BLOG

BLOG

MUTLU ÇALIŞANLAR, SAĞLIKLI ŞİRKETLER… KURUMSAL WELLNESS İLE VERİMLİLİĞİ ARTIRIN


Yeni nesil bir yaşam biçimini tarif eden "wellness" kavramı, iş hayatında da karşılığını buluyor. "İyi olma hali" olarak nitelendirebileceğimiz wellness, kurumsal şirketler için bir verimlilik faktörü olarak karşımıza çıkıyor. Başlangıçta sadece Google, Asana ve Microsoft gibi yenilikçi şirketlerde benimsenen kurumsal wellness kavramı giderek yaygınlaşıyor. Çalışma kültürünü dönüştüren bu yeni kavram sayesinde pek çok şirket daha başarılı ve mutlu çalışanlara sahip olabiliyor. Peki ama nasıl? Dilerseniz çalışanların genel refah düzeyini artırarak üretkenliği teşvik eden bu yenilikçi kavramı birlikte keşfedelim.

 

Kurumsal Wellness (Corporate Wellness) Nedir ve Neleri Kapsar?

Kurumsal Wellness

Kurumsal şirketler çalışanlarına maaşın yanı sıra birtakım ek faydalar sunuyor. Özel sağlık sigortası anlaşmaları bu yan hakların başında geliyor. Kapsamı kurumdan kuruma farklılaşan ve hastalık halinde bazı özel faydalar sağlayan bu yan hak, çalışan lehine olsa da şirketlere bir gider kalemi olarak yansıyor. Başlangıçta kurumsal wellness fikri, bu sağlık harcamalarının maliyetini azaltmak amacıyla ortaya çıkmıştı. İleri görüşlü şirketler maliyetleri düşürmek için sağlık harcamalarının kapsamını genişletmeye başladı. Yan hak paketlerinin içine özel sağlık taramaları ve spor salonu üyelikleri ekledi. Günümüzde gelinen noktada ise kurumsal wellness programları artık çok daha geniş bir kapsama sahip. Şirketler daha davetkâr ve rahat çalışma alanlarının yanı sıra daha sağlıklı ofis ortamları yaratmaya çalışıyor. Böylece çalışanlar iş yerlerinde de iyi olma hallerini sürdürebilecek sağlıklı seçeneklere sahip olabiliyor. Bu konfor çalışanları daha üretken ve mutlu kılarak pozitif çalışma kültürünü de teşvik ediyor. Ayrıca işverenler sağlık hizmeti maliyetlerini düşürebiliyor ve potansiyel verim kaybını minimize edebiliyor.

Kurumsal wellness programları, şirket çalışanlarının refahını artıracak birtakım faydalar içerecek şekilde hazırlanıyor. Bu programlar, özel hayatta süregelen sağlıklı yaşam alışkanlıklarını iş hayatına taşımayı amaçlıyor. Endüstrinin şartlarına, çalışma ortamının şekline ve şirket büyüklüğüne göre kurumsal wellness programları farklılık gösterebiliyor; ancak temel olarak basit bir kurumsal wellness programı şu ana başlıkları içerebiliyor:

● Stres ve kaygı yönetimi desteği

● Sigara bırakma programları

● Kilo verme programları

● Şirket bünyesinde fitness merkezi

● Sağlıklı atıştırmalık ve menü seçenekleri

● Tam ya da kısmi olarak yoga ve spor salonu üyeliği desteği

● Dinlenme ve uyku odaları

 

Kurumsal Wellness Programları Nasıl Fayda Sağlar?

Kurumsal Wellness Programları Nasıl Fayda Sağlar

1. Çalışan Memnuniyetini Artırır

Yapılan araştırmalar, kurumsal wellness programlarının uygulandığı şirketlerde çalışan bağlığının arttığını gösteriyor. İşveren tarafından refahının gözetildiğini bilen çalışanlar, daha yüksek motivasyonla çalışıyor. Çalışma ortamından duyulan bu memnuniyet, verimliliği artırarak kayıpları minimize edebiliyor. Ayrıca kurumsal wellness programları çalışanların daha değerli hissetmesine de olanak sağlıyor. Böylece daha coşkulu bir çalışma ortamı yaratılabiliyor.

 

2. Sağlıklı Yaşama Teşvik Ederek Maliyetleri Düşürür

Birçok kurumsal wellness programı, çalışanları daha sağlıklı bir yaşam biçimiyle tanıştırıyor. Üstelik ofiste de sürdürülebilen bu hayat tarzı stresin olumsuz etkilerini azaltmaya ve kronik hastalıkları önlemeye yardımcı oluyor. Tüm bu faydalar şirketler açısından daha az hastalık izni ve devamsızlık anlamına geliyor. Hasta olma riski en aza indirildiğinde hem çalışan hem işveren tasarruf edebiliyor. Azalan sağlık harcamaları, uzun dönemde şirketin sağlık maliyetini düşürebiliyor.

 

3. Kurumsal Kültürü Geliştirerek Değer Katar

Günümüzde şirket değerlerini sadece finansal kaynaklar belirlemiyor. Bugün çalışanına, çevreye ve genel olarak dünyaya saygılı şirketler çok daha değerli kabul ediliyor. Çalışanlarına bireysel ve kurumsal koçluk desteği sağlayan sektör lideri şirketler, yaşam koşullarını iyileştirmekten de çekinmiyor. İş hayatının habitatını daha sağlıklı hâle getirmek, fiziksel ve duygusal bağ yaratan bir kültüre dönüşüyor. Bu değer, şirketin kârlılığını ve büyüme hızını olumlu yönde etkiliyor.

 

4. Yeni Yetenekleri Cezbeder

Her çağ kendi ihtiyaçlarını doğuruyor. İş dünyasında da kabul gören bu kural sayesinde çalışma koşulları sürekli dönüşüyor. Birkaç kuşak öncesi için sadece maaş yeterliyken bugün gelir akışı dışındaki faydalar daha çok öne çıkabiliyor. Potansiyel çalışanlar maaş ödemesinin yanı sıra şirketin kendilerine neler katacağına da dikkat ediyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yeni kuşak kendi yaşam tarzıyla uyumlu şirketlere daha kolay adapte oluyor. Bu nedenle yeni yetenekleri cezbetmek için kurumsal wellness programları epey etkili oluyor. Şirketler, kurumsal wellness programları ile katma değer sağlayacak yeni yeteneklere aradıkları bireysel saygıyı da sunuyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

İş Yerinde Verimli Çalışmanızı Sağlayacak 10 Öneri

İş Hayatında Duygusal Zekanın 5 Avantajı

İş Hayatında Çalışma Performansını Arttırmanın Yolları

İş Hayatımızı Çekilmez Kılan Karakterler