BLOG

BLOG

GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA DOĞA VE YEŞİLDE VAKİT GEÇİRMENİN ÖNEMİ


İçten içe kuş sesleriyle dolu ormanlara, yeşil ve mavinin buluştuğu cennet gibi köşelere özlem duyuyor olabilirsiniz. En büyük arzunuz sırtınızı bir ağaca yaslamak, çıplak ayakla plajda yürümek ya da bir göl kıyısında gezintiye çıkmak olabilir. Doğaya duyulan o doğuştan gelen eşsiz sevginin sonucunda, aslında hayatın çılgın temposundan kaçmaya ihtiyaç duyuyoruz. Hemen hepimizde benzer istekler doğuran bu ihtiyaç, bugünlerde giderek daha da artıyor. Zira modern ve şehirli yaşam tarzı, kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirmemize neden oluyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, bireylerin doğada ve yeşil alanlarda zaman geçirmelerinin önemini vurguluyor. Peki, doğada vakit geçirmek neden bu kadar önemli? İşte açık havada vakit geçirmek için sizi motive edecek, doğada daha fazla zaman geçirmenizi sağlayacak 6 neden.

 

1. Canlılığınızı ve Dayanıklılığınızı Arttırır

Canlılığınızı ve Dayanıklılığınızı Arttırır

Yaşama sevinci ile dolu olduğunuz her an canlılığınız artar. Doğada zaman geçirdiğinizde fiziksel, düşünsel ve duygusal enerjiyi maksimum seviyede hissedersiniz. Doğal ortamların insan sağlığına etkileri üzerine yapılan bilimsel çalışmalar, doğada zaman geçirmenin canlılığı arttırdığını kanıtlıyor. Her ne kadar modern bir yaşama sahip olsak da hepimiz bir ilkel benliğe sahibiz. En temel var olma ve hayatta kalma güdülerimizi bu ilkel benliğe borçluyuz. İşte doğayla iç içe olduğumuz her an, bu güdülerimiz daha da güçleniyor. Böylece doğada geçirdiğimiz zamanlar, yaşamaya devam etme arzumuzu ve dayanıklılığımızı artırıyor.

 

2. Stresin Olumsuz Etkilerini Azaltmaya Yardımcı Olur

Stresin Olumsuz Etkilerini Azaltmaya Yardımcı Olur

Doğadayken sosyal beklentilerden, maddi kaygılardan ve kendi ellerimizle inşa ettiğimiz yapay dünyalardan uzaklaşırız. Stres kaynaklarımızdan uzaklaştıkça etkileri azalır, önemleri kaybolur. Bu nedenle günümüzde doğayla buluşmak, eko-terapi olarak nitelendiriliyor. Doğal güzellikleri ve yeşil bir ortamı izlemenin bile stres üzerinde olumlu etkileri mevcut. Ekran karşısında geçen zamanın artmasıyla ortaya çıkan doğa yoksunluğu ise depresyon ve anksiyetenin başlıca nedenlerinden biri sayılıyor. Oysa; toplumdan ve sorumluluklarımızdan kopmadan parkta yapacağımız 20 dakikalık bir yürüyüşle ruh sağlığımızı korumamız mümkün.

 

3. İlham Vererek Yaratıcılığı Arttırır

İlham Vererek Yaratıcılığı Arttırır

Modern yaşamın uyaranları ve dikkat dağıtan unsurlarıyla sürekli tetikte olan zihnimiz, doğada sakinleşir. Deniz kenarında ya da ağaçlar arasında zaman geçirmek, zihnimizin serbestçe dolaşarak kreatif yanının uyanmasına olanak tanır. Doğanın uyandırdığı evrensel yaratma arzusu ile problem çözme yeteneğiniz gelişir. Doğadayken, dış sesler kadar zihninizi dolduran gürültüden de uzaklaşma imkanı bulabilirsiniz. Berrak bir zihin ile odaklanma sorunlarının üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.

 

4. Bağışıklık Sisteminizin Güçlenmesine Yardımcı Olur

Bağışıklık Sisteminizin Güçlenmesine Yardımcı Olur

Bilim insanlarının yaptığı bir dizi çalışma ormanlar, parklar ve açık alanlarda vakit geçiren bireylerin bağışıklıklarının daha kuvvetli olduğunu gösteriyor. Temiz havanın içerdiği fitositler ve güneş ışığının emilimi ile artan D vitamini düzeyi, bağışıklığı destekleyen etkenlerin başında yer alıyor. Ayrıca temel amacı bizi hayatta tutmak olan fizyolojik yapımız, doğadayken dinlenme moduna geçiyor. Vücudumuz tüm bu dinlenme modu boyunca enerjisini bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye harcıyor.

 

5. Hafızayı Güçlendirir

Hafızayı Güçlendirir

Açık havada zaman geçirmek beynimizi doğal olarak uyarır. Farklı sesleri duymak, yeni bir şeyler keşfetmek ve koklamak beyin fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olur. Doğal bir biçimde uyarılan beyin, odaklanma ve yönlendirilmiş dikkat becerimizi yeniler. Böylece hafızamız kuvvetlenir, konsantrasyon becerimiz artar.

 

6. Öz Benliğinizi Bulmanıza Yardımcı Olur

Öz Benliğinizi Bulmanıza Yardımcı Olur

Birçok insan için doğada zaman geçirmek dinginlik, huzur ve sakinlik kaynağı bir etkinlik olarak görülüyor. Doğanın canlılığı ve ruhu bize yaşamın kırılganlığını hatırlatır. Yaşayan her canlıyla bir bağımız olduğunu, bütünün önemli bir parçası olduğumuzu hissettirir. Doğada geçirilen o kıymetli anlarda saf bir bilinçle kendi öz benliğinize yaklaşma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Elite world sapanca

Elite World Grand Sapanca, misafirlerini Sapanca'nın huzur veren doğasında sessizliği dinlemeye davet ediyor. Fit Life Sapanca, doğa ana ile uyumlanarak ruhunu beslemek isteyen misafirlerini ormanla yeniden buluşturuyor. Siz de orman banyosu ve ses banyosu içeren "Ormanla Yeniden Buluş" programı ile ruhunuzu yenileyebilirsiniz. Ayrıca yeşil doğanın tam kalbinde meditasyon ve yoga yaparak öz benliğinize yoğunlaşabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul'a Yakın Muhteşem Güzellikte 13 Tatil Yeri

Vizesiz Seyahat Rotaları

Bu Yaz Yunanistan'a Gitmeniz İçin 10 Şahane Neden

Yaz Tatilinizi Planlamadan Önce Bu Yazıyı Mutlaka Okuyun