BLOG

BLOG

Keşfettikten Sonra İçinden Çıkamayacağınız, İstanbul'un En İyi Kütüphaneleri…


kütüphane istanbul, istanbuldaki kütüphaneler, istanbulda kütüphaneler listesi

Kütüphaneler; öğrencilerin, araştırmacıların ve kitap sayfaları arasında keşfe çıkmak isteyenlerin ortak durağı! Metropol şehir İstanbul da kitapseverlerin beğenisini kazanacak kütüphanelere ev sahipliği yapıyor. Bu kütüphanelerden bazıları kaynak bakımından sağladığı çeşitliliğiyle bazıları ise mimarisiyle ön plana çıkıyor. Bu yazıda sizi kendine hayran bırakacak birbirinden güzel kütüphanelere yer verdik. İşte, İstanbul'un ev sahipliği yaptığı o muhteşem 5 kütüphane!

 

İstanbul'un En Büyük Kütüphanesi: Rami Kütüphanesi

Rami Kütüphanesi, Osmanlı döneminde Rami Kışlası olarak askerî kullanıma uygun şekilde inşa edilmiş. 2010 yılında ise kütüphaneye dönüştürülmesi kararlaştırılmış. Çok eski bir tarihe sahip olan Rami Kışlası, restore edilmesinin ardından Rami Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başladı. İstanbul'un en büyük kütüphanesi olarak bilinen kütüphane, geçmişin izlerini taşıyor. 

Bebek ve çocuklar için ayrılmış alana sahip Rami Kütüphanesi'nde ailelere, çocuklara ve yetişkinlere yönelik etkinlikler de düzenliyor. Oldukça büyük bir alanı bulunan kütüphane, 4200 kişilik oturma kapasitesine sahip ve içeride 2 milyondan fazla kitap bulunuyor.

Peyzaj çalışmaları yapılan kütüphanenin girişinde sizi geniş bir yeşil alan karşılıyor. İçeride ise yeşilliğin ve tarihin birbirine geçtiği bir mekân ile karşılaşıyorsunuz. Biraz hava almak ve doğayı hissetmek isterseniz kütüphaneye ait yürüyüş yolunda yürüyebilirsiniz. Haftanın her günü ve günün her saati ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden bu yaşayan kütüphaneyi ziyaret edebilir, raflarından kültür akan o ambiyansı deneyimleyebilirsiniz.

 

Etkileyici İç Mekân Tasarımıyla: Salt Galata

istanbul anadolu yakası kütüphaneler, istanbul avrupa yakası kütüphaneler, salt galata

İçerisine girdiğiniz andan itibaren kültür ve sanat kokan ambiyansıyla dikkat çeken Salt Galata, aslında bir sanat merkezi. Mekân, 1892 yılında Osmanlı Bankası'nın genel müdürlük binası olarak inşa ediliyor. Osmanlı mimarisini binanın dış cephesinde görmek mümkün.

Salt Galata'da 100 bine yakın kitap bulunuyor. Kafe ve restoranıyla da ziyaretçilere hizmet veren bu kültür ve sanat merkezinde bir gün geçirmek isterseniz tüm ihtiyaçlarınızı bu binadan ayrılmadan karşılayabilirsiniz.

 

Cumhuriyet Döneminin İlk Kütüphanelerinden: Atatürk Kitaplığı 

İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden Beyoğlu'nda bulunan Atatürk Kitaplığı, 1924 yılında kurulduğu için Cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerinden biri olarak bilinir. Bugün birçok koleksiyona ev sahipliği yapan Atatürk Kitaplığı, araştırmacılardan öğrencilere kadar oldukça geniş bir kitleye hizmet vermeye devam ediyor.

Kütüphanede 500 binden fazla eser olduğu biliniyor. Bunların içinde el yazması kitaplar, nadir eserler ve koleksiyonlar da bulunuyor. Ayrıca kütüphane içerisinde araştırma yapmak isterseniz inceleme salonunu kullanabiliyorsunuz. Sakin ortamı ve etkileyici iç mimarisiyle ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor. İstanbul'da kütüphane ziyareti gerçekleştirmek isterseniz Atatürk Kitaplığı sizi kendine hayran bırakacak yerlerden!

 

Muhteşem Mimarisiyle: Beyazıt Devlet Kütüphanesi

İçeri adım atar atmaz mimari detaylarıyla sizi kendine hayran bırakan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Fatih ilçesinde yer alıyor. Devlet eliyle kurulan ilk kütüphane olduğu bilinen Beyazıt Devlet kütüphanesi 1884 yılından beri ziyaretçilere hizmet veriyor.

Kütüphanenin dikkate değer özelliklerinden biri, görme engelli vatandaşlar için gönüllüler tarafından seslendirilmiş sesli kitapların bulunması. Beyazıt Devlet Kütüphanesi, yıl içinde birçok görme engelli vatandaşı onlara tahsis edilen özel alanda ağırlamaya devam ediyor.

II. Abdülhamit döneminde kurulan kütüphanede 900 bine yakın kitap bulunuyor. Siz de tarihî mekanın modern tasarımla birleşimini görmek isterseniz derleme kütüphane olarak da bilinen Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ni ziyaret edebilirsiniz.

 

Estetik Tasarımıyla: Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi 

İçeri girdiğiniz ilk andan itibaren kütüphane havasını hissettiren, ferah atmosferiyle kişide okuma ve araştırma arzusunu körükleyen kütüphane Beyoğlu'nda bulunuyor. Kütüphane, 2011 yılında Cem Hakko tarafından Vitali Hakko anısına kuruluyor. Burada ortalama 15 bin kitap bulunuyor. Kitaplar arasında Vitali Hakko adına imzalanmış özel eserler de yer alıyor. Dolayısıyla kitapları incelerken elinize imzalı ve özel baskı kitaplar geçmesi de mümkün.

İnceleyebileceğiniz birçok kitap ve dolaşabileceğiniz birçok katı olan kütüphane, ziyaretçilerin beğenilerini toplamaya devam ediyor. Açık kahverengi tonlarında dizayn edilen Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, mimarisiyle ödüllü Vakko Nakkaştepe Moda Merkezi içerisinde bulunuyor. Kütüphane, merkezi konumu sayesinde ulaşımı da kolay kılıyor. Siz de kendine hayran bırakacak; modanın, sanat ve yaratıcı disiplinlerle bir araya geldiği Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi'ni ziyaret listenize ekleyebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: