BLOG

BLOG

TÜRKİYE'DE BULUNAN 11 UNESCO DÜNYA MİRASI


Dünya Mirasları, UNESCO tarafından belirlenen dünya üzerindeki kültürel ve doğal varlıkların listesidir. Bunun amacı ise bu mirasların gelecek nesillere ulaştırılmak üzere korunmasıdır. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış; doğal ve tarihi güzellikler bakımından oldukça zengin olan ülkemizde de UNESCO tarafından koruma altına alınmış önemli noktalar bulunmaktadır. Güncel olarak 15 noktanın koruma altına alındığı ülkemizdeki dünya miraslarından 11 tanesini sizin için detaylıca ele aldık. İşte Türkiye'de bulunan 11 UNESCO Dünya Mirası. 

 

1. Kapadokya

Kapadokya

Türkiye'nin en büyük zenginliklerinden biri olan Kapadokya 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lavların oluşturduğu tabakaların milyonlarca yıl içinde yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır. Ve bu özel yerdeki insan yerleşimi Paleotik döneme kadar uzanmaktadır. İşte Göreme ve Kapadokya Milli Parkı, 6 Aralık 1985'den beri doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Çünkü bu doğal güzelliğin nesilden nesile aktarılması gerekmektedir.

 

2. Nemrut Dağı

Nemrut Dağı

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Adıyaman'da bulunan ve 2150 metre yüksekliğe sahip olan Nemrut Dağı, 1987 yılından beri UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Nemrut Dağı, ayrıca dünyanın 8 harikasından biri olarak kabul edilir. Bu muhteşem dağın tepesine, MÖ 62 yılında Kommagene kralı Antiochus Theos, Yunan tanrılarının ve Pers tanrısının heykellerini, ayrıca da kendi mezar tapınağını yaptırmıştır. Mezarda, bir kartal başına benzeyen tanrıların oymaları yer alır. Heykellerin dizilişi ise hiyerotesyon olarak bilinir. 

 

3. Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı

pamukkale

Denizli ilinde bulunan Pamukkale; kaplıcaları, akan sulardan kalan karbonat mineralleri terasları ve travertenleri ile ünlüdür. Ege bölgesinde ve ılıman iklimli Menderes Nehri vadisinde bulunur. Bu doğal güzellik, 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. 

Hierapolis ise, Denizli yakınlarındaki bir antik kenttir. Toplam 2700 metre uzunluğunda, 600 metre genişliğinde ve 160 metre yüksekliğindeki beyaz kalenin üzerine inşa edilmiştir. Tasarımından hareketle, burada gladyatör dövüşleri yapıldığı düşünülmektedir. Şehrin giriş kapısında tanrıça Medusa'dan korunmak için işlenmiş bir Medusa figürü bulunmaktadır. 

 

4. Safranbolu

Tarihi Safranbolu şehri, 17 Aralık 1994 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmış ve "dünya kenti" unvanının da sahibi olmuştur. Anadolu'daki modern şehirleşmeden etkilenmeden mimari geleneklerini sürdürmeyi başaran bu güzel şehir, yarı ahşap Yunan stilindeki depreme dayanıklı evleri sayesinde, bugünlere kadar ulaşmayı başarmıştır. 

 

5. Truva

Truva antik kenti, 1988 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Antik kent, Çanakkale merkez ilçesine bağlı Tevfikiye köyünün batısındaki Hisarlık Tepesi'nde yer alır. Bu antik kentte, Homeros tarafından yazıldığı düşünülen destanlardan biri olan İlyada'da anlatılan Truva Savaşı gerçekleşmiştir. Ve antik kent, 1870'li yıllarda Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedilmiştir. 

Daha fazla bilgi için: Tarih Ve Doğanın Buluşma Noktası: Çanakkale

6. Selimiye Camii ve Külliyesi

28 Haziran 2011 tarihinde, Edirne'de yer alan Selimiye Camii ve Külliyesi UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. Böylece Drina Köprüsü'nden sonra, bir Osmanlı eseri daha dünya mirası listesine girmiştir. Edirne'de bulunan ve Mimar Sinan tarafından yapılan bu çok özel camii, Mimar Sinan'ın “en iyi eserim” olarak değerlendirdiği eseridir. 

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Mimar Sinan Eserleri Nelerdir?

7. Hattuşaş

Hitit başkenti Hattuşaş, 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmiştir. Bu özel şehir, Çorum'un Sungurlu ilçesinin güneydoğusundaki Boğazkale ilçesinin 4 km doğusunda bulunur. Hattuşaş, sanat ve mimarlık alanında gelişmeler gösteren bir şehirdir ve de Hitit Devleti'nin başkentidir. Çok geniş alana yayılan şehirde yapılan kazılarda, 5 kültüre ait kalıntılara ulaşılmıştır. 

 

8. İstanbul'daki tarihi yerler

ayasofya

İstanbul'un tarihi yerleri 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmiştir. Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Bozdoğan Kemeri, Sultanahmet Meydanı, bu yerlerden birkaçıdır. Çünkü İstanbul, çağlar boyunca farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle de var olan tarihi yapıların yanı sıra, yapılan kazılarda hala birçok yeni kalıntıya rastlanmaktadır. 

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilmedikleriniz

9. Çatalhöyük Kalıntıları

Konya'da yer alan Çatalhöyük Kalıntıları, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. Çünkü bu bölge 9 bin yıl önce iskân edilmiş, geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Ayrıca, dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük'ün sakinleri, dünyanın ilk tarım topluluklarından biridir. 

 

10. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. Camii, 1228-1229 yılları arasında Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından; Darüşşifa da aynı yıl Ahmed Şah'ın eşi Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. Bu çok özel camiinin giriş kapısına ikindi güneşi vurduğu zaman, gölgelerden ayakta duran bir erkek silüetinin belirdiği bilinir. Bu silüetin önünde ise Kuran okuyan ve namaz kılan dikdörtgene benzer bir gölge daha oluştuğuna inanılır. 

 

11. Letoon Antik Kenti

Letoon antik kenti

Fethiye yakınlarında bulunan bu antik kent, Antik Çağ'da Likya'ya başkentlik yapmıştır. Kentteki en eski yerleşim izleri MÖ 7. yüzyıla kadar gider. Kalıntılar, buranın dinsel ve politik bir alan olduğunu göstermektedir. Bilinene göre Letoon, MS 7. yüzyılda terk edilmiştir. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: