BLOG

BLOG

DÜNYANIN EN BÜYÜK 8 TEKNOLOJİ ŞİRKETİ VE KURUCULARININ KISA BAŞARI HİKÂYESİ


Her gün tekrar tekrar kullandığımız teknolojik ürünlerin, sosyal ağların, e- ticaret sitelerinin arkalarında muhteşem başarı hikâyeleri yatıyor. Eğer başında vazgeçilseydi, tabii ki bunların hiçbiri gerçekleşmeyecekti. Çünkü bu hikâyeler birçok olumsuzluğa rağmen doğdu, büyüdü ve dünyaya ulaştı. İşte dünyanın en büyük 8 teknoloji şirketi ve kurucularının kısa başarı hikâyeleri…

 

Airbnb

airbnb

Nathan Blecharzyk, Joe Gebbia ve Brian Chesky isimli 3 arkadaş farklı bir şehre taşındı ve kiralarını ödemek için başka insanlara yatak ve kahvaltıyı en düşük fiyata sunma fikrini geliştirdiler. Kirasını ödemekte zorluk çektikleri evlerine şişme yataklar aldılar ve ardından odaları kiralamaya başladılar. Bir süre sonra şehirdeki otellerin yetersiz olduğunu fark ettiler ve ''Şişme Yatak ve Kahvaltı'' adlı bir site kurdular. Bu oluşumun amacı, insanlara kalacak yer ve sabah kahvaltısı sağlamaktı. Kısa süre sonra bir müşterileri oldu. 2008 yılında yatırımcılar ile görüşmeye başladılar fakat her yerden olumsuz geri dönüş aldılar. Bu süreçte birçok olay yaşadılar. Bu üç arkadaş yılmadılar ve yoğun bir şekilde çalıştılar. Üç şişme yatak ile başlayan serüven, bugün ünlü bir şirkete dönüştü.

 

Uber

uber

Travis Kalanick’in Uber fikri, konferansa gitmek için taksi bulamaması sonucunda ortaya çıktı. Kalanick tek tuşla uygun fiyata taksi çağırmayı hayal etti. İki başarısız girişimin ardından doğan Uber; San Fransico'da kuruldu, yatırımlar aldı ve bir başarı hikâyesine dönüştü.

 

Instagram

Instagram

Instagram'ın kurucusu olan Kevin Systrom, sıradan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Flickr ve Foursquare'in özelliklerinin bir arada olduğu bir uygulama düşüncesiyle yola çıkan Kevin, 2010 yılında Instagram’ı kullanıma sundu. Uygulama yayına alındığında aşırı kullanımdan dolayı sunucuları çöktü ve kısa süre içerisinde AppStore'da birinci sıraya oturdu. Dokuz ay içinde 7 milyon kullanıcıya ulaşan uygulama, çok kısa süre içerisinde paha biçilmez bir şirket oldu.

 

Hewlett Packard

Dave Packard ve Bill Hewlett tarafından kurulan HP, 1939 yılında 538 dolarlık bir yatırımla yola çıktı. İkilinin kaderi, Walt Disney'in Fantasi filmi için geliştirdikleri ses sistemi ile değişti. Şirket yıllar içinde güçlü ve dünyaca ünlü bir markaya dönüştü.

 

Google

Larry Page ve Sergey Brin adlı iki genç Kaliforniya'da aylık 1700 dolar verdikleri bir garajda, 5 ay süre boyunca Google'ın çekirdeğini yarattı. Garaj sahibi kendi borcu için ikiliden fazla para bile aldı. Tabii ki Susan Wojcicki adlı bu kadın, içeride ne kadar büyük bir şirketin kuruluşunun yaşandığından haberdar değildi. Garaj yıllar sonra Google tarafından satın alındı.

 

Alibaba

Alibaba'nın kurucusu olan Jack Ma, muhteşem bir başarı hikâyesine sahip. Fakir bir ailenin çocuğu olan Jack Ma, üniversite sınavında iki kez başarısız oldu. KFC de dahil olmak üzere birçok yere iş başvurusu yaptı ama kabul edilmedi. İnterneti veya kodlamayı bilmiyordu. Fakat internetle tanıştığında ondan büyülendi, iki girişim kurdu, başarısız oldu ve dört yıl sonra Alibaba'yı kurdu. Çin’in en zengin isimlerinden bir tanesi olan Jack Ma, Alibaba.com ile dünyaya ismini duyurdu.

 

Pinterest

Pinterest’in kurucusu olan Ben Silbermann, en başında Pinterest fikrini beğenmedi. Fakat fikir üzerine çalıştı ve mücadele etti. Uygulamanın ilk dört ay içerisinde sadece 900 kullanıcısı oldu. Bu durum önceleri tam anlamıyla bir başarısızlıktı. Ben Silbermann, Google'daki satış ve destek departmanındaki işinden ayrıldıktan sonra Pinterest'i kurmuştu. İlk başta fazla kullanıcının olmadığı site, önemli bir bloggerın önerisiyle milyonlarca üye kazandı.

 

Amazon

Hewlett Packard'ın garaj serüveninden etkilenen Jeff Bezos, 1994 yılında Washington'da bulunan bir garajda internet üzerinden kitap satmaya başladı. Şaşırtıcı bir şekilde ilk satış, kuruluştan bir yıl sonra gerçekleşti. Fakat geçen zaman ve atılan mantıklı adımlar çerçevesinde, şirket büyümeye devam etti.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Dünyasının Başarılı İsimlerinden 21 İlham Veren Söz

İş Ve Bilim Dünyasına Yön Vermiş 7 Kişi ve Yaşadıkları Başarısızlık Hikayeleri

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri Nelerdir?

Başarının Düşmanı 8 Kötü Alışkanlık