BLOG

BLOG

SONBAHAR'DA GÖRÜLEN CİLT PROBLEMLERİ VE KURTULMA YOLLARI


Sıcak yaz aylarını geride bırakarak kuru yaprakların döküldüğü romantik bir sonbahara merhaba diyoruz. Fakat sonbahar hayatımıza sadece güzellik getirmiyor! Mevsim geçişlerinde yaşanan hava değişikliği ciltlere pek de iyi gelmiyor. Özellikle hava sıcaklığının aniden düştüğü bugünlerde ve tatil dönüşü değişen rutin ile cildimiz bazı tepkiler verebiliyor. İşte sonbaharın gelmesiyle birlikte oluşan cilt problemleri ve bunlardan kurtulmanın yolları...

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Sonbahar Meyveleri Ve Sebzeleri

Cilt Daha Gergin ve Kuru Oluyor

Cilt Daha Gergin ve Kuru Oluyor

Soğuyan havanın ve rüzgarın kurutucu etkisi, kendisini vücutta da gösteriyor. Soğuyan hava cildi kurutuyor ve cilt dokusunun bozulmasına neden oluyor. Bu nedenle sonbahar aylarında cildinizi eskisine göre daha gergin ve kuru hissedebilirsiniz. Peki soğuyan havalarla birlikte hayatımızı kabusa çeviren cilt kuruluğundan kurtulmak için neler yapılabilir? Bu duruma çare bulmak için cildi doğru şekilde nemlendirmek gerekiyor. Yazın losyonlarla değiştirdiğiniz nemlendiricilerinizi, sonbaharın gelmesiyle birlikte yeniden krem formunda seçmelisiniz. Aynı zamanda bol bol su tüketmeyi de ihmal etmeyin.

 

Cilt Hassaslaşıyor

Cilt Hassaslaşıyor

Özellikle mevsim geçişlerinde cilt bakım rutininize iki kat özen göstermeniz gerekiyor. Hava değişiminden etkilenen ve soğuyan havayla birlikte kuruyup hassaslaşan cildinize bakım yaparken dikkatli olmalısınız. Çünkü hassaslaşan cilt kolayca kızarabilir ve pul pul dökülmeler meydana gelebilir. Soğuyan havalarla birlikte oluşabilecek kızarıklıkları ve hasarları önlemek için nemlendiricinizi daha güçlü bir formla yenileyebilirsiniz. Aynı zamanda nemlendirici içerikli maskeler ve nem bombalarıyla, yardım sinyalleri veren cildinizi kurtarabilirsiniz!

 

Akne Oluşuyor

Akne Oluşuyor

Eğer akneye meyilli bir cildiniz varsa, sonbahar aylarında akneleriniz artabilir. Çünkü ısı ve nem dengesi değişir. Sonbaharın gelmesiyle birlikte dengesi değişen cildiniz için bakım rutininizde yapacağınız ufak değişiklikler sizi bu dertten kurtarabilir. Öncelikle doğru temizleyiciyi seçmelisiniz. Bu mevsimde hassaslaşan cildiniz için yumuşak ve su bazlı temizleyicileri tercih etmelisiniz. Ayrıca güneş koruyucu kullanmaya soğuyan havalarda da devam etmelisiniz.

 

Kepek Sorunu Başlayabilir

Kepek Sorunu Başlayabilir

Saç derisi de değişen hava şartlarından ve mevsimden etkileniyor. Sıcak yaz aylarında yağlı olmaya daha meyilli olan saç derisi, soğuk havalarda kuruyabiliyor. Değişen durumlar saç diplerinizde artan bir kepeklenme problemine yol açabiliyor. Günlük hayat rutinini bile etkileyen artan kepek probleminden kurtulmak için içeriğinde çinko piriton olan şampuanları tercih edebilirsiniz. Ayrıca saç bakım yağları ve saç maskeleri sayesinde saç derinizin kurumasının önüne geçebilirsiniz.

 

Dudaklar Sık Sık Çatlıyor

Dudaklar Sık Sık Çatlıyor

Sonbaharın gelmesiyle birlikte düşen hava sıcaklıkları, dudakların daha çabuk kurumasına yol açıyor. Dudaklar da tıpkı göz çevresi gibi cildin en hassas bölgelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Küçük hava değişimlerinden bile kolayca etkilenen dudaklar, hava sıcaklığındaki ani düşüşten de elbette ki fazlasıyla payını alıyor. Soğuk hava dudakların kurumasına, çatlamasına, yaralanmasına ve acımasına sebep oluyor. Çatlayan dudak probleminin çözümü ise dudakları bol bol nemlendirmek. Gün içerisinde dışarıya çıkarken çantanıza bir dudak balmı atmayı unutmayın! Ekstra bakım için gece yatmadan önce dudak maskesi uygulayabilirsiniz.

 

Keratosis Pilaris de Oluşabilir

Keratosis Pilaris de Oluşabilir

Bilimsel ismi keratosis pilaris olan cilt sorununu aslında, özellikle kol arkalarında olmak üzere ciltte oluşan minik ve kırmızı pütürcükler olarak biliyoruz. Bu pütürcüklü görüntü oldukça can sıkıcı bir hale gelebiliyor. Bu durum daha çok mevsim geçişlerinde ve hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte ortaya çıksa da, kaynağı genetik de olabiliyor. Eğer bu sorunu yalnızca dönemsel olarak mevsim geçişlerinde ve soğuyan havalarda yaşıyorsanız, salisilik asit içeren ve cilt peelingi yapan ürünlerden faydalanabilirsiniz. Akşamları yatmadan önce cildinize uygulayacağınız retinol de cildinizde oluşan bu küçük kızarıklara iyi gelecek ve pürüzsüz bir görüntü elde etmenizi sağlayacak.

 

Su En Büyük Kurtarıcı

Su En Büyük Kurtarıcı

Sonbaharın gelmesiyle birlikte oluşan cilt problemlerinin temel sebebi cilt kuruluğu... Unutmayın ki, cildin nem dengesini korumada başrol suya ait. Soğuk havalarda da sağlıklı görünen bir cilt için günde en az 2 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Su tüketiminin yanında bitki çayları ve mevsim meyveleri de cildinize iyi gelir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Evde Uygulayabileceğiniz 8 Pratik Cilt Bakım Yöntemi

Kış Aylarında Cilt Bakımı İçin Neler Yapabiliriz?

Güneşlenirken Cilt Sağlığımızı Da Korumak İçin Almamız Gereken Önlemler Nelerdir?