BLOG

BLOG

ŞİRKETLER BAŞARILI ÇALIŞANLARINI NEDEN KAYBEDER? BUNU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALARI GEREKİR?


Şirketler Başarılı Çalışanlarını Neden Kaybeder

Çalışanları motive etmek, oldukça önemli bir konudur. Eğer söz konusu çalışanlar ''başarılı'' çalışanlar ise ekstra motivasyon kaynağına ihtiyaç vardır. Çünkü başarılı çalışanlar, belli şartlar altında iyi performanslar sergilerler. Eğer her şey dört dörtlük olur ise kapasitelerinin çok daha üstünde performans sergileyebilirler. Diğer bir yandan başarılı çalışanlar için daha iyi iş seçeneklerinin var olması, motive edici herhangi bir şeyin olmaması ve sorunların günden güne çoğalması; şirketin başarılı çalışanlarını kaybetmesiyle sonuçlanabilir. Peki şirketler başarılı çalışanlarını neden kaybederler? Bunu önlemek için ne yapmak gerekir? İşte cevapları…

 

Yetersiz ödüllendirme

Beynimiz ödül mekanizmasıyla işler. Öyle ki dopamin hormonunun halk arasındaki karşılığı ''ödül hormonu''dur. Bir şeyleri başardığımızda ve karşılığını aldığımızda bu hormon salgılanır. Bu durum vücudumuzun normal bir işleyişi olduğu için; bir şeyler başarmak ve karşılığında bir şeyler kazanmak isteriz. Bu doğrultuda başarılı çalışanlar da her insan gibi bir şeyler başardığı zaman ödüllendirmenin eksik kalmasını istemezler. Çünkü bu bir sonraki işin layıkıyla devam edebilmesi için motivasyon kaynağıdır. Ödül vermenin ise onlarca farklı türü bulunmaktadır. Bu ödüller zam, önceden ayarlanmış bir tatil, küçük bir hediye ve beklenmeyen bir prim olabilir. Fakat söz konusu durum ödüllendirme olduğunda, her şeyden önemlisi iletişimdir. Düzgün iletişim ise en iyi ödüldür. Bu doğrultuda başarılı çalışana teşekkür etmek, olumlu geri bildirim vermek oldukça önemlidir. Bu noktadan sonra diğer ödüllendirme türleri, yöneticinin inisiyatifine kalmaktadır.

 

Organizasyon şemasının bozukluğu

Başarısız organizasyon şeması, beraberinde mobbing doğurur. Peki bu ne demek oluyor? Günümüzde yaratıcı işlerin yapıldığı ofislerde veya kurumsal yapıya göre daha rahat olan ofislerde, organizasyon şeması tam olarak belli değildir. Yani tam olarak statü kavramı yoktur. Bu durum ‘’Biz bir aileyiz.’’ fikrinden doğmaktadır. Fakat kurum olarak ‘’Biz bir aileyiz.’’ düşüncesinin altını tam anlamıyla doldurmak gerekir. Aksi takdirde başarılı çalışan, suistimal edildiğinin farkına varır. Yani aile çatısı altında almaması gereken emirler alabilir, yapmaması gereken işler yapabilir, işitmemesi gereken sözlere maruz kalabilir. Bu yüzden ofis bir aile olarak adlandırılıyorsa, aile kavramı tam olarak yaşanmalıdır. Yani herkes bir işin ucundan tutmalı ve kötü duygular beslenmemelidir. Eğer aile kavramında küçücük bir sorun varsa organizasyon şeması, yani statü düzeni tam olarak belirlenmelidir.

 

Hakkı olmayan kişilerin yükselmesi, terfi sorunları ve yanlış işe alımlar

Başarılı çalışanlar, harıl harıl çalışırlar ve çevrede olan bitenlere kayıtsız kalırlar. Fakat bazı eylemlerin haksızlığı o kadar büyüktür ki bu durumlar başarılı çalışanların gözlerine çarpar. Bunlardan bir tanesi yanlış işe alımlar ve terfi sorunlarıdır. Tüm bunlar başarılı çalışanın işten ayrılması ile sonuçlanabilir. Bu süreçlerde çalışan kendi içinde muhakeme yaparak, şirket için değerini ölçmeye başlar. Eğer yönetim tarafından yeterli iletişim de sağlanmıyorsa, başarılı çalışan kendini kötü düşüncelerde bulacaktır. Bu yüzden başarılı çalışanın terfi durumu göz önünde bulundurulmalı, o çalışanın üstüne birisini alınırken ince eleyip sık dokumalı ve şirket içi terfilerde dikkatli olunmalıdır.

 

Çok fazla iş veya çok az iş

Çok fazla iş

Her çalışanın olduğu gibi başarılı çalışanların da hayatlarında önemli dengeler bulunmaktadır. Başarılı çalışanlar hobilere sahip olabilir, ailesiyle vakit geçirmek isteyebilir veya sevdiği yerleri gezmek isteyebilir. Başarılı çalışanların kapasitesinin üzerinde zorlamak iş ve yaşam dengesinin bozulmasına neden olacaktır. Bozulan denge, performans düşüşüne ve motivasyon eksikliğine neden olacaktır.

Yönetim tarafı çalışan için motivasyon kaynakları sunmasa bile çalışan kendine motivasyon kaynağını bulur. Bu bir hayatta kalma içgüdüsüdür. Motivasyon kaynağının elinden alınması ise işten ayrılma ile sonuçlanabilir. Diğer bir yandan, başarılı çalışana az iş vermek çalışanın sıkılmasına, faydasını sorgulamasına ve kötü düşüncelere kapılmasına sebebiyet verecektir. Bu doğrultuda çalışanın iş kapasitesi tam olarak tespit edilmelidir.

 

Ve diğer nedenler…

Bunlarla birlikte başarılı çalışanın kaybedilme nedenleri arasında; dedikodu ortamının olması, sağlıksız ofis şartları, ofis olanaklarının yetersiz olması, çalışanın kendini geliştirebileceği bir ortamın bulunmaması gibi birçok neden daha yer almaktadır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

İş Yerinde Verimli Çalışmanızı Sağlayacak 10 Öneri

İş Hayatında Duygusal Zekanın 5 Avantajı

İş Hayatında Çalışma Performansını Arttırmanın Yolları

İş Hayatımızı Çekilmez Kılan Karakterler