BLOG

BLOG

SOSYAL HAYATA DÖNÜŞTE DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN 7 HİJYEN KURALI


Ülkemiz koronavirüs ile mücadelede kritik eşiği aşmış durumda. Bu sebeple Haziran ayı ile birlikte kademeli olarak önlemler gevşetilerek normalleşme sürecine girilmesi bekleniyor. Elbette hayatlarımızın birden eskisi gibi olması mümkün değil, sosyal hayata dönsek dahi artık ''yeni normallerimiz'' olacak. Yani sosyal hayata dönüşte bazı hijyen kurallarına uzunca bir süre dikkat etmek zorundayız. Peki, bu kurallar hangileri? İşte koronavirüs'ten sonra sosyal hayata dönüşte dikkat etmemiz gereken önemli hijyen kuralları.

 

1. Ellerin sık sık yıkanması

Ellerin sık sık yıkanması

Koronavirüs'ten korunmada elleri sık sık yıkamanın önemi ilk günden beri vurgulanıyor. Her ne kadar salgın kontrol altına alınmış olsa da normalleşme sürecinde de kişisel hijyen konusu ön plana çıkıyor. Bu nedenle farklı yüzeylerle temas ettikten sonra ellerin yıkanması ve kesinlikle ağız, yüz, göz gibi bölgelerle temasından kaçınılması gerekiyor. Eller 20 saniye boyunca, iyice ovuşturarak yıkanmalı, iyice durulanmalı ve tek kullanımlık bir havlu ile kurulanmalı. Bu işlem gün içerisinde sık sık tekrarlanmalı.

 

2. Maske kullanımı

Maalesef koronavirüs salgını tamamen son bulana dek maske kullanmaya devam etmek durumundayız. Sosyal hayata dönüşte, başka insanların bulunduğu ortamlarda bulunurken mutlaka maske kullanılması gerekiyor. Maske kullanımı hem kendi sağlığımızı hem de başkalarının sağlığını korumak anlamına geliyor.

 

3. Zorunda olmadıkça kalabalık ortamlardan kaçınılması

Normalleşme süreci içerisinde kuaför, AVM, spor salonu vb. gibi kalabalık alanlar yeniden açılacak. Ancak bu tür mekanlara getirilen kişi sınırlaması vb. yöntemlerle kalabalık oluşumunun önüne geçilmesi hedefleniyor. Bununla birlikte kişisel olarak da tedbir alarak devam etmemiz gerektiği için zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlara girmememiz gerekli. Bu da demek oluyor ki belirli bir süre daha sosyalleşmeyi sınırlı kişi sayı ile gerçekleştireceğiz.

 

4. Sosyal mesafe kuralı

Sosyal mesafe kuralı

Salgının kontrol alınması ile birlikte kademeli bir şekilde sosyal hayata dönsek bile sosyal mesafe kuralı, hayatımızın yeni normali olarak bizimle kalmaya devam edecek. Bunun için insanlarla aramıza en az 1,5 metre mesafe koymamız gerekiyor. Ancak bu sayede salgında ikinci dalgadan kaçınılması ve umut veren tablonun başarıya ulaşması mümkün olabilir.

 

5. Giysilerin bir kez giyildikten sonra dezenfekte edilmesi

Giysilerin bir kez giyildikten sonra dezenfekte edilmesi

Hayatımızın yeni normallerinden biri de dışarıya çıkarken giydiğimiz giysileri eve döner dönmez çıkarma ve dezenfekte etme gerekliliği. Yani artık eskisi gibi dışarıda giydiğimiz giysilerle evde oturabilmemiz söz konusu değil. Bu yüzden sosyal hayata karışsak dahi bu konuya aynı dikkati göstermek gerekiyor. Dışarıda giyilen giysileri eve gelir gelmez çıkarmak ve hemen havalandırmak, ardından yüksek ısıda yıkamak, uymamız gereken hijyen kurallarından.

 

6. Misafir gezmeleri yerine açık havada zaman geçirilmesi

Misafir gezmeleri yerine açık havada zaman geçirilmesi

Koronavirüs solunum yolu ile bulaştığı için artık eskisi gibi kalabalık misafir gezmelerine gitmemiz söz konusu değil. Bu konuda dikkatli olmamız ve sevdiklerimizi sosyal mesafe kuralına uyarak olabildiğince açık havada görmemiz, ziyaret etmemiz gerekiyor. Açık havada zaman geçirmek hazır mevsim de yazken alabileceğimiz en önemli tedbirlerden biri.

 

7. Gıda hijyeni

Koronavirüs salgınının ardından açık büfe vb. gibi yemek hizmetleri de hayal oluyor. Çünkü artık dışarıda yemek yemek sandığımız kadar konforlu ve kolay değil. Bu yüzden üzeri açık gıdaların, hazır gıdaların kesinlikle tüketilmemesi gerekli. Sosyal hayata dönsek bile dışarıda yemek yerken gıda hijyenine güvendiğimiz mekanları tercih etmek ve bu konuda çok dikkatli olmak zorundayız.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Salgın Hastalıklara Karşı Korunmanız İçin Edinmeniz Gereken 8 Hijyen Kuralı

Hemen Şimdi Spora Başlatacak Öneriler

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları

Bağışıklık Sistemimizi Güçlü Tutacak Sağlıklı Yaşam Önerileri