BLOG

BLOG

İSTANBUL VE ÇEVRESİNDE TREKKİNG YAPABİLECEĞİNİZ 10 ROTA


Trekking; doğada hafif tempolu yürüyüş anlamına gelmektedir ve İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayanların, şehrin gürültüsünden kaçmak için yapabileceği en güzel aktivitelerden bir tanesidir. Trekking alanları genellikle temiz bir havaya sahip olduğu için bol oksijen almaya olanak tanır. Trekking yaparken sporun tüm faydalarını yaşadığınız gibi, stresi de bir kenara bırakırsınız. Ayrıca, İstanbul ve çevresinde keyifli bir şekilde trekking yapabileceğiniz birbirinden güzel alanlar bulunmaktadır. İşte tüm haftanın stresini atabileceğiniz; şöyle keyifli bir şekilde oksijeni içinize çekebileceğiniz, İstanbul ve çevresinde yer alan trekking rotaları…

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: İstanbul'da Gezilecek Sessiz Yerler

Kargalı Şelalesi- Gebze

Gebze’de bulunan bu parkura geldiğiniz zaman, şelalenin görüntüsü sizi epey etkileyecek! 14 ve 20 km’lik iki parkura sahip olan bu rotaları bitirmek, ortalama 4- 5 saat sürüyor. Bu rotada ilerlerken dağ yollarının, çayırların ve ormanın binbir türüne tanık olmanız mümkün.

 

Polonezköy- İstanbul

Polonezköy

Polonezköy için ne İstanbul içinde ne de İstanbul'un dışında diyebiliriz. Başlangıç aşamasında olanların sıkça tercih ettiği Polonezköy rotası ''İstanbul'dan fazla uzaklaşmak istemiyorum ama trekking yapmak istiyorum!'' diyenler için muhteşem bir rota. Trekking yaptıktan sonra keyifli bir kahvaltı yapabileceğinizi de unutmadan söyleyelim.

 

Erikli Yaylası- Yalova

Erikli Yaylası

Yalova’da bulunan Erikli Yaylası parkurunun başlangıç noktası, Teşvikiye Köyü. Bu parkurun ilk etabı, oldukça hafif bir şekilde başlıyor. 15 dakikalık yürüyüşten sonra eğim artmaya başlıyor. Daha sonrasında düzlüğe ulaşılıyor, yani Erikli Yaylası’nın olduğu yere geliniyor. Fakat yayla eskiden burada kuruluymuş. Burada dinlendikten sonra dere kenarında bulunan yolu takip ederek Erikli Şelalesi’ne varılıyor.

 

Sarıkavak- Şile

Şile'de bulunan Sarıkavak Köyü'ndeki parkur 3 km uzunluğunda. Parkurda yürürken birçok doğa güzelliğine şahit olmanız mümkün.

 

Ballıkayalar- Gebze

İstanbul’dan 1,5 saat içerisinde ulaşılan Ballıkayalar, tam bir doğa harikası. Birden fazla trekking parkurunun bulunduğu alanda en kısa parkur, tam 11 km. Tabii ki daha uzun parkurlar da var. Günübirlik gidebileceğiniz Ballıkayalar’da kamp yapmak veya trekking sonrasında, aşağıda keyifli bir çay içmek mümkün. Ayrıca tırmanış seviyorsanız bazı kaya tırmanış parkurları da bulunuyor.

 

Belgrad Ormanları- İstanbul

5 bin 300 hektarlık bir alanda bulunan Belgrad Ormanı, birden fazla trekking rotasını bünyesinde barındırıyor. İstanbul halkı Belgrad Ormanı'nı genellikle piknik için tercih etse de trekking yapmak da mümkün. Belgrad Ormanı’nın belli rotalarında doğanın en güzel haline tanıklık edebilirsiniz.

 

Saklıgöl- Şile

İstanbul'a 50 km uzaklıktaki bu cennet köşede bulunan parkur, 2- 3 km uzunluğunda. Başlangıç seviyesinde olan bu parkurda yürüyüşünüzü bitirdikten sonra, şöyle demli bir çay içerek göle karşı oturabilirsiniz. Bu rotaya alternatif olarak 12 km uzunluğunda olan ve Darlık Barajı Gölet’ini içine alan parkur da tercih edilebilir.

                                                                                          

Maşukiye- İzmit

İzmit'in bir beldesi olan Maşukiye Kartepe'nin eteklerinde yer alıyor. Bölgede birden fazla yürüyüş rotası bulunuyor ve kamplı yürüyüşler için gayet uygun. Bir iki saatlik yürüyüşler ile oteller bölgesine çıkabilirsiniz. Eğer bu bölgeyi tercih edecekseniz ilkbahar ve kış ayları, bu bölgenin en güzel zamanları.

 

Uçmakdere- Şarköy

Tekirdağ Şarköy’de yer alan Uçmakdere- Ganos Dağları, rotası hem bisiklet severlerin hem de trekking severlerin uğrak noktası. Burada bulunan parkur için zor ve orta seviye diyebiliriz. Keyifli toprak yolları ve yamaçları bulunan Uçmakdere’de manzara müthiş! Ayrıca, oksijene de tam anlamıyla doyuyorsunuz.

 

İğneada Longoz Ormanları- Kırklareli

İstanbul'a yakın olan rotaların sonuncusu ise İğneada Longoz Ormanları. İstanbul'dan çıkıp 4 saatlik bir yolculuk sonrasında varacağınız rota, unutamayacağınız bir gün yaşamanızı sağlayabilir. Bu rota, bakir ormanların yer aldığı muhteşem bir rota!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yaz Aylarında İstanbul ve Çevresinde Yapılacak Aktiviteler

İstanbul ve Çevresinde Değerlendirebileceğiniz En İyi 8 Bisiklet Rotası

Sporun İyi Hissettiren Sihirli Etkileri

Açık Havada Spor Yapmanın Faydaları

Şehrin Gürültüsünden Uzaklaşıp Rahatlamak ve Nefes Almak İsteyenler İçin İstanbul'da Bulunan 6 Yeşil Alan