BLOG

BLOG

EVDE UYGULANABİLECEK MEDİTASYON TEKNİKLERİ NELERDİR?


Yaşanmakta olan küresel salgın sebebiyle birçoğumuz zamanın büyük çoğunluğunu evde geçiriyor. Zaten uzmanlar da salgının kontrol altına alınması ve hayatın normale dönmesi için mümkün olduğunca evlerimizden çıkmamamız gerektiğini vurguluyor. Evde zaman geçirmek bazılarımıza iyi gelse durumun beraberinde getirdiği stres, zihinsel sağlığımız için de bir şeyler yapmayı bir zorunluluk haline getiriyor. Zihinsel sağlığımızı desteklemek ve geliştirmek için evde uygulayabileceğimiz en iyi yöntem ise elbette meditasyon!

Yüzyıllardır var olduğu bilinen ve farklı öğretileri bulunan meditasyon, temelde zihnimizi eğitmeye dayanıyor. Ve zihnimizi eğitmenin birden fazla yolu var. Bu yazımızda sizlerle evde uygulayabileceğiniz çeşitli meditasyon tekniklerini paylaşacağız. İşte daha iyi hissetmenize yardımcı olacak bazı teknikler.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  YouTube'daki En İyi Spor Kanalları

1. Odaklanma meditasyonu

Meditasyon çeşitlerinin temelini oluşturan odaklanma, dikkatimizi dağıtan tüm fikirlerden uzaklaşarak zihnimizin kontrolünü ele almamızı hedefler. Bunun için meditasyon yaparken gözlerimizi kapatmak bize yardımcı olabilir; bu sayede dikkatimizi dış dünya yerine odaklanmaya çalıştığımız nesneye verebiliriz. Meditasyona yeni başlayan insanlar en çok odaklanma kısmında sorun yaşayabilirler. Bu sorunu, sıkça meditasyon yapan kişiler bile yaşayabilir. Burada önemli olan dikkatimiz nereye kayarsa kaysın yeniden başlamak ve bu fikirleri zihnimizden uzaklaştırmaya çalışmaktır. Odaklanma meditasyonunun en önemli kuralı, yeniden başlamaktır. Bu meditasyon tekniğinin amacı da diğerleri gibi, zihni kontrol etmek ve yönlendirebilmektir. Bunu yapmaya çalışırken elbette beyin oldukça aktif bir şekilde çalışır.

 

2. Farkındalık meditasyonu

Farkındalık meditasyonu tekniğinin amacı çevreye, içinde bulunulan duruma ve nefese olan farkındalığı arttırmaktır. Odaklanmayı öğrenmek, farkındalık meditasyonu için de son derece faydalı olacaktır. Bu teknikte nefes egzersizleri, nefesi takip etmeye yönelik çalışmalar yer alır. Yaşamımızdaki bir problemin üzerine düşünmek için bu teknikten yararlanabiliriz. Stresle mücadele, panik atak gibi durumlar için de farkındalık meditasyonu tercih edilebilmektedir.

 

3. Transandantal meditasyon

Bu meditasyon tekniği, diğerlerinden oldukça farklıdır. Zihnin kontrol altına alınmasından ziyade; düşüncelerden bağımsız bir hale geçmesi hedeflenir. Kelime anlamıyla da farklı bir boyut kazanmak anlamına gelmektedir. Bu meditasyon tekniğinin her zaman ve her yerde yapılabileceği savunulur. Seanslar genelde mantra denilen özel kelimelerin defalarca tekrarlanmasına ve daha sakin bir zihin düzlemine geçilmeye çalışılmasına dayanır. Uygulamaya devam edildikçe meditatif sürece geçmek kolaylaşır ve otomatikleşir. 

 

Günlük hayatınıza dahil edebileceğiniz diğer zihinsel farkındalık egzersizleri

Buraya kadar temel meditasyon tekniklerini açıkladık. Meditasyon yapmaya bilindik ve basit yöntemlerle başlayıp zamanla bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz. Ancak meditasyon için sadece bağdaş kurup saatlerce sessiz bir ortamda oturmak zorunda olmadığınızı da unutmayın. Siz de günlük hayatınıza bazı farkındalık egzersizlerini dahil ederek zihinsel sağlığınız için bir adım atabilirsiniz. İşte o egzersizlerden bazıları:

Zihinsel temizlik: Bunun için gün içinde yaptığınız bir işe tümüyle odaklanmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse diyelim ki sabahları yatağınızı topluyorsunuz. Bu zamanı zihinsel bir egzersize çevirerek sadece o an yaptığınız şeyi düşünmeye; tamamen yaptığınız işe odaklanmaya çalışabilirsiniz. Bu bir anlık da olsa zihninizi durdurmanıza yardımcı olacak ve rahatlatacaktır.

Duşta zen ortamı

Duşta zen ortamı: Zihin uzmanları duş rutininizi zihinsel temizlik egzersizine çevirebileceğinizi belirtiyor. Bunun için duş sırasında sıcak suyun, şampuan kokusunun, suyun sesinin farkına varın ve bunlara odaklanarak duşunuzu alın. Bedeninize ve zihninize olan etkisinin daha farklı olduğunu göreceksiniz.

anılarda gezinti

Anılarda gezinti: Geçmiş fotoğraflar hepimiz için önemlidir. Bunu bir zihinsel farkındalık egzersizine dönüştürmek için eski fotoğraflarınıza bakarken her fotoğraf üzerinde daha çok zaman geçirin, o günleri düşünün ve fotoğrafın çekildiği o ana gidin. Deneyimlerinize hak ettiği değeri verin. 

Günlük tutmak: Bazen gün içinde bizi mutlu eden birçok şeyi gözden kaçırabiliyoruz. Oysa o küçük anları fark etmek ve sonrasında hatırlamak ilacınız olabilir. Bu yüzden ister tüm gününüzü ister bazı noktaları not ederek zihninizi temizleyin ve hayatı daha anlamlı kılın. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: