BLOG

BLOG

HAVALARIN SOĞUMASIYLA VÜCUDUMUZDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER NELERDİR? NE TÜR ÖNLEMLER ALMALIYIZ?


soğuk havalar

Vücudumuzda oldukça önemli bir denge bulunmaktadır. Bu denge aynı zamanda sağlık sistemlerimizin düzenli çalışması anlamına gelmektedir. Denge, iç ve dış etkenler doğrultusunda değişebilmektedir. Vücut dengemizin bozulmasının birincil nedenleri arasında ise ısı değişiklikleri bulunmaktadır. Isı değişimleri ile metabolik bir uyum süreci başlar. Metabolik uyum süreci bazı yaşam alışkanlıklarına sahip olmayı, enerji odaklı ve sağlıklı beslenmeyi zorunlu kılar. Isı değişiklikleri ile beraber dengesi bozulan sistemlerin en önemlisi, bağışıklık sistemimizdir. Bağışıklık sistemimizin güçlü olmasının önemi, bağışıklık sisteminin görevleri hakkında bilgi edinerek daha iyi anlaşılabilir. Bağışıklık sistemimiz kontrolden çıkan hücreleri yok eder; enfeksiyona sebep olan bakteri, virüs ve mantarlardan bizi korur. Aynı zamanda yaşlı hücreleri parçalayarak yenilerine yer açar. Bu yüzden bağışıklık sistemimiz hayati önem taşır. Soğuk havalar ise bağışıklık sistemimizi kötü yönde etkiler. Soğuk havalarda mikropların yaşaması için uygun ortamlar oluşur. Mekânların yeteri kadar havalandırılmaması, mikropların hızlı yayılımına neden olur. Bunun yanı sıra araştırmalar mikropların kış aylarında daha hızlı hareket ettiğini ve bağışıklık sistemimizin daha yavaş çalıştığını gösterir. Bağışıklık sisteminin düşmesi; yorgunluk, iltihaplanma, uçuk, yaralar, grip ve daha birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Peki, havaların soğumasıyla birlikte vücudumuzda meydana gelen bu değişimler için ne gibi önlemler almamız gerekmektedir? İşte cevapları…

 

Kış ayları için sağlık önerileri

Kış ayları için sağlık önerileri

Kış aylarında almamız gereken önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

soğuk için önlemler

  • Kış aylarında her şeyden önce düzenli, dengeli ve çeşitli bir şekilde beslenmeye önem verilmelidir.
  • Su tüketimi her mevsimde önemli olduğu gibi kış mevsiminde de önemlidir. Bu yüzden günde 2- 2,5 litre su içilmelidir.
  • Düzenli yapılan spor, sağlıklı bir kış ve bağışıklık sistemi demektir. Sporun onlarca faydası bulunduğu gibi en basit anlamda durumu şu şekilde özetlemek mümkündür; egzersizler esnasında vücudumuzda oluşan doğal mikro hasarlar, bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivasyonu için büyük öneme sahiptir.
  • Soğuk havaların, mikropların yaşamaları için uygun ortamlar olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden eller düzenli olarak yıkanmalı ve yaşam alanları düzenli olarak havalandırılmalıdır.
  • Güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli ve kaliteli bir şekilde uyumak büyük öneme sahiptir. Bu yüzden karanlık, sessiz ve teknolojik cihazların olmadığı bir odada uyunmalıdır.
  • Son zamanlarda yapılan araştırmalar sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi arasında güçlü bir bağ olduğunu göstermektedir. Bu yüzden bağırsak sistemi sağlığını destekleyecek yiyeceklerin tüketimi büyük öneme sahiptir. Bağırsak sağlığını destekleyen yiyecekler arasında ise probiyotik bazlı gıdalar bulunmaktadır.
  • Kısa süreli stres, bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivasyonu için büyük öneme sahiptir. Fakat stresin sürekli ve yoğun bir şekilde oluşu bağışıklık sistemini kötü yönde etkilemektedir. Bu yüzden stres yaratan durumlar çözülmeye çalışılmalıdır.
  • Vitamin ve minerallere gereken önem verilmelidir. Bu doğrultuda kış ayları için oldukça önemli olan A, B, C, D ve E vitaminleri açısından zengin besinler tüketilmelidir.
  • Alkol ve sigaranın birçok zararı bulunduğu gibi bağışıklık sisteminde de derin tahribatlar yaratmaktadır.
  • Kış mevsimlerinde sebze çorbaları, sıvı ve vitamin alımı için büyük öneme sahiptir.
  • Vücut direncinin artırılması için C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler tüketilmelidir.
  • Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan kuru baklagilleri haftada 2- 3 defa tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Magnezyum ve demir alımı kış ayları için büyük önem taşımaktadır.
  • Kış aylarında güneşsiz kalındığı unutulmamalı, güneşli günlerde dışarı çıkılmalıdır. Ayrıca D vitamini açısından zengin besinler tüketilmelidir.
  • Kış aylarında mental ve genel sağlığımız için omega- 3 büyük öneme sahiptir. Bu doğrultuda ceviz, balık, keten tohumu, fındık ve badem gibi omega- 3 açısından zengin besinler tercih edilmelidir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Kış Mevsiminde En Çok Yenmesi Gereken Yiyecekler

Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmak

Hastalıklardan Koruyan 5 Kış Çayı

Kış Depresyonundan Korunmanın Yolları