BLOG

BLOG

NİKAH İŞLEMİNDE İSTENEN BELGELER VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


Her insanın hayali, şüphesiz ki sevdiği insanla hayatını birleştirmektir. Bu muhteşem gün sabırsızlıkla beklenir; ardından heyecanlı ve bir o kadar mutlu edici bir süreç başlar. Bunlardan ilki de nikah başvurusudur. Bu yazımız tam da bu güzel süreci daha güzel ve sorunsuz kılmanız adına yazıldı. Umarız sizler için yararlı olur.

Yazıya başlamadan küçük bir uyarı; istenen belgeler kısmında verdiğimiz başlıkların tamamı tüm çiftler için geçerli değildir. Özel duruma sahip olanlar, açıklamalarıyla birlikte yer verilmiştir. İşte nikah işleminde dikkat edilmesi gerekenler ve istenen evraklar.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Düğün Sonrasın Atlamamanız Gereken Resmi İşlemler

Nikah işleminde nelere dikkat edilmelidir?

Nikah işleminde nelere dikkat edilmelidir

Nikah işleminde dikkat edilmesi gerekenleri şu başlıklar altında toplayabiliriz:

  • Hızlı yani yıldırım nikahına niyeti olanlar minimum bir gün önce başvuru yapmalıdırlar.
  • Eğer mallar ayrılmak isteniyorsa başvuru esnasında yapılan sözleşme verilmelidir.
  • Nikah başvurusu kesinlikle son güne bırakılmamalıdır; aksi takdirde beklenmedik durumlar yaşanabilir.
  • Sağlık raporunu özenli ve düzgün alınız; sağlık ciddi bir konudur.
  • Kızlık soyadını kullanmak isteyen gelinler nikah başvurusu esnasında dilekçe ile durumu bildirmek durumundalardır.
  • Nikah memuru sadece nikah salonunda nikahları kıymaz. Eğer isterseniz, zaman ve mekan bilgisini vererek belirli ücret ile nikahını başka bir yerde kıydırabilirsiniz.

 

Nikah başvurusunda istenen belgeler

Nikah başvurusunda istenen belgeler, herkesten istenen ve özel durumlarda istenen belgeler olarak iki gruba ayrılmaktadır.

Nikah başvurusunda herkesten istenen belgeler: 

  • İkametgah belgesi ve nüfus kayıt örneği: Nikah başvurusu eş adaylarından herhangi birinin ikametgahının olduğu yerleşim yerinde yapılabilir. Ayrıca medeni halin yer aldığı nüfus kayıt örneğini de nikah başvurusunda istenmektedir.
  • Nüfus cüzdanı ve fotokopisi: Nüfus cüzdanının fotokopisinin doğruluğunu test etmek için aslı da yanınızda olmalıdır. Ayrıca bu kimlik kartlarının yenileme tarihi 10 yıldan daha fazla olmamalı, fotoğraf ve TC kimlik numaraları üzerinde olmalıdır. Ayrıca nikah başvurusuna birlikte gitmek unutulmamalıdır. Başvuru tek kişi tarafından yapılmamaktadır.
  • Sağlık raporu: Sağlık raporlarında fotoğraf olma zorunluluğu vardır. 60 yaşını doldurmayan çiftler aile ve toplum sağlığı merkezlerinden ve sağlık ocaklarından sağlık raporu, 60 yaşını dolduranlar ise hastaneden heyet raporu almak zorundadır.
  • 5, 10’luk posta pulu: Bu posta pulları evliliğinizi bildirmek için istenmektedir.
  • 18 yaşını doldurmayanlar için: 16 yaşını dolduran fakat 17 yaşını tamamlamayan kişiler mahkeme kararı ile evlenebilmektedir. Yani ailenin rızası olması yetmemektedir. Eğer mahkeme kararı alınmışsa bu nikah dairesine bildirilmelidir. 17 yaşını doldurmuş ve 18 yaşından gün alan kişiler, ailenin onay vermesi durumunda mahkeme kararına gerek yoktur. Bu kişiler gönül rahatlığıyla evlenebilir. Muvafakat (razı olma, uygun bulma) beyanı noter onaylı bir evrakla, noter huzurunda belgelenmelidir.
  • Vesikalık (İki taraftan da 6’şar adet): Vesikalık fotoğraf son 6 ay içinde çekilmiş ve biyometrik olmalıdır.

Özel durumlarda istenen belgeler:

  • İddet müddetinin bittiğini gösteren belge: İddet müddeti Türk Medeni Kanunu'na göre boşanan kadınlar boşandıktan sonra beklemesi gereken 300 günlük süredir. Bu süre içerisinde eğer nikah işlemi yapılmak istenirse dava açarak iddet müddeti kaldırılabilmektedir. İddet müddeti boşanma kararının kesinleştiği tarih veya eşin ölümü ile başlar.
  • Mal rejim değişikliği yapanlar için belge: Nikah başvurusu yapan adayla noter onaylı olarak mal ayrılığı rejimlerinden tabi olmak istiyorlar ise bunu belge ile bildirmeleri gerekmektedir.

 

Elite World Hotels & Resorts; şık mekânları ve eğlenceli konseptleri ile düğün gününüzde mutluluğu ve estetiği sizlere aynı tepside sunuyor. Düğün ve nikâh paketleri hakkında bilgi almak için:

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres Düğün

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı Düğün

Elite World İstanbul Florya Düğün

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Son Dönemlerin Popüler Düğün Konsepti: Rustik Düğün

Mevsime Göre Düğün Mekanı Seçme Rehberi: Hangi Mevsim, Nasıl Mekanda Evlenmelisiniz?

Yazın Düğün Yapacaklara Birbirinden Özel Mekan Önerileri

Dünyanın 8 Farklı Kültüründen 8 Farklı Evlilik Ritüeli

Kasım Ayında Sevgiliniz veya Eşinizle Gidebileceğiniz En Romantik 9 Yurt Dışı Lokasyon