BLOG

BLOG

ONLİNE İŞ GÖRÜŞMESİ NASIL YAPILIR? NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? NASIL HAZIRLANMALIYIZ?


Online İş Görüşmesi Nasıl Yapılır

Teknoloji, günümüzde iş görüşmesi yöntemlerini de büyük ölçüde etkiledi. İşlerimizin büyük bir kısmını online olarak yaptığımız bugünlerde, birçok iş görüşmesi de dijitale taşındı. Artık şehir dışında, hatta yurt dışında olsanız dahi iş görüşmelerinizi ertelemeden gerçekleştirebiliyorsunuz! Peki online iş görüşmesinde nelere dikkat etmelisiniz, görüşmeye nasıl hazırlanmalısınız?

Online iş görüşmesinin elbette birçok olumlu yanı var. Ancak kimi insanlar için online iş görüşmeleri zor bir hal alabilir ve online iş görüşmelerinde kontrolden kaçan durumlar oluşabilir. Sizler için online iş görüşmelerinde dikkat etmeniz gereken 8 madde hazırladık. İsterseniz hemen başlayalım!

 

Dış Görünümünüze Dikkat Edin

Yüz yüze görüşmelerde olduğu gibi, online iş görüşmelerinde de dış görünüm önemli. İş görüşmelerinde dikkat dağıtıcı ve profesyonellikten uzak kıyafetler olumsuz etki bırakabilir. Görüşme için seçtiğiniz kıyafet ciddi, temiz ve özenli olmalı. Bununla beraber, rahat ve öz güvenli hissedeceğiniz kıyafetler seçmelisiniz. Temiz ve ütülü gömlek, kumaş pantolon veya etek doğru seçim olacaktır. Ayrıca abartılı makyaj ve aksesuar kullanımından kaçınmalı, sade takılar tercih etmelisiniz.

 

Arka Planı Ayarlayın

Arka Planı Ayarlayın

Online görüşmelerden önce mutlaka oturacağınız yere karar vermeli ve deneme yapmalısınız. Görüşmede aceleyle seçilmiş bir konum rahat olmanızı engeller. İş görüşmesi için kafe, restoran gibi gürültülü ortamlar yerine mümkünse ev veya ofis tercih edilmeli. Ayrıca kameranın görüş alanının mümkün olduğunca sade ve profesyonel olmasına özen gösteriniz. Bunun yanında, görüşmede kamera hizasını doğru ayarlayarak gereksiz arka plan detaylarından kaçınabilirsiniz. Kameranın omuz hizanızda ayarlı olması daha profesyonel bir görüntü sunmanıza yardımcı olur.

 

Çevrenizi Haberdar Edin

İş görüşmesine başlamadan önce çevrenizdeki kişileri toplantıya katılacağınız konusunda haberdar etmeniz gerekir. Görüşme esnasındaki gürültü hem sizin hem de karşınızdaki kişinin dikkatini dağıtabilir. Bu nedenle görüşme esnasında mümkünse yalnız olmalısınız. Ancak bunu sağlamak mümkün değilse çevrenize haber vererek rahatsız etmemelerini sağlayabilirsiniz. Bunun yanında, dikkatinizi dağıtacak cep telefonlarını veya diğer cihazları kapatarak uygun bir görüşme ortamı sağlayabilirsiniz. Ayrıca görüşme yaptığınız alanın kapısını örterek görüşmenin aniden bölünmesini engelleyebilirsiniz.

 

İnternet Erişiminizi Kontrol Edin

Online görüşmelerde en önemli konulardan birisi de internet erişimi. Görüşmenin ortasında kesilen internet veya kapanan konferans uygulaması sizin için olumsuz koşullar yaratabilir. Bu nedenle görüşme öncesi internet kalitenizi kontrol edin, yeterli internet kalitesine sahip değilseniz alternatifler geliştirin. Ayrıca görüşme için kullanacağınız cihazın şarjının olduğundan emin olun. Ve kullanacağınız uygulamaya önceden kayıt yapmış olun ki toplantı öncesinde vakit kaybetmeyin. Unutmayın ki, iş görüşmesinde internet ile ilgili aksiliklerin yaşanması ve zaman kaybının oluşması ciddi olumsuzluk oluşturur.

 

Önceden Prova Yapın

Önceden Prova Yapın

Birçok kişi için kamera karşısında kendisini anlatmak zorlayıcı olabilir. Bu problemi aşmak için mutlaka online iş görüşmesi öncesinde prova yapın. Bunun için bir arkadaşınızdan yardım almak da faydalı olabilir. Prova esnasında kendinizi rahat ve iyi bir şekilde anlattığınızdan emin olun. Hazır olduğunuzu düşünene kadar tekrar yapmayı ihmal etmeyin!

 

Gülümseyin!

Görüşmelere gülümseyerek başlamak karşı tarafta pozitif bir izlenim bırakır. Bu nedenle görüşmelerinizde mutlaka pozitif tavır takının ve gülümseyin. Uygulaması oldukça kolay olan bu yöntem, görüşmenin gidişatını değiştirebilir. Unutmayın ki, görüşme sonundaki izlenimde bireyin bıraktığı etki büyük rol oynar!

 

Öz Geçmişinizi Yanınızda Bulundurun

Öz Geçmişinizi Yanınızda Bulundurun

İşe alımla ilgili görüşmelerde tecrübelerinizi ve yeteneklerinizi doğru bir şekilde anlatmak çok önemli. Fakat görüşme sırasında bazı bilgiler heyecandan unutulabiliyor veya atlanabiliyor. Eksik veya hatalı bilgi vermek ise görüşmeyi olumsuz etkileyebilir. Online iş görüşmelerinde öz geçmişinizin bir kopyasını yakınınızda bulundurmanız sizlere bu konuda fayda sağlar.

 

Görüşmenin Sona Erdiğinden Emin Olun

Online görüşmelerde en sık karşılaşılan sorun görüşmenin bittiğinden emin olmadan rahat tavırlar sergilemek. Bunun önüne geçmek için görüşmenin bittiğinden emin olmanız gerekir. Programı ve kullandığınız cihazı kapattıktan sonra rahatlayabilirsiniz. Görüşme uygulaması, mikrofon ve kameranın açık olma ihtimali söz konusuysa asla rahat hareketler sergilemeyin ve rahatsız edici cümleler kurmayın.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Salgın Sürecinin İş Performansınızı Etkilemesine İzin Vermeyin!

Koronavirüs Sonrasında İş Yaşamımızda Yaşanan 6 Değişiklik

Koronavirüs Süreci İle Çalışma Hayatımızda Ne Gibi Değişiklikler Bizleri Bekliyor?