BLOG

BLOG

EKOTURİZM NEDİR? TÜRKİYE'NİN POPÜLER EKOTURİZM ROTALARI


Yılın yorgunluğunu üstünüzden atmak istercesine plajda uzanmak, yeni tatlar keşfetmek, doğal güzellikler arasında kaybolmak, bir kamp belki de bir tatil köyünde konaklamak... Tatil denilince aklınıza ilk gelenleri sıralayın dersek bu cevapları alacağımıza eminiz. Peki, bambaşka bir tatil anlayışı mümkün deseydik sizin cevabını ne olurdu? Doğal kaynakları bilinçsizce tüketilmesine ortak olmadan, doğaya saygılı ve zararsız bir tatil anlayışından bahsediyoruz. Giderek popülaritesi artan ekoturizm, bizleri sorumluluk bilinciyle hareket ederek sürdürülebilir yeni bir tatil anlayışına davet ediyor.

 

Ekoturizm Nedir?

Ekoturizm Nedir

Aslında ekoturizm kavramı 1990'lı yıllarda popüler olmaya başladı. Kısaca ekoturizm, çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten bir anlayışla seyahat etmek olarak tanımlanabilir. Günümüzde doğal kaynakların hızla tükenmesi ve iklim krizi gibi etmenlerle, ekoturizm kavramı da genişliyor. Ekoturizm anlayışıyla seyahat ederken doğal bir tatilin yanı sıra ekolojik denge, çevrecilik ve sıfır atık gibi kavramlar da önem kazanıyor. Dünyanın pek çok ülkesinde süregelen ekoturizm uygulamaları sayesinde, yerel halk ekonomik açıdan güçlenirken doğal yaşam da korunuyor. Ülkemizde ise Orman Genel Müdürlüğü, ülkenin tamamını kapsayacak bir Ekoturizm Eylem Planı üzerinde çalışıyor. Kısa bir süre önce yine Orman Genel Müdürlüğü tarafından 17 ilimizde 19 ekoturizm rotası oluşturuldu.

 

Türkiye'nin En Popüler Ekoturizm Rotaları

Her bölgesinde bambaşka bir güzelliği barındıran ülkemizde, ekoturizm prensiplerini benimsemiş pek çok bölge var. Atık yönetiminden organik tarıma kadar doğaya saygılı uygulamalarıyla birçok çiftlik, otel ve ekolojik köyler misafirlerini bekliyor. İşte, yurtiçi ekolojik turizmin en gözde destinasyonları...

 

Kazdağları, Balıkesir

Kazdağları

El değmemiş doğası ile Kazdağları, doğayla bütünleşmek için ideal. Zeytinli Çayı'nın serin sularında tazelenme imkanı veren Hızır Kamp, ekolojik dengeye özen gösteriyor. Bu destinasyonda kendi çadırınızda konaklayabileceğiniz gibi, Hızır Kamp'ın sunduğu bungalov ve ağaç evlerde de kalabilirsiniz. İnternetin olmadığı ve telefonun çekmediği konumu sayesinde Hızır Kamp, tam bir izolasyon imkanı sunuyor. Karbon ayak izini azaltmak amacıyla elektriğini güneş enerjisi panellerinden üreten Hızır Kamp'ta ekolojik tarım da yapılıyor.

 

Uludağ, Bursa

Sürdürülebilir bir yaşam anlayışının mümkün olduğunu kanıtlayan Belentepe Permakültür Çiftliği, Uludağ eteklerinde yer alıyor. Doğa ile ahenkli bir yaşam için çeşitli aktiviteler düzenleyen bu çiftlik, bizi problemin değil çözümün bir parçası olmaya davet ediyor. Çiftlikte yer alan farklı konaklama seçenekleri içinde oldukça keyifli bir Hobit Evi de var.

 

Yanıklar Köyü, Fethiye

Yanıklar Köyü

Çam ormanları ile kaplı bir vadinin kabinde yer alan Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği, zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip. Ziyaretçilerini ekolojik mimari anlayışıyla tasarlanan evlerde ağırlayan bu yaşam alanı, yılın her döneminde ziyaret edilebiliyor. Pastoral Vadi, yoga kampları ve inzivalarla meditasyon atölyelerine de ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında ise ailelerin katılımıyla çocuklara özel çocuk kampları organize ediliyor.

 

TaTuTa Ekoloji Çiftlikleri

Çiftlik evleri

Buğday Derneği'nin yürüttüğü bir proje olan TaTuTa (Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası), ekolojik çiftliklerde gönüllü ve ziyaretçi olmaya imkan sağlıyor. Oluşuma bağlı 30 çiftlik, sürdürülebilir hayatı destekleyen faaliyetlerde bulunuyor. Arıcılıktan sertifikalı organik tarıma kadar pek çok farklı işleve sahip bu çiftlikler, kendilerine özel bir takvimde ziyaretçi kabul ediyor.

 

Kartepe, İzmit

Kartepe

Orman Genel Müdürlüğü'nün belirlediği ekoturizm rotaları arasında yer alan Kartepe, yılın her mevsiminde ayrı bir güzelliğe sahip. İstanbul'a yakınlığı nedeniyle kayak turizmi için sıklıkla tercih edilen Kartepe, birçok doğal güzelliği barındırıyor. Aygır Deresi, Samanlı Dağ Manzarası'na sahip Uzun Tarla ve kültür şenlikleri ile ünlü Sarımeşe, Kartepe denilince ilk akla gelenler arasında yer alıyor. Avrupa'nın en büyük doğal yaşam alanı olan Ormanya, Kartepe'de bulunuyor. Ormanya doğa parkurları, yaban yaşam alanı, atlı binicilik alanı ve kamp alanı dahil 12 farklı bölgeden oluşuyor.

 

BONUS: Doğanın Kalbi, Sapanca

Elite World Sapanca

Cennetten bir köşeyi andıran güzelliğinin yanı sıra zengin florası ile Sapanca, doğal bir ekolojik çeşitliliğe sahip. Elite World Grand Sapanca, yeşilin hemen her tonuna sahip bir doğada huzur dolu bir tatil imkanı sunuyor. Elite World Grand Sapanca bünyesinde yer alan Fit Life Spa&Wellness ile ruhunuza şifa veren Uzak Doğu ritüellerini keşfedebilir, sağlıklı yaşam inzivalarına katılabilirsiniz. İlham verici anılarla dolu bu konaklamanın ardından kendinizi huzurlu ve dingin hissedebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

10 Uzak Ama Ucuz Tatil Destinasyonu

Marmaris'te Gezilecek ve Görülecek Yerler

Eşsiz Güzelliğiyle Ege Kıyılarımızda Arz-ı Endam Eden 10 Tatil Beldesi

İstanbul'a Yakın Muhteşem Güzellikte 13 Tatil Yeri