BLOG

BLOG

100. YILINDA 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI'NIN ÖNEMİ


19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor bayramı

Türkiye tarihinde büyük öneme sahip günlerden bir tanesi, 19 Mayıs 1919'dur. Bu önemli tarih, yeni Türk devletinin temellerinin atıldığı gündür. Atatürk Büyük Nutuk'u bu olay ile başlatmış, doğum günü olarak 19 Mayıs'ı işaret etmiştir. Gelin, hep birlikte 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın önemine ve tarihine bir göz atalım.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın Önemi Nedir?

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk kurtuluşun yolunu açtı…

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk

Bu önemli günde, Atatürk Samsun'a çıkmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi, emperyalist devletlerin Anadolu'yu işgal etmelerinden ve devleti paylaşmalarından kurtulmanın ilk günü olması şeklinde açıklanabilir. Yani 19 Mayıs, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gündür. Bu tarihle birlikte, tam bağımsız Türk ulusu esaret altında kalmaktan kurtulmuştur. Türk milleti zorlaşan yaşam koşulları ve buhran ortamında kurtuluş çareleri ararken Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Samsun'a ayak basmış ve kurtuluşun yolunu açmıştır.

 

Türkiye’nin yeni hayatına doğru attığı ilk adımlar…

O tarihlerde işgal kuvvetleri için stratejik bir öneme sahip ve Orta Anadolu'ya açılan güvenilir bir kapı olan Samsun'da İngiliz birlikleri hüküm sürmektedir. Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi Teğmen'in dağa çıkması ve Türk halkının silahlanması, bölgede üstün yetkili bir kumandana ihtiyaç duyulduğu gerçeğini doğurmuştur. Bu durum, ülkesi için üzülen ve bir şeyler yapmak isteyen Mustafa Kemal için bulunmaz bir fırsat olmuştur. Atatürk Kaptan İsmail Hakkı Durusu hariç 18 kişi eşliğinde Bandırma vapuru ile Galata rıhtımından yola çıkmıştır. Yolculuğa asker kıyafetiyle başlamış fakat Samsun'a ayak bastığı günden birkaç gün sonra sivil olarak devam etmiştir. Çünkü Samsun'da var olan manzara pek de parlak değildir ve her tarafta İngiliz işgal kuvvetleri bulunmaktadır. Bugün bir müze olan Hıntıka Palas'ta uykusuz geceler başlamış ve vatanın kurtuluşunun ilk adımları atılmıştır. Bu önemli gün ile birlikte Türk milletinin yarınları aydınlanmış, çağdaş ve uygar bir yaşama doğru yol alınmıştır. Atatürk'ün bu önemli günü gençlere armağan etmesi deTürkiye'nin yeni hayatına attığı ilk adımlarının göstergesidir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin dönüm noktalarından bir tanesi olan 19 Mayıs 1919 tarihi, aynı zamanda ''Gençlik ve Spor Bayramı'' olarak da kutlanmaktadır. Atatürk körelmiş ve eskimiş fikirler yerine genç fikirlerin Türkiye'yi bir adım ileri götüreceğini her daim görmüştür. Bu günün ''Gençlik ve Spor Bayramı'' olarak kutlanması ise 1935 tarihini bulmuştur. İlk olarak ''Atatürk Günü'' adı altında 24 Mayıs 1935 yılında kutlanmıştır. Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan ‘’Atatürk Günü’’ Beşiktaş'ın girişimleriyle gerçekleşmiştir. Fenerbahçeli, Galatasaraylı ve Beşiktaşlı yüzlerce sporcu katılım göstermiş ve böylece bu önemli gün bir spor günü halini almıştır. Daha sonraki yıllarda Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, bu özel günün''19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'' olarak kutlanmasını önermiştir. Atatürk'ün onayıyla 19 Mayıs yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938'de yasalaşan ''Gençlik ve Spor Bayramı'', 12 Eylül 1980 Darbesi'nden sonra ''Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'' olarak güncellenmiştir. Bu önemli gün her yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve Türkiye'de coşkuyla kutlanmaktadır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: