik sanayisinde önemli bir yer ediniyor. Bunun yanında alkolsüz enerji içeceklerinde ve kilo vermeye yardımcı gıdaların içeriklerinde de yer alıyor. Meyvenin içerisinde kafein, theobromine ve theophylline gibi uyarıcıları ve catechin, saponin ve tannin gibi antioksidanlar bulunuyor. Peki, guarana meyvesinin vücudumuz için faydaları neler? İşte guarana meyvesi hakkında bilmeniz gerekenler...

 

Guarana Meyvesinin Faydaları

 

1. Kansere Karşı Koruyor

Guarana, içerisindeki kanser karşıtı bileşenler (kateşin, epikateşin, prosiyanidinler) ve vitaminler (A2, B1, B2, B3, B4 ve C) sayesinde kanseri önleme ve kanserle mücadelede önemli bir destek sağlıyor. Yapılan araştırmalar meyvenin göğüs ve kolon kanserini zayıflattığını gösteriyor. Bununla birlikte kanser oluşumunu önlediği, tümörlü hücreleri azalttığı ve karaciğer tümörü riskini azalttığı gözleniyor.

 

2. Enerji Veriyor, Odaklanmayı Arttırıyor

Guarana, kahveden 4-6 kat daha fazla kafein içeriyor. Ayrıca içerisindeki bileşenler nedeniyle enerji içeceklerinde de kullanılıyor. Guaranada yer alan kafein ve diğer bileşenler merkezi sinir sisteminin uyarılmasını sağlıyor. Bu da beyin performansının ve fiziksel performansın artmasına imkan tanıyor. Daha iyi odaklanmanıza yardımcı oluyor.

Yapılan araştırmalar guarana tüketen insanların diğerlerine göre daha az yorgun hissettiğini gösteriyor. Başka bir araştırmanın sonucu ise guarana tüketiminin hafızayı, bilişsel performansı ve ruhsal durumu olumlu etkilediğini gözler önüne seriyor.

 

3. Zayıflamaya Yardımcı Oluyor

Guarana metabolizma hızının artmasını sağlıyor. Bu sayede kilonun dengelenmesinde önemli bir rol üstleniyor. Sindirime yardımcı oluyor. Obezite, hipertansiyon ve metabolik düzensizliklere iyi geliyor. Yapılan araştırmalar bu meyveyi içeren besinlerin kilo vermede etkili olduğu gösteriyor. Bununla birlikte hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, guarana meyvesinin yağ oluşumunu gerçekleştiren genleri bastırdığına ve karşıt geni aktifleştirdiğine dair ortaya önemli bulgular koyuyor.

 

4. Kalp ve Damar Sağlığını Destekliyor

Guarananın içerisindeki antioksidanlar kan akışının düzenlenmesine yardımcı oluyor ve kanın pıhtılaşmasını önlüyor. Kötü kolesterolün neden olduğu etkinlikleri azaltıyor ve damarlarda plak birikimine engel oluyor. Yapılan araştırmalar meyvenin; damar sertleşmesini önlediğini, yağ ve antioksidan birikimini ve oluşumunu engellediğini gösteriyor.

 

5. Bağırsak Sistemini Düzenliyor

Guarana, yapısındaki antioksidanlardan biri olan tanninler sayesinde ishale iyi geliyor. Tanninler bağırsağın iç bölümüne yapışarak orada bir tabaka oluşturuyor. Bu tabaka su emilimini azaltarak ishale iyi geliyor. Kafein ise bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Bu yüzden guarananın kabızlıkla mücadelede de etkili olduğunu söylemek mümkün.

 

6. Cildi Güzelleştiriyor

Guarana kozmetik sanayisinde yaygın olarak tercih ediliyor. Birçok şampuanın, losyonun, kremin ve sabunun içeriğinde tercih ediliyor. İçerisindeki bileşenler, selüliti ve yaşa bağlı cilt hasarlarını onarıyor. Bu meyve, kolajen seviyesini arttırıyor; kırışıklıklara, sarkmalara ve göz altı problemlerine iyi geliyor.

 

7. Ağrıları Azaltıyor

Guarana yüzyıllardır ağrı kesici özelliğiyle de biliniyor. Bu sebeple bazı ağrı kesici ilaçların içeriğinde de yer alıyor. Ancak ağrı kesici özelliği, besinin etkisi geçtikten sonra bitiyor. Meyve aynı zamanda adet ağrılarına ve yaralanma kaynaklı ağrılara da iyi geliyor.

 

Hipertansiyonu Olanlar ve Hamileler için Önemli Uyarı

Guarananın 1 gramı yaklaşık 50 miligram kafein içeriyor. Bu yüzden hipertansiyonu olan kişilerin bu meyveyi doktor kontrolünde tüketmesi gerekiyor.

Hamile kadınların guarana tüketmekten kaçınması gerekiyor. Kullanılacaksa bile doktor gözetiminde ve düşük miktarda tüketilmesi tavsiye ediliyor. Çünkü fazla kafein bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor ve düşük riskini arttırıyor.

 

Guarananın Yan Etkileri

Guarananın aşırı miktarda kullanılması bazı yan etkilere neden oluyor. Aşırı kullanımında:

  • Kalp çarpıntısı
  • Yüksek diyabet riski
  • Baş ağrısı
  • Uykusuzluk
  • Sinir sistemi sorunları
  • İshal
  • Göz tansiyonu gibi durumlar gözlenebiliyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları

Güne Zinde Başlamanızı Sağlayacak 9 Enerji Deposu Besin

Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

Detoks Etkisi Yapan 11 Yiyecek

Kış Mevsiminde En Çok Yenmesi Gereken Yiyecekler

Ne Yersen O'sun! Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri