BLOG

BLOG

Miniklerin Mutlu Bayramı: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Tarihçesi


23 Nisan 1920'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu temsil eder. Bu önemli tarihle Türk Milleti, yepyeni bir oluşum içerisine girer. Çocuklara sonsuz güven duyan ve onların Türk milletinin geleceği olduğuna inanan Mustafa Kemal, bu önemli günü onlara armağan eder. Gelin, Türk milleti için büyük önem taşıyan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tarihçesine birlikte bakalım.

 

Her Şeyin Başladığı Tarih: 23 Nisan 1920

Kurtuluş Savaşı'nı başlatarak büyük bir bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi veren Türkiye'nin egemenliği kayıtsız şartsız millete emanet etmesi, yeni meclisin kuruluşuyla başlar. Türk devletini demokratik bir yönetime kavuşturmak için bir araya gelen Atatürk ve arkadaşları, 23 Nisan 1920 tarihinde meclisin açılışını gerçekleştirir. Yeni bir devletin kuruluşunun tüm dünyaya duyurulması vesilesiyle TBMM'nin açılış günü, ilk millî bayram ilan edilir. 

1922 yılında Ankara'da yapılan ilk kutlamalarda çocuklar, törenin ön saflarında yer almaya başladı. 1923 yılına gelindiğinde Kurtuluş Savaşı'yla düşman istilasından tamamen kurtulan Türkiye Cumhuriyeti, 23 Nisan'ı coşkulu bayram etkinlikleriyle kutlamaya girişti. Meclisin bahçesinde başlayan kutlamalara neredeyse tüm Ankara halkı katıldı ve kalabalık bahçeden caddeye taştı. Törene çocuklar ve öğrenciler de katılınca resmî geçit töreni büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Bu tarihten itibaren her 23 Nisan, çocuk ve öğrencilerin gösterileriyle kutlanmaya başlandı.

 

23 Nisan Çocuklara Armağan Edilir

Millî bayramların en önemlilerinden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, iki ayrı bayramın bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Bunlardan ilki, TBMM’nin açılış tarihi 23 Nisan 1920'de ilan edilen Millî Bayram. Diğeri ise 1 Kasım 1922 tarihinde padişahlık ve saltanatın kaldırılıp meclisin tek yasal güç hâline gelmesinin ardından ilan edilen Millî Hâkimiyet Bayramı.

1927 yılında Atatürk’ün himayesindeki Etfal Cemiyeti, 23 Nisan’ın çocuk bayramı olması için öneride bulundu. Öneri kabul edilince bu Millî Bayram, Çocuk Bayramı olarak anılmaya başladı. 1935 yılında Millî Hâkimiyet Bayramı ile birleştirildi ve adı Millî Hâkimiyet ve Çocuk Bayramı olarak değiştirildi.

1980 yılına gelindiğinde ise Millî Güvenlik Konseyi, uygulama ile mevzuattaki farklılığı ortadan kaldırmak amacıyla bayramın adını 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak değiştirdi.

 

Çocuk Haftası İlan Edilmesiyle Kutlamalar Artar

Himaye-i Etfal Cemiyeti, 1929 yılında 23-30 Nisan arasındaki tarihleri Çocuk Haftası olarak belirledi. Bu yıla kadar yalnızca bir gün düzenlenen bayram etkinlikleri genişletilerek farklı oyun ve gösterilerle bir hafta boyunca sürdü. Atatürk'ün ve hükûmetin yardımlarıyla gerçekleştirilen çocuk haftasına Eğitim Bakanlığı da dâhil olarak tüm öğrencilerin anma etkinliklerine katılımı sağlandı. Yapılan bu düzenlemelerle birlikte Çocuk Haftası'na ve 23 Nisan'a gösterilen ilgi artarak tüm şehirlere yayıldı. 

Kutlamalara ek olarak Çocuk Haftası'nda Himaye-i Etfal Cemiyeti binlerce çocuğa çeşitli yardımlar yaptı, milletten de çocuklar için bağış ve yardım talebinde bulundu. Çocukların yaşadığı problemlere daha fazla önem verilmesiyle geleceğin mimarlarına olan ilginin artması ve onlara yeni imkânlar sunulabilmesi amaçlandı. 

1933 yılına gelindiğinde Atatürk, makamını bir çocuğa devrederek onunla sohbet etti. Onun çocuklara karşı gösterdiği bu ilgi ve özeni örnek alan diğer bakan ve kamu çalışanları da koltuklarını çocuklara tahsis ederek onlarla sohbet ettiler. Bu davranış bir âdet hâlini aldı ve günümüze kadar devam etti. Her yıl 23 Nisan'da çocuklar bir günlüğüne makam koltuklarına geçirilir ve sohbetler gerçekleştirilir.

 

23 Nisan, Uluslararası Bir Bayram!

UNICEF'in dünyanın tüm çocuklarının sorunlarına çözüm bulmak adına Uluslararası Çocuk yılı ilan ettiği 1979'da Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni uygulamaya koydu ve bayramı uluslararası boyuta taşıdı. TRT tarafından gerçekleştirilen anma etkinliklerine pek çok ülkeden yabancı çocuklar davet edildi. 1985 yılında TBMM ve TRT'nin ortak düzenlediği 23 Nisan etkinliklerine 34 ülkeden çocuk katıldı. Bu bayram Türk çocuklarının dünyadaki diğer çocuklarla sevgiyi, dostluğu ve kardeşliği paylaştığı; 23 Nisan'ı dünya çocuklarına armağan ettiği bir gün oldu. 

Köklü bir geçmişi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı; sadece Türk değil, dünya çocuklarının da bayramı. Her yıl coşkuyla kutladığımız bu özel gün için Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını sonsuz saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: