BLOG

BLOG

YORUCU ŞEHİR HAYATINA KARŞI SAĞLIĞINIZI KORUYABİLMENİZ İÇİN 5 ÖNERİ


Yorucu Şehir Hayatına Karşı Sağlığınızı Koruyabilmeniz İçin 5 Öneri

Şehir hayatının karmaşası, iş yoğunluğu ve tüm bunların yanında yürütmeniz gereken özel hayatınız… Bazen zorlandığınızı hissediyor musunuz? Cevabınız "Evet." ise yalnız değilsiniz, yorucu şehir hayatından bunalan daha pek çok kişi var. Bilimsel araştırmalar; şehirde yaşayan kişilerde kırsalda yaşayanlara kıyasla kaygı bozukluğu geliştirme olasılığının %21, duygu durum bozukluğu riskinin %39 daha fazla olduğunu gösteriyor. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %66'sının şehirlerde yaşaması beklendiği düşünüldüğünde şehir yaşamının ruh sağlığı üzerindeki etkisi her zamankinden daha önemli hâle geliyor.

Şehrin kaosunda dönem dönem strese girmeniz normal; fakat bu sorunun daha derine inmesini engellemek için dikkatli olmalısınız. İşte, yorucu şehir hayatına karşı sağlığınızı koruyabilmeniz için 5 öneri!

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: İstanbul'da Yaşanır mı?

Yeterli ve Düzenli Bir Şekilde Uyuyun

Düzenli ve kaliteli uykunun gün içinde stresle mücadele için çok önemli olduğunu unutmayın. İyi bir gece uykusu, strese karşı savunmanızı artırmasının yanı sıra psikolojik esenliğinizi, genel bilişsel ve fiziksel performansınızı da destekler. Uyku kalitenizi artırmak için çevresel faktörleri düzenlemelisiniz. Karartma perdeleri, kulak tıkaçları ya da göz bandı kullanabilirsiniz. Ayrıca dijital cihazlarla gereğinden fazla etkileşim hâlinde olmanızın da uyku düzeninizi olumsuz etkilediğini unutmamalısınız. Bu sebeple uyku zamanınıza yakın saatlerde bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi dijital cihaz etkinliklerinizi kısıtlamanız faydalı olabilir.

 

Sağlıklı, Taze ve Organik Yiyecekler Tüketin

Sağlıklı, Taze ve Organik Yiyecekler Tüketin

Şehir stresiyle mücadelede size destek olacak en önemli faktörlerden biri de düzenli beslenme alışkanlığı kazanmak. Günümüzde hızlı teslimat seçenekleriyle gelişen birçok uygulama sayesinde istediğiniz her türlü yiyeceğe 7/24 erişmeniz mümkün. Bu noktada yapmanız gereken tercihinizi fast food restoranlardan ve sağlıksız yiyeceklerden değil; sağlıklı, taze ve organik yiyeceklerden yana kullanmak. "Şehirde organik yiyeceklere erişmek kırsaldaki kadar kolay değil." diye düşünmeyin, bunun için de geliştirilmiş birçok uygulama mevcut. Şehir ve dijitalleşmenin odak noktasındaki yaşamınızı avantaja çevirerek bu uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Sağlıklı, organik ve ev yapımı yiyeceklerden oluşturacağınız bir diyet; sizi doğayla temasa geçirir ve bunu alışkanlık hâline getirmeniz kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

 

Seveceğiniz Bir Hobi Edinin

Her gün aynı şeyleri yapmak insanı bir süre sonra yorar. Siz de iş hayatınızdan ve şehrin kaosundan uzaklaşmak için bir hobi edinin ve gün içinde ona zaman ayırın. Müzik aleti çalmaya başlayabilir, resim yapmayı öğrenebilir ya da bir yemek kursuna yazılabilirsiniz. Unutmayın, yeteneklerinizi keşfetmenin ve öğrenmenin yaşı yok. Yapmaktan zevk aldığınız aktiviteleri bulmak için hiçbir zaman geç değil. İç sesinizi dinleyin ve ne yapmak istiyorsanız hemen şimdi onun için harekete geçin!

 

Sporu Aksatmayın

Her türlü fiziksel aktivitenin beden ve zihin sağlığı için iyi olduğunu bilmeyen yok. Ayrıca stresle savaşmak için başvurabileceğiniz en basit ve etkili yöntemlerden de biri. Gün içinde açık havada koşu veya bir saatlik yoga yapmak harika olur; fakat bunları yapacak vaktiniz yoksa bile bu durum spor aktivitenizden vazgeçeceğiniz anlamına gelmez. Günlük egzersizinizi daha küçük dozlarda ve şehir merkezine yakın lokasyonlarda gerçekleştirerek günlük rutininize sığdırabilirsiniz. Elite World Hotels & Resorts bünyesindeki Fit Life SPA & Health Center ile sağlıklı bir yaşam alışkanlığı edinebilir, zaten varsa bu alışkanlığınızı keyifli bir şekilde sürdürebilirsiniz. Yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, sauna, buhar odası, masaj odası, fitness salonu, reformer pilates gibi aklınıza gelebilecek her türlü imkândan Fit Life SPA & Health Center ile yararlanabilir; böylece yorucu şehir hayatından uzaklaşabilirsiniz.

 

Zaman Zaman Kendinizi Şımartmaya İhtiyacınız Olduğunu Unutmayın

Hep iş, hep koşturmaca. Peki, bu sırada sizin de dinlenmeye ihtiyacınız yok mu? Şehir hayatı yorucu ama sürekli stres ve baskı altında hissetmenizin bir sebebi de minik dinlenme molaları vermiyor olmanız. Mümkünse dağlara, sahile veya kumsala doğru şehir yaşamından uzak kısa kaçamaklar yapmalısınız. Parlak şehir ışıklarına mola vererek doğaya sığınabileceğiniz en güzel adreslerden biri ise Elite World Grand Sapanca. Yeşilin mavi ile buluştuğu huzur noktalarından biri olan Sapanca’da konumlanmış Elite World Grand Sapanca’da şehre hem yeterince yakın hem yeterince uzak olabilirsiniz. Doğayla iç içe vakit geçirerek kendinizi şımartabilir, huzur bulabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: