BLOG

BLOG

VAN'IN GİZLİ KALMIŞ GÜZELLİĞİ PERİ BACALARI; DİĞER ADIYLA VANADOKYA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER


Vanadokya

Peribacaları denildiğinde şüphesiz ki herkesin aklına ilk önce Kapadokya'da yer alan doğa harikası geliyor. Size yurdumuzdaki tek peribacasının Kapadokya'da olmadığını söylesek birçoğunuzun buna çok şaşıracağından eminiz. Türkiye'nin çeşitli noktalarında toplam 9 adet peribacasının yer aldığı biliniyor. Bunlardan biri de Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Van'ın Başkale ilçesindeki peribacaları. Namı diğer Vanadokya tüm güzelliğiyle yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Doğası ve huzur veren mistik atmosferiyle Vanadokya mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler listenizin üst sıralarında bulunmalı.

 

Van'ın Peribacaları: Vanadokya

Ülkemizin sayısız doğal güzelliklerinden biri olan Vanadokya, Van'ın 33 kilometre uzağındaki Başkale ilçesinin Yavuzlar Köyü'nde konumlanıyor. Görenleri kendisine hayran bırakan bu efsanevi peribacaları; el değmemiş güzelliği, huzur veren atmosferi, ilgi çekici doğası ve misafirperver yöre halkı ile turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Vanadokya 17 bin adet peribacası, 35 adet mağara ve 12 adet oyma kaya evinden meydana gelen bir bir doğa harikası. Bünyesinde çok sayıda mağara ve tünele de ev sahipliği yapan Van'ın peribacalarında Elbak Vadisi de bulunuyor. Vadi içerisinde ayrıca Orta Çağ'dan günümüze kadar korunagelmiş çok sayıda tarihi eser de turistlerin ilgisine sunuluyor.

Vanadokya, yılın dört mevsimi ziyarete açık. Ancak Doğu Anadolu'da kış mevsiminin çetin geçtiği de malum. O yüzden özellikle ilkbahar ve yaz aylarında Vanadokya'da kalabalık turist kafilelerinin varlığından söz edebilmek mümkün.

 

Vanadokya Peribacalarının Oluşum Öyküsü

Vanadokya

Ülkemizin doğudaki İran sınırına sıfır noktasında konumlanan Vanadokya cennetinin volkanik Yiğit Dağı'nın etkisiyle oluştuğu biliniyor. Yiğit Dağı'ndan çevreye yayılan volkanik kayaçlar zaman içerisinde yağmur, sel ve rüzgar gibi çeşitli doğa olaylarından etkilenerek aşınıyor. Bunun sonucunda da mucizevi bir şekilde uçsuz bucaksız Vanadokya ortaya çıkıyor. 20 kilometrelik dev bir alana yayılan Vanadokya peribacaları, tünelleri, mağaraları, taş evleri, kale ve kiliseleri ile keşfedilmeye hazır.

 

Vanadokya'daki Tarihi Güzellikler

Keşfedilmeyi bekleyen bu saklı cennet Kapadokya'daki Ihlara Vadisi kadar güzel bir tarihi dokuya ev sahipliği yapıyor. Ihlara Vadisi'ndeki tarihi kiliseler ve yaşam alanlarının benzerleri ile Vanadokya'da da karşılaşmak mümkün.

Vanadokya'nın bünyesinde çok sayıda tarihi kilise yer alıyor. 1700 yıllık St. Bartholomeus Kilisesi'ni de buraya uğradığınızda ziyaret edebilirsiniz. İnanışa göre Hz. İsa'nın havarilerinden biri olan Bartalmay'ın mezarı burada, bu sebeple kilise yurt dışında da oldukça meşhur.

Yalnızca kilise değil, gizli tüneller ile ulaşılan tarihi kalesi ile de Vanadokya muhteşem bir deneyim sunuyor. Ünlü Alamut Kalesi kadar görkemli ve efsanevi Rıkan Kalesi'ni de Vanadokya'ya gelmişken ziyaret edebilirsiniz. Büyük bir taş bloğun olduğu noktaya konumlanan Rıkan Kalesi'nin yüksekliğinin 200 metre olduğu biliniyor. Kaleye yalnızca peribacalarının altından açılmış olan gizli tünelden giriş yapılabiliyor. 150 basamaklı bu uzun tünelin sonunda gün ışığıyla karşılaştığınızda Rıkan Kalesi'ne de giriş yapılmış oluyor. Rıkan Kalesi'nde dibekler, irili ufaklı odalar, sarnıçlar, çeşitli tüneller ve Kral Köşkü gibi birbirinden ilgi çekici detay bulunuyor.

 

Vanadokya'ya Ulaşım Nasıl Sağlanıyor?

Vanadokya'ya Van merkezden kalkan özel tur otobüsleri ile kolayca ulaşabilirsiniz. Van'ın merkezinden Başkale ilçesine doğru yola çıkarak Yavuzlar Köyü'ne ulaştığınızda Vanadokya sizi karşılıyor olacak.

 

Vanadokya Seyahatinizde Konforlu Bir Konaklama Deneyimi Yaşayın

Mistik atmosferi, tarihi kilisesi, kaleleri ve doğa harikası olan peribacalarını deneyimlemek için Vanadokya'da yalnızca bir günün yeterli olmadığından emin olabilirsiniz. Henüz oldukça bakir bir turistik nokta olan Vanadokya'ya ziyaretinizde konaklama imkanlarının tamamı Van şehir merkezinde yer alıyor.

Vanadokya'yı keşfedebilmek için şehre geldiğinizde Van Ferit Melen Havaalanı'na 22 dakika mesafede yer alan Elite World Van Hotel'de konaklayabilirsiniz. Doğu Anadolu mutfağının birbirinden leziz yemeklerini tatmak, SPA, wellness gibi imkanlardan yararlanarak konforlu bir konaklama deneyimi yaşamak isterseniz Elite World Van Hotel için rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak ve odanızı ayırtmak isterseniz Elite World Van Hotel'e her zaman ulaşabilirsiniz. Dilerseniz (0432) 484 11 11 numaralı telefondan da 24 saat boyunca bize ulaşabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Van Gölü Ekspresi'yle Ankara'dan Tatvan'a; Oradan Van'a Kahvaltıya!

Bir Van Harikası Akdamar Adası ve Az Bilinen Hikayesi

Van Deyince Akla Önce Kahvaltı Gelir! Van Kahvaltısı Hakkında Her Şey!

Urartular'dan Günümüze Van'ın Bilinmeyen Tarihi ve Görülecek Yerleri