BLOG

BLOG

İSTANBUL'UN TARİHİ YARIMADASINDA MUTLAKA GÖRMENİZ GEREKEN 10 YAPI


Büyük bir kısmı İstanbul- Fatih ilçesi sınırları içerisinde yer alan Tarihi Yarımada, gezilmesi gereken birçok tarihî yapıya sahiptir. Çünkü tarihin derinliklerine indiğimizde birçok önemli imparatorluğun ilk hareketlerinin burada başladığını ve bu özel bölgenin yüzyıllar boyunca çeşitli milletler tarafından düşlendiğini görürüz. Peki, Tarihi Yarımada'da geçmişten günümüze ulaşmış tarihî yapılar hangileridir? Bu yazımızda, bölgede mutlaka görmeniz gereken önemli yapılara yer vereceğiz. İşte Tarihi Yarımada'nın büyüleyici yapıları!

 

1. Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, İstanbul'da gezilmesi gereken en önemli yapıların başında gelir. 1459 yılında inşa edilen ve uzun yıllar padişah ve ailesine ev sahipliği yapan saray; içerisinde köşkler, daireler, setler ve çiçek bahçeleri barındırır. Toplamda yedi yüz bin metrekarelik bir alan üzerine kurulduğu bilinen Topkapı Sarayı, tüm ihtişamı ile günümüzde aynı yerinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

 

2. Ayasofya

Tarihi Yarımada'nın kıymetli yapılarından biri de Ayasofya'dır. İmparator Jüstinyen'in emriyle inşa edilen yapı, dünyanın en önemli mimari yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Yapımında 10 bin işçi ve 100 ustanın çalıştığı Ayasofya, dönemin en önemli iki mimarı tarafından tasarlanmıştır. Günümüzde ise müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

 

3. Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, Tarihi Yarımada'nın en çok dikkat çeken yerlerinden biridir. Sultanahmet Meydanı yakınlarında bulunan yapı, İstanbul'un en büyük sarnıçlarındandır. Günümüzde müze olarak ziyarete açıktır ve mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

 

4. Sultanahmet Camii

Sultanahmet Meydanı'nın en belirgin yapısı olan Sultanahmet Camii, Ayasofya'nın tam karşısında bulunur. Yapı olarak Ayasofya ile benzerlik gösterse de aslında Ayasofya'dan yaklaşık bin sene sonra yapılmıştır. I. Ahmed tarafından Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılan camii, yapımında kullanılan renkli İznik çinileri sebebiyle Mavi Camii olarak da anılmaktadır.

 

5. Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Sultanahmet Meydanı'nın önemli yapılarından biri olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, aslında meşhur Osmanlı sadrazamı Pargalı İbrahim Paşa'nın sarayıdır. Saray, günümüzde Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermekte ve içerisinde birçok önemli eseri barındırmaktadır.

 

6. Aya İrini Kilisesi

İstanbul'un en eski kilisesi olan Aya İrini Kilisesi, Topkapı Sarayı'nın dış avlusunda bulunur. İmparator Konstantin tarafından 330'lu yıllarda yaptırılmıştır. Tarihi boyunca çeşitli isyanlar sebebiyle yıkılmış, yeniden inşa edilmiş ve sık sık tahrip edilmiş olsa da günümüzde yapılan onarımlar sonucunda son şeklini almıştır. Şimdilerde müze olarak hizmet veren kilisede aynı zamanda çeşitli etkinlikler de düzenlenmektedir.
 

7. İstanbul Arkeoloji Müzesi

Dünyanın en önemli müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzesi, ayrıca Neoklasik mimarinin de en güzel örneklerindendir. Günümüzde müze binası olarak hizmet veren yapı, 1891 yılında yapılmıştır. Müzede Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içerisinde yer almış birçok medeniyete ait yüzlerce eser bulunmaktadır. 

 

8. Süleymaniye Camii

Tarihi Yarımada'da mutlaka görmeniz gereken yapılardan bir diğeri Süleymaniye Camii'dir. Mimar Sinan'ın kalfalık eseri olarak tanımladığı bu önemli yapı, 16. yüzyılda bir padişaha yakışacak şekilde şehrin en güzel külliyesi olarak inşa edilmiştir. Yapı aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın kabirlerini de içerisinde barındırmaktadır.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Süleymaniye Camii'nin TarihÎ Ve Mimari Özellikleri & Mimar Sinan Eserleri Nelerdir?

9. Bozdoğan Kemeri

Tarihi Yarımada'da Fatih sınırları içerisinde yer alan Vefa semti, bir tepenin üzerine kuruludur. İşte Bozdoğan Kemeri de burada bulunmaktadır. İstanbul, etrafı denizlerle çevrili olmasına rağmen tarihi boyunca çoğu zaman su sıkıntısı çekmiştir. Bu nedenle Osmanlı İmparatorluğu döneminde de şehre su taşıyan birçok kemer yaptırılmıştır. Bozdoğan Kemeri, günümüzde aynı yerinde şehrin tarihî dokusuna değer katmaya devam etmektedir.

 

10. Binbirdirek Sarnıcı

Tarihi Yarımada'da mutlaka görülmesi gereken yapılardan biri de Binbirdirek Sarnıcı'dır. Bizans kaynaklarına göre 4. yüzyılda inşa edilen sarnıç, İstanbul'daki en büyük ikinci sarnıçtır. İçerisinde 224 adet sütun bulunan ve toplam büyüklüğü 3584 metrekare olan sarnıç, günümüzde müze olarak ziyaret edilmekte ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: