BLOG

BLOG

MASA BAŞINDA ÇALIŞANLARIN YAŞADIKLARI BAŞ VE VÜCUT AĞRILARININ SEBEPLERİ VE ÖNLEME YÖNTEMLERİ


Günümüzde hizmet ve bilişim sektöründe yaşanan gelişmelere paralel olarak çalışma şekilleri de inanılmaz bir değişime uğradı. Elbette bu değişiklikle birlikte birtakım yeni meslek hastalıkları ve sağlık sorunları da ortaya çıktı. Örneğin, uzun süreler boyunca bilgisayar karşısında çalışmak zorunda olanlar için baş ve vücut ağrıları neredeyse hayatın tatsız bir rutini haline geldi. İşte masa başında çalışanların yaşadıkları baş ve vücut ağrılarının sebepleri ve bu ağrıları önleme yöntemleri!

 

Masa Başı İşlerde Çalışanların Sıklıkla Karşılaştığı Ağrılar

Sağlık uzmanlarına göre; sürekli belirli pozisyonlarda oturarak uzun saatler geçirmek, hareket sistemimizin bütünlüğünü sağlayan mekanizmalarda bir dengesizliğe yol açıyor. Bu tarz durumlarda meydana gelen sorunlar, boyundan ayağa kadar vücudumuzun birçok bölgesini etkiliyor. Özellikle bilgisayar başında çalışanlar; sürekli belirli bir alana bakmak durumunda kaldıkları için boyun, sırt, bel, el bileği ve dirseklerde ciddi ağrılarla karşılaşabiliyor.

 

Boyun Ağrılarına Dikkat!

Boyun Ağrılarına Dikkat

Gün içerisinde uzun saatler boyunca bilgisayarda çalışan kişilerde en çok karşılaşılan sorunlardan birisi de boyun düzleşmesi. Boyundaki servikal lordozun, yani olması gereken natürel eğimin zamanla azalması olarak açıklanabilen boyun düzleşmesi kişide ciddi boyun ağrılarına neden olur.

Eğer siz de özellikle boyun bölgenizde bir ağrı yaşıyorsanız en kısa sürede bir uzmanla görüşerek önlem almalısınız. Boyun ağrılarınızı hafifletmek, hatta düzleşmeyi durdurmak için doktorunuzun önereceği fizik tedavi hareketlerini, pilates veya yoga gibi yöntemleri düzenli olarak uygulayabilirsiniz. Aksi takdirde bugün yaşadığınız boyun düzleşmesinin boyun fıtığına dönüşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu unutmayın.

 

Düz Sırt Sendromu

Masa başı çalışma sistemi, boyun bölgesinde düzleşmeye ya da boyun fıtığına neden olabildiği gibi omurgada da ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Bedene uygun olmayan bir pozisyonda uzun süreler boyunca oturmak bel bölgesinde yüklenmeye ve omurgadaki eğimlerin azalmasına neden olabilir.

Söz konusu eğimin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan düz sırt sendromu ise omurgadan kaynaklı olarak sırt bölgesinde kronikleşen ağrılar ortaya çıkarır. Buna bağlı olarak kişi sürekli boyundan başlayan ve belin altına kadar inen bir ağrıdan şikayet edebilir. Tabii ki uzun süreli hissedilen bu ağrı, kişinin yaşam kalitesini bozacağı gibi iş performansını ve psikolojik durumunu da olumsuz bir şekilde etkiler.

 

Bilekler ve El Parmaklarında Ağrı

Uzun saatler bilgisayar başında çalışmanın bir olumsuz yanı da sürekli klavye kullanımından kaynaklanan el bileği ve dirsek ağrıları olarak karşımıza çıkar. El bileklerinde parmaklarımızın hareket etmesini sağlayan tendonlarla birlikte median sinirin sıkışması da masa başı çalışanlarda sık rastlanan bir durum. Böyle bir sıkışma, el bileğinde ve parmaklarda ağrının yanı sıra uyuşmaya da neden olur. Özellikle gece uykudan kaldıracak derecede ağrıya neden olan bu sıkışma, kişinin yaşam kalitesini oldukça kötü bir şekilde etkiler.

 

Kasların Zayıflamasına Bağlı Gelişen Ağrılar

Uzun süreler boyunca masa başında oturarak çalışmanın bir diğer sakıncası da bedenimizdeki birçok kasın güçsüzleşmesi. Çünkü sürekli oturarak çalışmak, kaslarımızın yüklenme biçimlerini değiştirerek onları zayıflatır. Bunun yanı sıra uzun saatler oturma pozisyonunda kalmak, arka bacak kaslarının negatif etkilenmesine ve zaman içerisinde de şiddetli bel ağrılarının ortaya çıkmasına neden olur. Hatta özellikle vücudun alt bölgesinde bulunan bel, kalça ve dizlerdeki kasların zayıflaması sonucunda ciddi ağrı şikayetleri ile beraber klinik tablonun derinleştiği gözlemlenir.

 

Masa Başı İşlerin Neden Olduğu Şikayetleri Önleme Yöntemleri

Masa Başı İşlerin Neden Olduğu Şikayetleri Önleme Yöntemleri

Söz konusu ağrıların yaşanmaması için alınabilecek önlemler elbette mevcut. Eğer siz de hem yaşam kalitenizin hem de sağlığınızın bozulmasını istemiyorsanız en kısa zamanda ofisinizde ve yaşantınızda bazı düzenlemelere gidebilirsiniz.

 

Çalışma Ortamının Düzenleyin

Uzun saatler boyunca masa başında çalışmanın ortaya çıkardığı bu şikayetleri önlemenin en önemli yolu çalışma ortamındaki birtakım çevresel şartları düzenlemekten geçer. Öncelikle oturulan koltuğu kendi boyutlarınıza göre seçmeli ve gerekli şekillerde desteklemelisiniz.

Örneğin eğer koltuğa oturduğunuzda beliniz boşlukta kalıyorsa mutlaka bir bel desteği ile belinizi desteklemelisiniz. Aynı şekilde koltuk seçiminizi daha çok süspansiyonlu koltuklardan yana yaparsanız hem yüksekliğini ayarlayabilir hem de yüklenmenin alanını değiştirebilirsiniz.

 

45 Dakika Kuralına Dikkat!

Çalışırken oturma süresini mutlaka kısıtlamaya çalışın. Örneğin bir seansta maksimum oturma sürenizi 45 dakika olarak sınırlandırabilirsiniz. Ayrıca kaslarda meydana gelen gerilme ya da kasılmaları önlemek için relaksasyon egzersizleri uygulayabilir ve beden sağlığınıza ciddi bir katkıda bulunabilirsiniz.

 

Egzersizleri Hayatınıza Dahil Edin

Ağrıları önlemek ve ortadan kaldırmak için alınabilecek bir diğer önlem ise düzenli egzersiz yapmak. Özellikle pilates ve yoga gibi egzersizlerle sırt, boyun ve bel kaslarınızı güçlendirebilir, düzleşme ya da fıtık gibi sorunları daha oluşmadan önleyebilirsiniz. Ayrıca el bileklerinde ortaya çıkan ağrılar ya da tendon şikayetlerine karşı ise mümkün mertebe el bileğini bükmeden çalışmaya dikkat edebilir, lastik top ile egzersizler yapabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatında Duygusal Zekanın 5 Avantajı

İş Yerinde Verimli Çalışmanızı Sağlayacak 10 Öneri

İş Yerinde Sevilen Biri Olmanın 11 Altın Kuralı

İş Hayatında Doğru İletişim Kurmanın Yolları