BLOG

BLOG

BAŞARININ DÜŞMANI 8 KÖTÜ ALIŞKANLIK


Yaptığımız her işte, ilk amacımız başarılı olmaktır. Başarılı olunduktan sonra istenilen her şey gelecektir.  Başarıya giden birçok yol vardır fakat yapılan hatalar genellikle aynıdır.  Başarısızlık, eylemsizlik ve düşünce bazlı olarak ortaya çıkar. Bunları dış etmenlerden farklı olarak direkt kendimiz yaparız. İşte farkında olmadığımız, başarının düşmanı kötü alışkanlıklar.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: İyi Bir İlk İzlenim Nasıl Bırakılır?

Plan yapmamak

Bazen ne kadar efor sarf edilirse edilsin, istenen hedefe ulaşılamaz. Bunun ana sebeplerinden bir tanesi plansızlıktır. Başarmak istediğiniz şeye bir plan ile başlamak, hem zamandan tasarruf etmek demektir, hem de başarısızlığa neden olabilecek durumlarla mücadele etmek demektir. Bazen plan yapmayarak bilinçsiz bir şekilde efor sarf etmek, başarısızlığa neden olabilir.  

Sürekli olarak olumsuz insanlar ile iletişim kurmak

Bazen negatif insanlar ile iletişim kurmak iyidir. Çünkü yapmamanız gereken şeyler hakkında bilgi almak veya göremediğiniz noktalardan bakmak için oldukça faydalıdır. Fakat uzun süreli olarak negatif insanlarla iletişimde kalmak, başarıya olan inancınızı kırabilir. Eğer bir şeye yürekten inanıyor ve başarmak istiyorsanız, yersiz negatif düşüncelere ve negatif insanlara veda etmelisiniz.

Mükemmeliyetçi olmak

Mükemmeliyetçi olmak güzeldir; işi istediğiniz gibi ve layıkıyla yapmanıza olanak sağlar. Fakat aynı zamanda mükemmeliyetçilik, başarının en büyük düşmanıdır. Size sürekli olarak korku yaşatır, işinizin uzamasına neden olur, işe başlayamamanıza sebebiyet verir. Planınızı yaptıktan sonra bir adım atarak başlayın ve her şeyi daha sonrasında mükemmelleştirmeye çalışın.

Çok fazla dağılmak

Başarı, konsantrasyon ister. Tüm işleri bırakıp ona yoğunlaşmanızı ister. Bu yüzden eğer başarı adına bir şeyler hedefleniyorsa, dikkat dağıtan eylemler ortadan kaldırılarak odaklanılması gereken alana odaklanmak, başarının önemli bir parçasıdır.

Amaçsızlık

Amaçsızlık, başarısızlığın en iyi dostudur. Amacınızın olmaması, başarı isteğinizin olmamasıdır. Ola ki bir gün başarı isterseniz, amaçsızlık size göz kırpacaktır. Ne olursa olsun bir amacınız olsun. Bu her şey olabilir. En iyi araba kullanmak hayattaki amacınızsa en iyi arabayı siz kullanın, en iyi sunumu hazırlamak hayattaki amacınızsa en mükemmelini siz hazırlayın. Amaçlar, insanı hayata bağlar.

Aşırı özgüvenli olmak

Özgüvenli olmak, başarı için önemli bir gereksinimdir. Özgüvensiz olmak ise başarı yolunda adımlar atamamak demektir. Fakat her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi özgüvenin de fazlası zarardır. Bunun tek bir nedeni vardır. Aşırı özgüvenli davranarak her şeyin en iyisini kendinizin yapacağınızı düşünmeniz ve daha daha sonrasında başaramamanız, kendiniz ve çevrenizdekilerin gözünde başarısız damgasını yemenize neden olabilir. Bu da mental olarak kötü etkilenmenize neden olabilir. Kendinize güvenin fakat aşırı derece de değil.

Kendini geliştirmemek

Başarı ile gelişim doğru orantılıdır. Kişi, başarılı olmak için bazı konular üzerinde efor sarf eder. Fakat bu noktada, insanlar ikiye ayrılır. Birinci grup kendini geliştirmeyerek efor sarf edenler, ikinci grup ise kendini geliştirerek efor sarf edenler. Başarı kendi içerisinde dinamik bir yapıya sahip olduğu için değişkenleri bulunmaktadır. Bu yüzden başarısız olmamak için başarının gereklilikleri ile kişi kendini geliştirmelidir.

Sorumluluk almama

Başarı riski sever. Ve bu riskler, sorumluluklar ile ortaya çıkar. Hayatta belli alanlarda sorumluluk almak, başarı için risk almaktır. Sorumluluk almamak ise başarıyı istemeyerek, başarısızlığa kucak açmaktır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: