BLOG

BLOG

ORUÇ TUTARKEN SPOR YAPILIR MI? HANGİ SAATLERDE SPOR YAPMALIYIZ?


Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi, açlık süresinin uzaması, nemin ve hava sıcaklığının artması; vücudumuzda birçok etkiye neden olmaktadır. Bu yüzden, var olan şartlara dikkat ederek oruç tutmaya çalışılmalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapan birçok kişi ise “Ramazan aylarında egzersiz yapılır mı?” sorusunun cevabını merak etmektedir. Aslında Ramazan ayında egzersiz yapmanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Oruç tutarken su ve mineral kayıpları yaşarız. Bu kayıplar normale oranla çok farklılık göstermez. Fakat normal günlere kıyasla tek farklı olan şey, su ve mineral kayıplarının hemen telafi edilememesidir. Bu yüzden Ramazan’da spor yaparken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Gelin, hep birlikte oruç tutarken egzersiz yapmanın inceliklerine göz atalım.

 

Ramazan’da ne zaman spor yapılır?

Birçok kişi, bir sağlıklı yaşam alışkanlığı olan sporu Ramazan aylarında da devam ettirmek istemektedir. Bu yüzden, “Ramazan'da hangi zaman dilimlerinde spor yapılmalıdır?” sorusunun cevabı merak etmektedir. Burada bilinmesi gereken bazı durumlar vardır. Ramazan aylarında kolay ve ideal bir şekilde spor yapmak isteniyorsa, bu ihtiyaç yürüyüş ile karşılanabilir. İftar öncesi veya iftarı takip eden saatler, yürüyüş için uygundur. Gün içinde spor yapıldığı zaman, oruç tutulduğu için besin öğeleri yerine konulamaz. Fakat bahsettiğimiz saatlerde su içilebilir ve yemek yenebilir. Dolayısıyla bu durumda egzersiz, vücudu olumsuz bir şekilde etkilemez. İftara yakın saatlerde spor yapmak, yenilenme sürecinin desteklenmesini sağlamak anlamını taşır. Tabii ki iftarı takiben karbonhidrat ve protein bazlı (özellikle ağırlık çalışmalarında) beslenmeye de önem verilmelidir. Kaybedilen sıvı miktarı mutlaka telafi edilmelidir.

 

Ramazan’da spor yapanlar nasıl beslenmeli?

Ramazanda spor yapanlar nasıl beslenmeli

Eğer egzersiz alışkanlıkları Ramazan'da da devam ettirilecekse ve egzersiz iftar yemeğinin hemen ardından yapılacaksa, sindirimi zor ve yağlı besinler tercih edilmemelidir. Ayrıca spor yapmak için, yemeğin sindirilmesi 1-2 saat kadar beklenmelidir. Egzersiz sonrasında tekrardan hafif bir şeyler yenebilir. İftar öğününü ara öğün ile desteklemek iftar sonrası olumsuz durumları engeller, sindirim sistemini ve metabolizmayı destekler.

 

Ramazan öncesinde spor yapıp Ramazan’da yapılmazsa ne olur?

Ramazan öncesinde spor yapıyorken Ramazan'da spor yapmamak, kondisyon açıklarının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Ramazan sonrasında kondisyon açığının kapatılması ise 5- 6 haftalık bir süre alabilir. Fakat Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi, bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Bu yüzden, belirlenen egzersiz günlerinde ve miktarında bazı düzenlemeler yapılabilir. Eğer Ramazan öncesinde herhangi bir spor yapılmadıysa ve Ramazan'da yapılmak isteniyorsa; orta ve düşük seviyeli spor türleri, yani yürüyüş ve bisiklet çevirme vb. tercih edilebilir.

 

 Ramazan’da gücümüz neden düşer?

Ramazan'da gücümüz neden düşer

Ramazan'da ruhsal ve fiziksel olarak enerjisiz hissetmemizin sebebi, depolanan enerjinin günün ilerleyen saatlerinde tükenmesidir. Ayrıca sıcak ve nemli havalar ile birlikte meydana gelen terleme ve vücut sıvısının azalması da bu etkiye sebep olabilmektedir. Ayrıca uyku sürelerinin kısalması, biyolojik ritmin değişmesi, sahur için uykudan uyanılması ve yeme düzeninin değişmesi diğer nedenler arasındadır.

 

Sonuç olarak;

Sonuç olarak Ramazan'da spor yapmak mümkündür. Fakat spor yapılacak saatler, kayıpların yerine koyulabileceği saatler olmalıdır. Bu saatler iftardan hemen önce veya iftar ile teravih arasındadır. Antrenman saatlerinin değişmesi, 7- 10 günlük bir uyum sürecini de beraberinde getirir. Burada önemli olan, uyum sürecinde antrenmanın şiddetinin azaltılmasıdır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: