BLOG

BLOG

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜM YÖNLERİYLE SEVGİLİLER GÜNÜ!


14 Şubat... Her yıl insanların birbirlerine duyduğu sevgiyi hediyeler eşliğinde paylaştığı bu özel gün, acaba ne zamandan beri böyle kutlanıyor? Bazıları için çok önemli olan, bazılarının ise ticari amaçlarla ortaya çıktığını düşündüğü için kutlamaktan şiddetle kaçındığı Sevgililer Günü'nün aslında oldukça farklı bir tarihi var. Bu yazımızda sizlerle, geçmişten günümüze tüm yönleriyle Sevgililer Günü'nün tarihçesini paylaşacağız. Bakalım, bu özel günün tarihinin romantizm ve aşkla gerçekten bir ilgisi var mıymış?

sevgililer günü

Sevgililer Günü'nün tarihi, Hristiyanlıktan daha eski

Sevgililer Günü, oldukça eski bir gelenek. Geleneğin köklerinin ise Roma döneminde Luepercalia ismi verilen ve 3 gün süren bir festivalden geldiğine inanılıyor. Bu festival, Şubat ayının ortasında doğurganlık tanrısının şerefine gerçekleştiriliyordu ve aynı zamanda baharın gelişini müjdeliyordu. Festivalde yapılan kutlamalardan biri de erkeklerin, içerisinde kız isimleri bulunan bir kutudan kâğıt çekmesiydi. Bunun sonucunda eşleşen çiftler sevgili oluyor; bazen de evleniyorlardı. Ancak sonraki yüzyıllarda kilise, bu kutlamaları bitirmek istedi ve yapılan şenlikleri "Aziz Valentine" adına yapılan kutlamalara dönüştürdü.

 

Çok sık duyduğumuz Aziz Valentine, aslında kim?

Yüzyıllar sonra Aziz Valentine adına kutlamalar düzenlenmeye devam ediyordu dedik, peki kim bu Aziz Valentine?

Papa Gelasius, 496 yılı 14 Şubat'ında, ilk resmi Aziz Valentine gününü ilan etti. Bu ismin bir şehit olduğu bilinse de tam olarak kim olduğu bilinmiyordu. Aziz Valentine'nın kim olduğuyla ilgili bir görüş, onun Roma'da bir rahip olduğu ve öldürüldüğü şeklinde. Ancak aynı tarihte öldürülen iki Aziz Valentine daha var. İşte bu üç farklı Aziz Valentine hakkında pek fazla bir şey bilinmiyor; ancak yine de Roma'da öldürülen rahip, bu inançlar arasında en fazla kabul edileni.

 

Bugün, Sevgililer Günü'nde insanlar birbirine kart gönderiyor; çünkü..

sevgililer günü kartı

Bu ritüelin nedeninin ise oldukça acı bir olaya dayandığına inanılıyor. İmparator II. Claudius, evli erkeklerin kötü askerler olduğuna inandığı için halka evlenmeyi yasaklıyor. Ancak Valentine, evliliğin Tanrı'nın istediği bir şey olduğuna inandığı için insanları gizlice evlendirmeye devam ediyor. Bir süre sonra Claudius bunu fark ediyor ve Valentine'ı hapse mahkûm ediyor.

Valentine hapisteyken, bir gardiyanın kızına âşık oluyor. Ölüm tarihi ise çoktan belirlenmiş: 14 Şubat. Ölüm günü geldiğinde Valentine idama giderken, sevdiği kadına "Senin Valentine'nın" imzalı bir aşk mektubu gönderiyor. İşte Sevgililer Günü'nde insanların birbirlerine aşk dolu kartlar göndermesi, bu hikâyeyle bağdaştırılıyor.

 

sevgililer günü hediyesi

Sevgililer Günü kutlamalarının çok eski dönemlere dayandığı düşünülse de hediyeleşmeye dönüşmesi Orta Çağ ve sonrasında gerçekleşiyor. Orta Çağ'da, sevilen kişiye kart vermek zaten oldukça yaygın bir tavırdı. 19. yüzyılda endüstri devriminin, kartpostalların fabrika üretimini mümkün kılmasıyla birlikte ise büyük bir ticaret haline geldi. 1916 yılına gelindiğinde ise Hallmark isimli şirket seri üretime geçti ve kutlamaların bugünkü halini almasına neden oldu. Hallmark'ın günümüzde de Sevgililer Günü için 132 milyon kartı satmayı başardığı biliniyor. Yani aslında tüm dünyada kutlanan bu özel gün hem büyük bir iş alanı hem de büyük bir endüstrinin parçası...

 

Bu yazılarımız da ilgini çekebilir:

Evliliğin Kısa Tarihi

Elite World Hotels'den Aşka Davet

Sevgililer Günü için 8 Romantik Plan

Pırlanta (Tek Taş) Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Nikah İşleminde İstenen Belgeler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler