BLOG

BLOG

PASKALYA BAYRAMI NEDİR? NE ZAMAN KUTLANIR?


Paskalya Bayramı Nedir

Her toplumun yıllardan beri süregelen kendine özgü gelenekleri var. Bu gelenekleri nesilden nesle korumak ve yaşatmak toplumları ayakta tutan bir döngü. Gelenekler içerisinde belki de en fazla yere sahip olan konu bayramlar ! Her dinin ve toplumun kendisine has şekillerde kutladığı bayramları var Hristiyanlığın en eski ve en önemli kabul edilen bayramı ise Paskalya! Neşeli yumurtalar ve tavşan figürleriyle akıllara kazınan Paskalya Bayramı'nın gelişimine birlikte bakalım!

 

Paskalya Ne Anlama Gelir?

İbranice Pesah sözcüğünün Aramiceye geçmesiyle türeyen Paskalya "dokunmadan geçmek" anlamına geliyor. İsrailoğulları'nın Mısır'daki esaretlerinden kaçışına atıf yaptığı şeklinde görüşler de var. Günümüzde İngilizcede Easter olarak kullanılan kelime Cermen Takvimi'ndeki Eostur, yani nisan ayı kelimesinden türemiş. Bu kelime ise adını Paganlarda yeniden doğuşu ve doğan güneşi temsil eden tanrıça Eostre'den alıyor.

Her toplumda farklı isim ve anlamlarla anılan Paskalya, Türkçeye ise Rumca Pashalia sözcüğünden türeyerek girmiş.

 

Paskalya Bayramı Nedir?

Hristiyanların en eski bayramı olan Paskalya, İsa'nın çarmıha gerildikten 3 gün sonraki dirilişi olarak kutlanır. Her kilisede farklı tarihlerde ve farklı geleneklerle kutlanan Paskalya, 5 haftalık bir "Büyük Perhiz" dönemi ve son bir haftalık "Kutsal Hafta" döneminden sonraki pazar günü kutlanan bir bayram.

Büyük Perhiz dönemi kiliselere göre farklılık gösterse de temel amaç, oruç tutarak kişinin kendisini Paskalyaya hazırlaması ve dünyevi ihtiyaçlardan arınıp İsa'nın yoluna dönmesi oluyor. Kutsal Hafta'da perşembe günü İsa'nın son akşam yemeğinden sonra çarmıha gerilmesi nedeniyle "Kutsal Yas" günü olarak anılırken, pazar günü "Kutsal Diriliş" günü olarak anılıyor. Bu gün için Kıyam Yortusu, Diriliş Günü ve Diriliş Pazarı gibi farklı isimler de kullanılıyor.

 

Paskalya Bayramı Ne Zaman Kutlanır?

Kesin bir günü olmayan Paskalya Bayramı için Doğu ve Batı kiliselerinin kullandıkları farklı tarihler var. Anadolu'daki Hristiyanlar baharın ilk dolunayından sonraki 14. günü İsa'nın çarmıha gerildiği gün olarak kabul ettiklerinden, bundan 3 gün sonrasını da Paskalya Bayramı olarak kabul ediyor.

Batı kiliselerinde ise İsa'nın çarmıha gerildiği günden sonraki ilk pazar olarak kabul görüyor. Mart ayının sonlarından Nisan ayının sonlarına kadar kutlanan Paskalya Bayramı genel olarak bahar ekinoksu olan 21 Mart tarihinden itibaren karşılaşılan ilk dolunaydan sonraki Pazar günü kutlanır.

 

Paskalya Bayramı Gelenekleri Nelerdir?

Paskalya Bayramı her kilisede farklı ayinlerle kutlanmakla birlikte evlerde de çeşitli yemeklerle kutlanır. Mumlar yakılır, dualar edilir ve yemekler yenir. Bu güne özel yapılan Paskalya çörekleri, Paskalya çikolataları ve çeşitli şekillerdeki pastaların yanında Paskalyanın belki de en önemli sembolü renk renk boyanan yumurtalardır.

Paskalya Bayramı, Hristiyanlar için bir resmi tatil günü. Bu tatilde mağazalar ve dükkanlar kapalı olur. Kiliselerde ayinler yapılır, evlerde büyük kahvaltı sofraları hazırlanır. Bu güne özel hazırlanan yumurta ve çikolatalar aileler tarafından evin çeşitli yerlerine saklanır ve çocuklar da bu saklanan Paskalya simgelerini bulmaya çalışır. Özetle Paskalya gününde bahçesinde bir şeyler arayan bir çocuk görürseniz bilin ki bu neşeli yumurtaların peşinde!

 

Paskalya Yumurtaları Ne Anlama Gelir?

Yumurta eski çağlardan beri hayatın başlangıcı ve yeniden doğuşun sembolü olarak görülüyor. Paskalya Bayramı da İsa'nın dirilişi olarak kutlandığından yumurta, bu bayramın en önemli sembollerinden. Haşlanmış yumurtaların çeşitli renklerde boyanmasının da elbette bir nedeni var!. Boyamada kullanılan neşeli renkler İsa'nın dirilişinin neden olduğu sevinci yansıtırken, hemen hemen her boyamada kullanılan kırmızı renk İsa'nın haç üzerine dökülen kanına bir atıf. Yumurtanın sert kabuğu İsa'nın mühürlenmiş mezarının sembolüyken, yumurta kabuğunun çatlatılması ise İsa'nın yeniden doğuşunu simgeliyor.

Paskalya Bayramı'nın diğer sembollerinden birisi olan tavşan figürleri ise yine doğumla ilgili. Hızlı üreme alışkanlıklarıyla bilinen tavşan, Paskalya Bayramı'nda doğumu ve yaşamı temsil ediyor.

 

Paskalya Tatilinin Keyfini Elite World Grand Sapanca'da Çıkarın!

Yeşilin her tonunu bulabileceğiniz muhteşem manzaralarıyla Elite World Grand Sapanca'da Paskalya tatilinizin keyfini sürebilirsiniz. Konforlu bir konaklama eşliğinde SPA hizmetlerinden faydalanırken Elite World Grand Sapanca'nın benzersiz bir hizmet sunan restoranında tadına doyamayacağınız muhteşem yemekleri keşfedebilirsiniz. Unutamayacağınız bir Paskalya tatili için rotanızı Elite World Grand Sapanca'ya çevirin!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir :

Bayram Ziyaretinde Hediye Olarak Alabileceğiniz Lezzetler

Bayram Tatilini İstanbul'da Geçirmek İçin 7 Sebep

Bayram Tatilini Geçirebileceğiniz Yurt İçi 10 Lokasyon

Kısa Ramazan Bayramı Tatilini Fırsat Bilip Gidebileceğiniz 8 Yakın Yurt Dışı Lokasyonu

Kurban Bayramı Tatilini İstanbul'da Geçireceklere Alternatif Aktivite Örnekleri