BLOG

BLOG

HAYATIMIZDA ÖNEMLİ DEĞİŞİMLERE SEBEP OLACAK 12 TEKNOLOJİK GELİŞME


Teknoloji dünyasında çığır açan gelişmeler günlük hayatlarımızda da önemli değişimlere neden oluyor. Akıllı telefonlar ile değişen haberleşme alışkanlıklarımızdan kasiyersiz kasalara kadar hayatımızın her anında teknolojinin nimetlerinden faydalanıyoruz. Bilim kurgu filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz pek çok unsur, artık çok da ulaşılmaz görünmüyor. İşte önümüzdeki yıllar boyunca hayatımızda önemli değişimlere sebep olacak 12 teknolojik gelişme...

 

1. 3D Yazıcılar

3D Yazıcılar

3 boyutlu yazıcılarla bugün ihtiyacımız olan pek çok şeyi "yazdırabiliyoruz". Uygun ekipman, ham madde ve yazılım ile önümüzdeki yıllar boyunca 3D baskı kullanımı daha da artacak. Şirketlere ihtiyaç duydukları üretim parçalarını kurum içinde 3D yazıcılarla daha az maliyetle yaratmayı sağlayacak tasarımlar geliştiriliyor. Bu hız kesmeyen teknolojik gelişme, önümüzdeki yıllarda seri üretime ve üretim bantlarına bakış açımızı kökünden değiştirecek güce sahip.

 

2. 5G ile Hız

Beşinci nesil mobil ağlar 2021 itibariyle hayatımıza zaten girmiş bulunuyor. 5G teknolojisi, arttırılmış bant genişliği ve inanılmaz derecede yüksek indirme hızları vadediyor. Elbette 5G teknolojisinin getirisi sadece bu kadar değil. Muhtemelen fiber tabanlı kablo ağını gereksiz kılacak olan 5G, teknolojiyle etkileşim şeklimizde devrim yaratmaya hazırlanıyor.

 

3. Daha Etik Bir Yapay Zeka

Daha Etik Bir Yapay Zeka

Yapay zeka, her gün gelişse de henüz tam olarak potansiyeline ulaşabilmiş değil. Bireyin davranış ve alışkanlıklarının değişen doğasını anlayabilen yapay zeka, artık sıcak satışın temelini oluşturuyor. Pazarın geldiği bu son noktada yapay zekanın müşteri değerleri ve etik üzerindeki etkileri tartışılmaya başlandı. İşte yeni yapay zeka geliştirmeleri ile pazara ve trendlere uyum, daha etik bir düzeye çıkarılıyor. Önümüzdeki yıllarda yapay zeka, değeri trilyon dolarla ölçülen dev bir endüstri olmaya hazırlanıyor.

 

4. Edge Bilişim

İlk bilgisayarları ve onların bağlı bulunduğu devasa terminalleri hatırlıyor musunuz? Oysa şu an her şeyimiz bir "bulut"ta saklı. Edge (Uç) Bilişim, buluttan daha yıkıcı bir teknoloji gelişmesi olmaya aday. Edge bilişim; gücünü sağladığı güvenlik, bant genişliği ve minimum gecikmeden alıyor. Edge geliştikçe bulut sağlayıcılarının payı kesintiye uğrayacak ve pazar yeniden şekillenmek zorunda kalacak.

 

5. Sesli İletişim ve Akıllı Asistanlar

Son dönemde arama motorlarında artan sesli arama alışkanlıkları, evden çalışmanın bir yansıması olan sesli iletişim tercihindeki artış hayatın her anına yansıyor. Trend sosyal medya uygulamalarına baktığımızda da sesli sohbetin önem kazandığı bir dönemden geçiyoruz. Koşarken ya da araba kullanırken yapılan tüm ses etkileşimli aramalar, kullanıcıların adres sormadan sipariş vermeye kadar sesli komutları tercih ediyor oluşu dijital pazarlamayı da değiştiriyor. Önümüzdeki dönemde Alexa, Google Home benzeri akıllı asistanların yıldızı daha da parlayacak.

 

6. Dronelar

Droneların gelişmiş uçurtmalar olmadığını fark ettiğimizden bu yana hayat çok daha garip bir hal almaya başladı. Tipik insan görevler için tasarlanmış olan bu otonom teknoloji giderek gelişiyor. Kullanım amaçlarına bağlı olarak kapasite ve tasarım açısından farklılık gösterse de dronelar günlük hayata katılıyor. Pastane siparişi ya da kargo teslimi için geliştirilen dronelardan tutun da drone taksiye kadar birçok yenilik kapımızın önünde bekliyor.

 

7. Arttırılmış Gerçeklik

 Arttırılmış Gerçeklik

AR (arttırılmış gerçeklik) gözlükleri 5G cihazlarla kullanıldığında kullanıcıya çok daha kişisel bir eğlence vadediyor. Kişisel kullanımın dışında özelikle eğitim sektörü için de artırılmış gerçeklik önemli bir araç haline geliyor. Aşırı kalabalık sınıflara alternatif yaratması ve evden eğitimin zorunlu olduğu dönemler için artık XR (genişletilmiş gerçeklik alanı) çözümleri tasarlanıyor.

 

8. Dijital Cüzdan

Geleneksel bankacılığı altüst etmeye hazırlanan dijital cüzdan uygulamaları yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı bile. Banka şubesini adeta cebinize sığdıran dijital cüzdan ile mobil ödemenin şekli değişiyor. Mobil bankacılığın ötesinde bir kullanıcı deneyimi sunan dijital cüzdanlar alışveriş alışkanlıklarımızı değiştiriyor.

 

9. Kripto Paralar

Kripto Paralar

Global olarak geçerliliğe sahip tek bir para birimi ütopya olabilir mi? Bu konuda tartışmalar süredursun; Bitcoin, kurumsal bir nakit olarak önemini ortaya koyuyor. Bitcoin'in nakit para karşısında meşru bir alternatif haline dönüşmesi halinde yeni kriptolara hazırlıklı olmamız gerekebilir.

 

10. Otomasyon ve Robotlar

Otomasyon ve Robotlar

Robotik teknoloji insanların işlerini elinden alacak bir canavar olarak nitelendirilse de işin aslı pek de öyle değil. Evet robotlar ve yapay zeka; bazı sektörlerin yeniden şekillenmesine, personelin yeniden eğitilmesine neden olabilir. Ancak aynı zamanda daha fazla profesyonelin robot-yapay zeka programlamaları ve hatta bakımları için istihdam edilmesine de sebep olacak.

 

11. Dijital Sağlık Teknolojisi

Dijital sağlık teknolojisi evde devam eden hastalıkların takibi, bakım planlarının yapılması ve sosyal mesafeli müdahaleler konusunda gelişmeye devam ediyor. Yardımsız yaşayamayan yaşlı hastalar ve küresel salgınlar için; hastalanmayan, enfeksiyon yaymayan robotik doktor ve hasta bakıcılara hazırlanabiliriz.

 

12. e-SIM

Her şeyin "uzaktan" yaşandığı bu çağda hepimiz daha fazla çevrim içi oluyoruz. Gömülü SIM ya da e-SIM teknolojisi ile akıllı cihazlar SIM kartlara bağımlı olamadan çalışabilecek.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Dünyasının Başarılı İsimlerinden 21 İlham Veren Söz

İş Ve Bilim Dünyasına Yön Vermiş 7 Kişi ve Yaşadıkları Başarısızlık Hikayeleri

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri Nelerdir?

Başarının Düşmanı 8 Kötü Alışkanlık