BLOG

BLOG

İŞ HAYATINDA DURUMA GÖRE DOĞRU GİYİNMENİN 5 ALTIN KURALI


William Shakespeare ‘’Elbiseler, insanın ruhudur’’, Cenap Şahabettin ‘’Bir güzel kıyafet, iyi bir tavsiye mektubudur’’ derken iş hayatından bahsetmiyordu. Fakat günümüzde güzel ve ortama uygun giyinmenin en önemli olduğu yerlerden bir tanesi şüphesiz iş hayatıdır. İş hayatında doğru giyinmek ilk intiba ve imaj için oldukça önemlidir. İş hayatında giyim hususunda yapılan yanlışlar, kariyerinizi olumsuz bir şekilde etkileyebilir. İşte iş hayatında duruma göre doğru giyinmenin kuralları.

 

Ortamı ve sektörünüzü iyi analiz edin

Ortamı ve sektörü iyi analiz edin

İş hayatında doğru giyinmenin birincil kuralı analizdir. Her sektörün ve ortamın kendine göre bir atmosferi bulunmaktadır. Bir ajans ortamına takım elbiseyle gitmeniz veya kurumsal bir iş yerine kot ile gitmeniz hoş karşılanmayabilir. Her sektörün ve şirketin kendine göre bir atmosferi bulunmaktadır. Bu doğrultuda ortamı iyi analiz etmeniz oldukça önemlidir. Eğer analiz yapmanıza rağmen var olan durumdan emin olamıyorsanız ve ilk iş görüşmeniz veya günleriniz ise orta karar bir giyim tarzı benimsemeniz doğru olabilir.

 

Abartıdan kaçının

İş hayatında ''iddialı'' ve ''abartılı'' giyinmek arasında büyük fark bulunmaktadır. Bu iki durumun ayrı şeyler olduğunun farkına varmalısınız. Modayı takip edebilir, yeni mağazalar gezebilir ve yeni kıyafetler alabilirsiniz. Fakat kıyafet seçimlerinizde aşırı dikkat çeken model ve renk seçimlerinde bulunmamaya özen gösterin. Fakat iyi, kaliteli ve ‘’Ben buradayım’’ diyen iddialı bir kombin yapabilirsiniz.

 

Rahatınıza önem verin

Rahatınıza önem verin

''Klasik giyilen bir yerde rahat giyinilir mi?'' veya ''Bizim iş yeri zaten rahat daha ne kadar rahat giyineyim?'' diyor olabilirsiniz; fakat bizim burada bahsettiğimiz rahatlık kavramı oldukça farklı. Her ne giyerseniz giyin postürünüzü etkilemeyen, vücudunuzu aşırı sıkmayan, rahat bir şekilde oturmanızı ve hareket etmenizi sağlayan, basışınızı etkilemeyen bir giyim tarzından bahsediyoruz. Günümüzde birçok kişi şıklık kavramını ''rahatsızlık'' ile özdeşleştirmiş durumda. Fakat kıyafet satın alırken kumaş ve kesimine dikkat etmeniz hem şık hem de rahat olmanızı sağlayacaktır. Örneğin esneyen ve terletmeyen bir kumaş seçmek veya şık görünen ortopedik bir ayakkabı tercih etmek gününüzü hem şık hem de rahat kılacaktır.

 

Kendi yorumunuzu katın

Sektörü analiz etmek, rahat giyinmek, abartıdan kaçınmak tek düze olduğunuz anlamını taşımaz. Kendi stilinizi oturtmak sadece işlerinizle değil görünüşünüzle de unutulmaz olmanızı sağlar. İyi giyinmek hem motivasyonunuzu hem de itibarınızı arttırır. Bu doğrultuda yaratıcılığınızı konuşturarak önceki maddeler doğrultusunda kendi kombinlerinizi ve renk seçimlerinizi yapmanız sizin ayırt edilebilir olmanızı sağlayacaktır.

 

Renk seçimini önemseyin

Renk seçimini önemseyin

Renkler hayatımız için oldukça önemlidir. Fakat iş hayatında bu önem iki katına çıkmaktadır. Araştırmalar renklerin insanların duygu ve düşüncelerini etkilediği yönündedir. Bu yüzden iş hayatının farklı periyotları olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Mesela ofiste vakit geçirilecek gün ile satış için bir başka yere gidileceği günde aynı renk giyilmemelidir. Mesela siyah; ağırlık, güç, tutku, hırsı temsil eder. Gri; denge, tarafsızlık, sakinlik, güvenlik ve otoriteyi temsil eder. Bazen bir satış toplantısında yapacağınız siyah ve gri kombin karşıya güçlü mesajlar vermenizi ve satış yapmanızı sağlayabilir. Her rengin oldukça güçlü anlamları bulunmaktadır. Bu doğrultuda renklerin anlamlarını öğrenmek ve buna göre giyinmek oldukça önemlidir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatımızı Çekilmez Kılan Karakterler

İş Yerinde Sevilen Biri Olmanın 11 Altın Kuralı

İyi Bir Yöneticide Olması Gereken 9 Özellik

Ofis Hayatınızı Daha Keyifli Hale Getirecek 9 Öneri